Listing 1 - 10 of 41 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
In 2015 is het vijfentwintig jaar geleden dat Frans Kellendonk stierf, negenendertig jaar oud. Het belang van zijn schrijverschap is boven alle twijfel verheven; zijn voortijdige dood heeft een blijvende leemte in onze literatuur achtergelaten.0Dat Kellendonk ook een groot epistolair talent en gedreven briefschrijver was, blijkt uit deze ruime keuze uit zijn correspondentie, samengesteld en geannoteerd door Oek de Jong en Jaap Goedegebuure. Het boek bevat brieven aan tientallen correspondenten, onder wie Marja Brouwers, A.F.Th. van der Heijden, Oek de Jong, Els en Rinie Kellendonk, Ed Spanjaard, Dirk Ayelt Kooiman, Willem Oltmans, Johan Polak en Gerard Reve. Correspondentie van de Nederlandse schrijver (1951-1990).
Choose an application
Mensch tegen over mensch is sfinx tegen over sfinx...!" schreef Louis Couperus (1863-1923). Die vraag kunnen wij ook stellen als het over hem gaat. In hoeverre kennen wij Couperus? Hij wordt beschouwd als een van de grootste auteurs uit onze geschiedenis, maar is tegelijkertijd een mysterieuze figuur, die zich telkens weer ongrijpbaar weet te maken. Veel is er over hem gezegd en geschreven, en zo is er een beeld van hem ontstaan dat aardig wat clichés bevat. Maar hoe valt hij te kennen als er geen openhartige getuigen, brieven en dagboeken zijn? Rémon van Gemeren gaat grondig in op het werk van Couperus om dieper tot hem door te dringen. Daarnaast verdiept hij zich uitgebreid in talrijke aspecten van de tijd waarin Couperus leefde en wat er tijdens en na zijn leven over hem geschreven is. Het resultaat is een Couperus die voor iedereen, kenner of niet, nieuw is: intrigerend en fascinerend, verrassend en verrijkend.
Choose an application
"In 'Martelaarschap', het derde deel van zijn dagboeken, verkeert J.J. Voskuil in een diepe existentiële crisis. Zijn laatste strohalm, het dagboek dat hem al 27 jaar dag in dag uit lucht geeft, biedt hem geen uitweg meer. Halverwege 1966 houdt hij helemaal op met zijn notities. Hij ploetert dan nog wanhopend door aan 'Binnen de huid', zijn geniale zelf-afrekening, die hij begin 1968 voltooit (maar ide pas na zijn dood verschijnt). Daarna valt hij stil, tot hij in 1972 de pen weer oppakt en het schrijven herontdekt. Eerst wat plichtmatig, maar al snel raakt Voskuil in een ware schrijfkoorts, alsof een slapende vulkaan tot uitbarsting komt. De lezer krijgt Voskuil dan op zijn scherpst te zien. In zijn haat tegen het Bureau, belichaamd door Dick Blok (Jaap Balk) en Jo Daan (Dé Haan). In de bizarre verslagen van soms dagenlange echtelijke botsingen. In zijn fulmineren tegen de auto. In zijn schets van een snel veranderende samenleving waarin hij en zijn vrouw verworden tot relicten. Dit alles doorspekt met anekdotes, confidenties en onweerstaanbaar komische dialogen. 'Martelaarschap' is voor voor intellectuelen, en ook voor iedereen die wel eens een intellectueel de nek om heeft willen draaien. Maar bovenal is het een feest voor alle liefhebbers van 'Het bureau', die in 'Martelaarschap' volledig aan hun trekken komen."--
Authors, Dutch --- Écrivains néerlandais --- Voskuil, J. J. --- Voskuil, Johannes Jacobus
Choose an application
Brieven van de Nederlandse dichter (1864-1927) aan zijn beide buitenechtelijke geliefden.
Dutch literature --- Écrivains néerlandais --- Correspondance. --- Gorter, Herman, --- Prins, Ada, --- Clinge Doorenbos, Jenne, --- Correspondance --- Clinge Doorenbos, Jenne
Choose an application
Nadat Cees Nooteboom (1933) een roman en een dichtbundel had uitgebracht, begon hij in 1957 voor "Elseviers Weekblad" reisverhalen te schrijven. Nooteboom ontdekte daarmee het genre waarin hij wereldwijd succes zou boeken. In Nederland kreeg hij onder meer de Constantijn Huygensprijs (1992) en de P.C. Hooftprijs (2004). In "Elsevier" doet Nooteboom verslag van een bootreis naar Suriname, het carnaval op Trinidad, de verfijnde wereldsheid van Miami Beach, stieren en regen in Pamplona, de onderwaterwereld van de Middellandse Zee, de begrafenis van een ETA-terrorist in Baskenland en een reis in de voetsporen van Goethe. In "Op reis" zijn voor het eerst alle verhalen gebundeld die Cees Nooteboom sinds 1957 voor "Elsevier" schreef. In de bundel is ook het interview opgenomen dat Hugo Camps maakte in 2011.
Travel. --- Erzählung. --- Niederländisch. --- Nooteboom, Cees, --- Écrivains néerlandais --- Nooteboom, Cees --- Voyage --- Voyage.
Choose an application
Academic collection --- Ecrivains néerlandais --- Ecrivains néerlandais --- Dutch literature --- Authors, Dutch
Choose an application
Literaire schrijvers beïnvloedden in de twintigste eeuw de publieke opinie, veroorzaakten oproer en putten daarbij uit hun persoonlijke levens. Veel schrijvers ontwikkelden zich tot publieke figuren die regelmatig te vinden waren in de media en daardoor een grote maatschappelijke impact hadden.00Zodra schrijverschap een publieke aangelegenheid wordt, verandert de mens langzaam maar zeker in een mythe. In hun werk en in hun optredens geven schrijvers vorm aan vaak tot de verbeelding sprekende verhalen over hun schrijverschap. Voor die verhalen zijn verschillende veelvoorkomende schrijverstypes voorhanden, zoals de antiburger, de Grote Schrijver of de literaire beroemdheid.00In elk hoofdstuk van 'Schrijversmythen' staat een van die typen centraal en wordt duidelijk hoe schrijvers uit verschillende tijdsperioden dit type hebben ingezet om hun eigen identiteit als schrijver vorm te geven. We kunnen zo volgen hoe ingrijpend opvattingen over schrijverschap tussen 1880 en 2020 veranderden. Van antiburgers met afstand tot politiek en markt tot in de massamedia aanwezige publieke figuren met een authentiek en aansprekend imago.
Dutch literature --- anno 1800-1999 --- anno 2000-2099 --- Écrivains néerlandais --- Culture.
Choose an application
Dutch literature --- Krol, Gerrit --- Authors, Dutch --- Biography. --- Krol, Gerrit. --- Biography --- -Dutch authors --- -Biography --- Écrivains néerlandais --- Authors, Dutch - 20th century - Biography
Choose an application
Dutch literature: authors --- Authors, Dutch --- Authors, Flemish --- Ecrivains néerlandais --- Ecrivains flamands --- Bio-bibliography. --- Biobibliographie --- * 857 --- Ecrivains néerlandais --- Uitgeversmaatschappij A
Choose an application
Gerard Reve (1923-2006) was een van de grootste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. Met zijn debuut De avonden (1947) schreef hij een roman die een klassieker zou worden, ook al zag het daar aanvankelijk niet echt naar uit. Novellen als De ondergang van de familie Boslowits en Werther Nieland, de brievenboeken Op weg naar het einde en Nader tot u, romans als Oud en eenzaam, Moeder en zoon en Bezorgde ouders: het zijn allemaal geschriften die horen bij de canon van de literatuur. Zijn leven lang was Gerard Reve een omstreden auteur, die geregeld in de publiciteit kwam wegens zijn non-conformistisch optreden en zijn provocerende uitspraken. Hij was een van de bepalende figuren in het culturele leven van de tweede helft van de twintigste eeuw. Op 30 oktober 2009, ruim 60 jaar na Reve's romandebuut en ruim drie jaar na diens dood, verscheen het eerste deel van de indrukwekkende, driedelige biografie van literair historicus en Reve-kenner par excellence Nop Maas: Gerard Reve - Kroniek van een schuldig leven. De vroege jaren (1923-1962). Het was iedereen direct duidelijk dat wie geïnteresseerd is in leven en werk van Gerard Reve of die daarover wil publiceren, niet anders kan dan te rade gaan bij deze 'kroniek van een schuldig leven'. In het eerste deel van de biografie wordt een schat aan nieuwe informatie over Gerard Reve's veelbewogen leven voor het eerst openbaar: over zijn jeugdjaren; de oorlogsperiode; zijn huwelijk met de dichteres Hanny Michaelis; de worsteling met zijn homoseksualiteit, zijn communistische verleden en de godsdienst; de achtergronden en de vaak moeizame totstandkoming van zijn werk. De door Reve in omloop gebrachte mythes worden ontrafeld; de verwevenheid van leven en werk wordt, voorzover mogelijk, vastgelegd. Mede dankzij de ruimhartige medewerking van Reve's laatste levenspartner Joop Schafthuizen, die Maas inzage gaf in het privé-archief van de schrijver en tevens toestemming verleende om ruimschoots te citeren uit de vele, tot dusver onbekende, originele Reve-teksten waar Maas de hand op wist te leggen, moet Gerard Reve - Kroniek van een schuldig leven bij voorbaat worden beschouwd als hét standaardwerk over Reve's leven en werken.
Authors, Dutch --- Reve, Gerard, --- Reve, Gerard, - 1923-2006 --- Reve, Gerard. --- Écrivains néerlandais --- Biographies --- Histoire et critique --- Théorie, etc. --- Reve, Gerard --- Biographies. --- Écrivains néerlandais --- Théorie, etc.
Listing 1 - 10 of 41 | << page >> |
Sort by
|