Narrow your search

Library

KBR (8)

KU Leuven (8)

ULiège (3)

ARB (2)

UCLouvain (2)

Belgian Parliament (1)

Hogeschool Gent (1)

Odisee (1)

UGent (1)

UHasselt (1)

More...

Resource type

book (6)

dissertation (1)

periodical (1)


Language

English (5)

Dutch (3)


Year
From To Submit

2009 (1)

1997 (1)

1992 (1)

1991 (1)

1989 (1)

More...
Listing 1 - 8 of 8
Sort by

Book
Dynamische biochemie : vitamines.
Author:
ISBN: 9033410788 Year: 1984 Publisher: Leuven Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Vitamines en mineralen : de onmisbare bestanddelen van de voeding en voor de gezondheid
Authors: ---
ISBN: 9010058190 Year: 1986 Publisher: Sint-Stevens-Woluwe Elsevier


Dissertation
Folate stability and bioavailability : towards optimizing the governing factors for (6S)5-methyl-5,6,7,8-tetrahydrofolic acid and dietary folates
Authors: ---
ISBN: 9789088261121 Year: 2009 Publisher: Leuven Katholieke Universiteit Leuven

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Tetrahydrofoliumzuur en gerelateerde derivaten zijn essentiële cofactore n voor een goed functioneren van het menselijk metabolisme. Structureel bestaan deze wateroplosbare vitaminen uit derivaten van 2-am ino-4-hydroxypteridine die via een methyleen koolstof gebonden zijn aan p-aminobenzoylglutaminezuur of gerelateerde poly-gamma-glutamaatderivate n. Folaten zijn veelal onderhevig aan enzymatische en niet-enzymat ische degradatiereacties tijdens procesvoering, wat in grote mate de bio beschikbaarheid van deze vitamines bepaalt. Binnen deze context was de g lobale doelstelling van dit onderzoek het verwerven van een beter inzich t in de factoren die zowel de stabiliteit als biobeschikbaarheid van fol aten kunnen beïnvloeden. Als representatieve natuurlijke folaatvorm werd geopteerd voor (6S)-5-methyl-5,6,7,8-tetrahydrofoliumzuur, (6S)5-MTHF, aangezien dit de predominant aanwezige folaatvorm is in levensmiddelen. In eerste instantie werd de kinetiek van oxidatie van (6S)5-MTHF onderzo cht tijdens thermische (25 - 100°C) en hoge druk thermische behandelinge n (HD/T, 100 - 800 MPa, 35 - 65°C). Voor de karakterisatie van het degra datiemechanisme werden een s-triazine derivaat, 5-methyl-5,6-dihydrofoli umzuur, evenals p-aminobenzoyl-L-glutaminezuur als belangrijkste degrada tieproducten opgezuiverd en geïdentificeerd m.b.v. LC-MS en NMR. Door to epassing van multirespons modellering als data-analyse techniek werd het oxidatiemechanisme en de bijhorende kinetica van de elementaire reactie s beschreven voor thermische en HD/T behandelingen. (6S)5-MTHF degradati e onder HD/T condities kon worden beschreven met hetzelfde degradatiemec hanisme dat opgaat bij atmosfeerdruk doch de kinetiek van de eleme ntaire reacties werd beïnvloed afhankelijk van hun activeringsvolume. Vo rming van het s-triazine uit 5-MTHF werd sterk geremd door druk in tegen stelling tot de andere reacties. Naast oxidatieve degradatie kan niet-enzymatische glycatie door reducere nde suikers zoals glucose en fructose leiden tot folaatdegradatie. Hiert oe werd in tweede instantie voorgaande onderzoeksstrategie toegepast om desbetreffend degradatiemechanisme tijdens thermische behandelingen (50 - 110°C) in kaart te brengen. In aanwezigheid van dihydroxyaceton en fru ctose werd N(2a)-[1-(carboxyethyl)]-5-MTHF als voornaamste reactieproduc t uit 5-MTHF gevormd. Aan de hand van dit resultaat werd het degradatiem echanisme aangepast en opnieuw geëvalueerd m.b.v. multirespons modelleri ng, wat aantoonde dat reactie met 5-MDHF de voornaamste route voor vormi ng van dit product was met een activeringsenergie van 61.3 ± 9.3 en 77.6 ± 7.8 kJ/mol, respectievelijk i.a.v. dihydroxyaceton en fruct ose. Bovendien werd aangetoond dat toevoeging van L-ascorbinezuur de vor ming van 5-MDHF en bijgevolg niet-enzymatische glycatie van 5-MTHF voork omt. In levensmiddelen komen folaten voornamelijk voor als poly-gamma-glutama ten. Processen die aanleiding geven tot celschade zouden kunnen leiden t ot een depolymerisatie (deconjugatie) van polyglutamaatfolaten door de i nwerking van endogene hydrolasen. Hiertoe werd in derde instantie de sta biliteit, alsook de deconjugatie van folaten in een modellevensmiddel (b roccoli) bestudeerd. Specifiek werd het effect van HD/T behandelingen op de deconjugatie en stabiliteit van folylpoly-gamma-glutamaten onderzoch t. Tijdens behandelingen bij atmosfeerdruk (25 - 90°C, 30 min), waren fo laten stabiel tot 90°C, waarbij temperaturen boven 80°C resulteerden in een behoud van een hogere polymerisatiegraad. HD/T behandelingen (100 - 600 MPa, 25 - 45°C, 0 -25 min) veroorzaakten significante folaatverliez en (48 - 78%) conform met de voordien bekomen negatieve activeringsvolum es. Combinaties van milde temperaturen (25 - 40°C) met een druk boven 20 0 MPa resulteerde in folaatdeconjugatie met accumulatie van voornamelijk mono- en di-gamma-glutamaten. Dit proces voltrok zich voornamlijk tijde ns de initiële stappen van de behandelingen, met name tijdens de drukopb ouw en de daaropvolgende equilibratieperiode. HD/T behandelingen kunnen bijgevolg toegepast worden om broccoli te verkrijgen met een hoger folaa tmonoglutamaat gehalte. Aangezien folaatdegradatie plaatsvindt tijdens e n na het deconjugatieproces, is verdere procesoptimalisatie vereist om e en optimaal evenwicht tussen folaatdegradatie en deconjugatie te bewerks telligen. Wegens zijn antioxidatieve eigenschappen kan L-ascorbinezuur folaatdegra datie voorkomen. Bovendien zijn er in de literatuur indicaties dat deze component de in vivo folaatbiobeschikbaarheid positief zou kunnen beïnvl oeden. Als laatste onderdeel van het onderzoek werd in deze context een "randomized double-blind crossover" interventiestudie opgezet om na te g aan of orale inname van (6S)5-MTHF samen met L-ascorbinezuur resulteert in een verbeterde folaatabsorptie. Toediening van (6S)5-MTHF samen met 289.4 of 973.8 mg vitamine C zorgde voor een significante ver hoging van de serumfolaatrespons, gemeten als "area under the curve", me t respectievelijk 36 en 54%. Deze resultaten toonden aan dat L-ascorbine zuur resulteerde in een significant verbeterde serumrespons en bijgevolg biobeschikbaarheid van (6S)5-MTHF in de vrijwilligers.

The vitamins : fundamental aspects in nutrition and health.
Author:
ISBN: 0121834905 Year: 1992 Publisher: San Diego Academic press

Vitamin C : its chemistry and biochemistry
Authors: --- ---
ISBN: 0851863337 9781847552303 1847552307 9780851863337 Year: 1991 Volume: vol *4 Publisher: Cambridge : The Royal Society of Chemistry,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Vitamin C is the first book to cover the history, chemistry, biochemistry, and medical importance of vitamin C and is the first to provide an in-depth, interdisciplinary study of this essential and fascinating compound. The book provides a comprehensive and systematic account of the vitamin C story, fully surveying the history of scurvy and how its cure led to the suggestion, discovery, and isolation of the vitamin, later named L-ascorbic acid. It describes in detail the vitamin's structure determination, synthesis and manufacture, and its oxidation products, derivatives and related compounds. Its key biochemical roles are fully categorized and explained, and the medical importance of the vitamin, including the recent use of so-called megadoses, is thoroughly discussed. Vitamin C will be of interest to a very wide readership and will provide useful background information and inspiration for students at various levels. It will also be relevant to the interested chemist or lay person, as well as those carrying out research in this area.

Vitamins and coenzymes : part K
Authors: --- ---
ISBN: 0121821803 9780121821821 9780121821807 012182022X 9780121821838 0121819663 0121821811 9780121820237 0121819671 9780121819675 012182182X 0121820238 9780121821814 0121821838 9780121820220 9780121819668 Year: 1997 Volume: 279 Publisher: New York, NY ; London : Academic Press,

Listing 1 - 8 of 8
Sort by