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La bière et la brasserie
Author:
ISBN: 2130489117 9782130489115 Year: 1998 Volume: 440 Publisher: Paris PUF

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Abstract

Keywords

Bière --- Brasserie --- Bière --- Beer

The Barbarian's beverage : a history of beer in ancient Europe
Author:
ISBN: 1134386729 128007941X 9786610079414 020330912X 9780203309124 0203458362 9780203458365 9780415311212 0415311217 9781134386673 9781134386710 9781134386727 9780415486927 Year: 2004 Publisher: London ; New York, NY : Routledge,

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Abstract

Comprehensive and detailed, this is the first ever study of ancient beer and its distilling, consumption and characteristics Examining evidence from Greek and Latin authors from 700 BC to AD 900, the book demonstrates the important technological as well as ideological contributions the Europeans made to beer throughout the ages. The study is supported by textual and archaeological evidence and gives a fresh and fascinating insight into an aspect of ancient life that has fed through to modern society and which stands today as one of the world's most popular beverages.Stu


Book
Fontainebleau : mille ans d'histoire de France
Authors: --- ---
ISBN: 9791021000995 9791021015821 Year: 2013 Publisher: Paris Tallandier


Book
Brewed in Japan : the evolution of the Japanese beer industry.
Author:
ISBN: 9780774825047 Year: 2013 Publisher: Vancouver UBC press

Le ferment divin
Authors: --- ---
ISBN: 273510446X 2735119351 Year: 1991 Volume: 12 Publisher: Paris : Editions de la Maison des Sciences de l'Homme,

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Abstract

Dans de très nombreuses sociétés à État, la civilisation commence avec la maîtrise de la fermentation, étape décisive, mais toujours incertaine, qui lui permet de s'extraire de l'état de nature tout en préservant des liens privilégiés avec celle-ci. Élément vivant utilisé dans un but festif ou alimentaire, source d'énergie disponible en toutes saisons, le produit fermenté - qu'il s'agisse de boissons alcoolisées ou de pains - entretient un rapport symbolique, voire analogique avec le sang. On le retrouve ainsi dans de très nombreux sacrifices, rites funéraires ou fêtes de fertilité. Produit à l'élaboration toujours aléatoire, il symbolise tout à la fois l'importance de la technique humaine et le respect dû aux dieux. La boisson fer-mentée est un cadeau divin, elle est parfois la divinité elle-même, et l'homme civilisé l'ingère selon certaines règles pour se nourrir, communier avec son dieu, et se réjouir avec ses semblables. Les détenteurs du pouvoir terrestre se sont toujours efforcés de la contrôler pour se légitimer mais aussi pour en maîtriser les abus, dommageables pour l'ensemble de la collectivité. C'est lorsque la boisson se désacralise qu'elle se désocialise et remet en jeu l'avenir du peuple. En collaborant à l'étude de ce Ferment divin, anthropologues et historiens nous font suivre de manière originale et passionnante le parcours de notre culture, depuis son origine indo-européenne - avec le soma et son substitut - jusqu'à la rencontre avec le Nouveau Monde où seront mis en évidence les effets destructurants de nos boissons distillées venues prendre la place des liqueurs fermentées traditionnelles.


Book
Spectrum bieratlas
Authors: --- ---
ISBN: 9027483027 Year: 1978 Publisher: Wijnegem Het Spectrum

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Abstract

Keywords

Biotechnology --- Bière --- Bier --- piwo --- pivo --- бира --- birrë --- olut --- cerveja --- beer --- alus --- ζύθος --- øl --- õlu --- bere --- пиво --- bier --- birra --- cerveza --- öl --- sör --- bezalkoholno pivo --- μπύρα --- pšenično pivo --- beoir --- Bière

A history of brewing in Holland, 900-1900 : economy, technology, and the state
Author:
ISBN: 9789004120372 9786610464623 1417536756 9047400798 9781417536757 9789047400790 9004120378 9004120378 6610464626 1280464623 Year: 2001 Publisher: Leiden ; Boston : Brill,

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Abstract

This title offers a comprehensive history of brewing in Holland from the beginnings of large scale production at the end of the first millennium through medieval expansion, the boom of the Renaissance, and the disastrous decline of the 17th and 18th centuries.


Book
The botany of beer : an illustrated guide to more than 500 plants used in brewing
Authors: --- ---
ISBN: 0231554176 0231201583 9780231201582 Year: 2022 Publisher: New York City : Columbia University Press,

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Abstract

"With beautiful India ink illustrations by the author, this book describes every known plant species around the world (roughly 500) that in one way or another is used in the process of brewing, or making beer. The book is as much for homebrewers and professional beer makers as it is for beer aficionados, botany enthusiasts, and collectors of illustrated food books. The volume contains detailed information that is scientifically verified and precise and offers new stimuli for rediscovering and replicating ancient and early modern uses of these plants. The work contains botanical and beer-making fact sheets for the individual species, botanical illustrations, and information boxes on the plant's use throughout history as well as in current beer production. Each section provides the particular plant's scientific name and classification, morphology and geographical distribution, and detailed information about which of its parts are used in beer making, potential toxicity, chemical composition, and the brewing styles in which it's most commonly used. The volume concludes with a useful glossary to permit non-botanists to make sense of the more technical terminology"--

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