Narrow your search

Library

Odisee (1)


Resource type

dissertation (1)


Language

Dutch (1)


Year
From To Submit

2015 (1)

Listing 1 - 1 of 1
Sort by

Dissertation
Voeding in de gevangenis van Gent : Vervolgonderzoek en concretisering van aanbevelingen
Authors: --- --- ---
Year: 2015 Publisher: Gent Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In de bachelorproef van Versele (2014) werden de aangeboden voeding en de voedingsgewoonten in de Gentse gevangenis ‘De Nieuwe Wandeling’ onderzocht. Aan de hand van deze gegevens werd nu getracht de aanbevelingen te concretiseren om zo tot eenvoudige, praktische voorstellen te komen die de voeding binnen de gevangenis kan verbeteren op het vlak van gezondheid. Als inleidend hoofdstuk werd het huidige voeding- en dieetbeleid in de Gentse gevangenis kort in kaart gebracht, met vooral aandacht naar de wijzigingen die sedert de bachelorproef van Versele werden doorgevoerd. Dit werd gedaan door de nieuwe menucyclus en de kantinelijsten te analyseren en te vergelijken met de gegevens uit de bachelorproef van Versele. Verder werd de werking van de keuken en het magazijn gedurende acht weken geobserveerd. Er werd vastgesteld dat er reeds heel wat wijzigingen in de menucyclus gebeurden, maar dat deze niet gebeurden naar aanleiding van de aanbevelingen van Versele en dat deze hiermee ook niet in lijn zijn. Verder kan ook opgemerkt worden dat de theoretische benadering van Versele niet altijd overeenstemt met de realiteit.In de gevangenis van Gent werd het afgelopen jaar o.a. de menucyclus van negen naar vijf weken teruggebracht, werd het aanbod van melk afgeschaft en bleef de hoeveelheid aangeboden fruit en groenten ongeveer dezelfde. Wat de dieetmenu’s betreft is er nog steeds geen adequaat beleid, maar het aanbod vette vleessoorten werd wel teruggeschroefd en vervangen door vis en magere vleessoorten.Aan de hand van een literatuurstudie werden een aantal methodes, om kosten in de keuken te reduceren, beschreven en toegepast op de context van de gevangenis van Gent. Vooral de afhaling van gratis groenten en fruit aan de veilingen en het aanpassen van de werking in de keuken, zijn haalbare aanpassingen die kunnen leiden tot een significante besparing. Dit geld kan gebruikt worden om de extra kost van gezondere voeding te financieren.Ook de principes van gezondheidsbevordering werden theoretisch kort toegelicht om dan aan de hand hiervan de praktische uitwerking op te bouwen. Zo moet er volgens drie pijlers gewerkt worden: voorschriften, voorzieningen, voorlichting.In het praktische deel werden de menu’s aangepast (voorzieningen) aan de hand van de methodes die in het theoretisch deel werden besproken, zodat de negatieve punten van de menucyclus zo veel mogelijk werden weggewerkt. Dit werd via observatie in de keuken ook getoetst aan de realiteit en de mogelijkheden van de keuken zodat praktische realisatie zeker haalbaar is. Er werden zowel praktische aanbevelingen gedaan voor de standaard menucyclus als voor de aanpassingen naar de verschillende diëten (overgewicht, diabetes, voedselintoleranties en –allergieën).Van de meest voorkomende en van gezonde voeding afwijkende, bestaande gerechten op het menu werden standaard receptuurfiches (voorschriften) opgesteld zodat de keuken meer gestructureerd, constanter en correcter te werk kan gaan. Deze standaard receptfiches werden ook aangepast naar de verschillende diëten zodat ook daar een regelmaat in kan gevonden worden. Ook van enkele nieuw voorgestelde gerechten werden receptenfiches opgemaakt zodat deze direct kunnen geïmplementeerd worden in de keuken.De voeding die wordt aangeboden via de kantine werd ook onder de loep genomen en deze productlijsten werden aangepast zodat gezonde voeding gepromoot wordt en dat de gedetineerde wordt aangezet om een gezonde keuze te maken (voorzieningen). Om de gedetineerde hierbij te helpen werd ook een folder opgesteld die de principes van de ‘Actieve Voedingsdriehoek’ kort en bondig uitlegt en koppelt aan de kantinelijsten. Om de gedetineerde blijvend te herinneren aan het belang van gezonde voeding, werden gezondheidstips opgesteld die op de kantinelijsten kunnen worden geplaatst (voorlichting).Algemeen kan besloten worden dat de voeding in de Gentse gevangenis nu nog niet optimaal is, maar dat binnen de mogelijkheden van de keuken en het budget er veel manieren zijn om de voeding te optimaliseren naar gezondheid en dat deze soms slechts zeer kleine aanpassingen vergen. Indien de kostenbesparende maatregelen effectief en accuraat worden toegepast, kan voldoende budget worden vrijgemaakt om kleine aanpassingen te maken aan de menu’s, zoals beschreven, zowel voor de gezonde gedetineerde als voor de gedetineerde met een dieetvoorschrift.

Keywords

Listing 1 - 1 of 1
Sort by