Narrow your search
Listing 1 - 5 of 5
Sort by

Book
Zorg dragen: naar een christelijke visie op zorg
Author:
ISBN: 9060649125 Year: 1996 Publisher: Amsterdam Buijten & Schipperheijn

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Recent werd een bijzondere leerstoel ingesteld voor bezinning op de normatieve aspecten van zorg voor verstandelijk gehandicapte mensen. Bij zijn aanstelling bepleitte de hoogleraar dat hulpverleners zichzelf fundamentele vragen stellen zoals: "Waarom zit ik hier? Waarom zorg ik voor deze lui? Waar ben ik op uit? Wat is mijn professionele ideaal?" Met andere woorden: "In hoeverre speelt identiteit een rol bij het maken van ethische keuzen: hoe bepaalt iemands levensbeschouwing de manier waarop hij onderlinge relaties waarneemt, de manier waarop hij tegen patiënten aankijkt?" En hij signaleert: "identiteitsvragen kunnen nu weer veel gemakkelijker gesteld worden... de vragen waar het om gaat - wat wil ik met mijn bestaan? wat moet ik met deze wereld - leven als nooit tevoren".Precies over zulke vragen gaat dit boek. De hoofdstukken zijn de vrucht van de werkgroep christelijke visie op zorg. Deze werd samengesteld uit verschillende christelijke organisaties in de gezondheidszorg en begeleid door het Prof. dr. G.A. Lindeboom Instituut. De werkgroep bezon zich op de vraag wat zorg nog kan betekenen in een tijd waarin zorg uiteenvalt in 'functionele eenheden' die door 'consumenten' kunnen worden 'ingekocht'. In het licht van een christelijke levensovertuiging werd getracht te verwoorden wat patiënten en zorgverleners van elkaar mogen verwachten. Eerst wordt gekeken naar de fundamentele betekenis van zorg voor het menselijk bestaan. Levensbeschouwelijke noties zijn daarbij onvermijdelijk. Vervolgens wordt gekeken naar de vraag wat die levensbeschouwelijke grondslagen kunnen betekenen voor de patiënt, verpleegkundige, manager en het onderwijs in de zorg. Zorgverlenen doe je niet voor jezelf, zo wordt gesteld naar aanleiding van bovenstaande vragen. Het behoort structureel tot de praktijk van het zorgen dat wie voor mensen zorg draagt, dat dan ook dient te doen omwille van die ander. En zullen christenen toevoegen, omwille van de God die voor mensen zorg draagt.


Periodical
Koerier dossier
Author:
ISSN: 1784102X Year: 2005 Publisher: Antwerpen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Wenen om het verloren ik : over verlies en rouw
Author:
ISBN: 9080688398 Year: 2003 Publisher: Kampen Leuven Kok Davidsfonds

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De auteur beschrijft hoe de rouwverwerking verloopt. Niet alleen aan de hand van uiterlijke gedragingen van rouwenden, zoals in veel andere publicaties. Dit boek geeft inzicht in de innerlijke dynamiek van de rouw, in de beleving van verdriet. De auteur pleit voor het doorleven van al die verwarrende emoties. Door de pijn, schuldgevoelens en boosheid heen kan de rouwende, in een soms langdurig proces, zijn ingestorte leven weer opbouwen.


Book
...na de dood? De harde noten van het verrijzenisgeloof
Author:
ISBN: 9031712973 9030409142 Year: 1997 Publisher: Averbode Averbode/Gooi en Sticht

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Iedereen sterft vroeg of laat. Dat staat als een paal boven water. Maar hoe gaan we daarmee om? In verzet of in overgave, opstandig of gelaten? Die vraag kreeg van oudsher verschillende antwoorden. De christelijke traditie spreekt van verrijzenis, opstandig en eeuwig leven. Waarom? Hoe? Hoe fier? Hoe apodictisch? Op welke gronden? Vanuit welke motieven?Daarover gaat dit boek. Het brengt de strekking van de draagkracht van verrijzenisgeloof in kaart, zonder meteen hoog van de toren te blazen, zonder vragen onder tafel te vegen. Verrijzenisgeloof gaat niet zomaar aan de dood voorbij. Het heeft van doen met een God in wiens naam de aanspraak van de dood wordt aangeklaagd en ontmaskerd. De dood is niet zo normaal als hij pretendeert te zijn. Hij claimt het laatste woord, maar daartegen treedt verrijzenisgeloof in het strijdperk, zij het vaak steunend en kreunend. Soms vergt het zelfs een weerstand die een mens nauwelijks kan opbrengen. Geen paasgezang zonder de strijd, de pijn en de smart van Goede Vrijdag! Eerst dan mag het 'Alleluja' klinken, even, een paar dagen, om daarna weer de wapenrusting aan te trekken. Als de weerstand op een laag pitje staat, krijgt de dood al gauw het laatste woord.

Listing 1 - 5 of 5
Sort by