Listing 1 - 10 of 33 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
In schoonheid afscheid nemen van het leven, hoe doe je dat? Wanneer heb je voldoende gelachen, gehuild, gespeeld, genoten en gebeden? Wanneer ben je klaar met leven, heb je vrede met de dood, ben je uitgeleefd? Bekende en onbekende hoogbejaarden zoeken mee naar het alfabet van de levenspret en het DNA van hun leven. Krasse knarren en bruisende besjes verhalen over de tijd die ze nog steeds de hunne noemen. Zeventien grote geschiedenissen van kleine mensenlevens over passie, loslaten, fatalisme, worsteling en berusting en het omgaan met de fantoompijn van de ziel. Auteur Wouter Kersbergen en fotografe Carmen De Vos portretteren ongewoon doodgewone mensen die ons een blik gunnen op wat elk van ons ooit te wachten staat: dansen in de laatste levensdagen.
Choose an application
ouderdom --- vrouw --- Oudere vrouwen.
Choose an application
Bestseller over een ouder echtpaar waarvan de man plotseling dood blijkt te zijn speelt zich helemaal af in het huis van het echtpaar. Als de autistische buurjongen aanklopt voor zijn wekelijks potje schaak, gebeuren er bijzondere dingen. "Als de bejaarde Alice de koffie ruikt die haar man Jules heeft gezet, staat ze op. Dit ritueel herhaalt zich iedere dag. Tot ze hem op een ochtend levenloos aantreft op de bank in de woonkamer. Alice besluit niemand in te lichten. Ze neemt eerst de tijd om hem dingen te zeggen die ze niet eerder heeft kunnen of durven zeggen. Dan komt David, de autistische buurjongen, langs voor zijn schaakpartij met Jules. David reageert heel verrassend: 'Meneer Jules is weg, dit is alleen de buitenkant van meneer Jules.'
Choose an application
Niemand vindt het leuk om ouder te worden, maar ondanks alle moderne cosmetische trucjes is er uiteindelijk geen ontkomen aan. Gelukkig is het niet altijd zo dat ouderdom met gebreken gepaard moet gaan. We hebben voor een belangrijk deel zelf in de hand hoe we ouder worden. Het genenpakket dat we van onze ouders hebben meegekregen, bepaalt of we vatbaar zijn voor bepaalde ziektes. Je levensstijl is er echter in de meeste gevallen verantwoordelijk voor of je de ziekte ook daadwerkelijk krijgt.Dementie is een van de schrikbeelden als we denken aan ouder worden. Mensen worden steeds ouder en lopen dus steeds meer kans op een gegeven moment dement te worden. Hoe gaat het met je hersenen als je ouder wordt? Kun je daar zelf invloed op uitoefenen? Jazeker! Net zoals je je lichaam in vorm kunt houden, ligt het voor een groot deel ook aan jezelf of je brein gezond blijft.Dan moet je natuurlijk wel weten wat er in je hersenen gebeurt bij het ouder worden en hoe je dat proces kunt beïnvloeden. Breinbewust leven biedt een uiteenzetting over onze hersenen, over de invloed van genen, over ouder worden en vooral over wat je moet doen om je brein de beste kans te geven om gezond oud te worden. Gewapend met deze kennis kun je de voor jou best passende breinbewuste leefstijl creëren.
Geestelijke gezondheidszorg --- Dementie --- Hersenen --- Ouder worden --- Erfelijkheid --- Oudere --- Neuropathology --- neurologie --- hersencellen --- zelfbewustzijn --- dementie --- slaap --- ouderdom --- Gerontologie --- Dementie. --- Preventieve geestelijke gezondheidszorg.
Choose an application
Ouderen hebben de toekomst. Tot 2050 neemt het aantal ouderen in onze samenleving sterk toe. Deze groep burgers wordt gekenmerkt door zowel vitaliteit als kwetsbaarheid: ouder worden is divers worden. Het boek biedt inzicht in actuele themas en nieuwe inzichten met betrekking tot ouder worden en vergrijzing in Nederland. Naast kennis over aspecten van het ouder worden, wordt in dit boek nadrukkelijk gezocht naar de betekenis van deze inzichten voor het professioneel handelen. De redactie heeft de bijdragen van de deskundigen onder drie verschillende thema's bijeengebracht. Het eerste thema is 'ouderen in Nederland', waarbij wordt ingegaan op de vraag welke plaats oudere mensen innemen in de Nederlandse samenleving. Bij het tweede thema, 'levensloop, kwetsbaarheid en veroudering', wordt veroudering bekeken in levensloopperspectief, met bijzondere aandacht voor de kwetsbaarheid van ouderen. Het derde thema heeft betrekking op de relatie tussen ouderen en de hulp- en dienstverlener. In de bijdragen van dit laatste thema wordt de aandacht verlegd van de oudere mens naar het werkveld van professionals.www.boomlemma.nl
Age group sociology --- veroudering (biologie) --- geriatrie --- ouderdom --- Netherlands --- Oudere --- Psychologie --- Kwetsbaarheid --- Hulpverlening --- Relatie cliënt --- Nederland --- Ouderen --- Psychologie.
Choose an application
Van abt Manu Van Hecke tot filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, van rechter Roland Tack tot schrijver Luuk Gruwez, van tekenaar Patrick Ysebaert tot zanger Koen Crucke, van cultuurcriticus en auteur Jozef Deleu tot dichter en tv-regisseur Guido De Bruyn, van een architect en een psychiater tot een van ’s lands populairste politici.Laurens De Keyzer vond 15 bekende en minder bekende mannen van boven de 50 bereid tot een openhartig gesprek over jeugd en ouder worden, heimwee en relativiteit, liefde en vriendschap, lusten en lasten, kwalen en dood. 15 gesprekken over het leven dus.Een verrassend cadeau voor al wie zich tot deze generatie mag rekenen! Maar ongetwijfeld ook leerrijk en hoopvol voor wie na hen komt.Met portretfoto’s door Marco Mertens.
Non-fiction --- Age group sociology --- Ouder worden --- Vijftig --- #gsdbP --- C5 --- ouderdom --- getuigenis --- vergrijzing --- Maatschappelijke organisaties en maatschappelijk leven --- 362.6 --- Mannen ; psychologie.
Choose an application
Bij jong zijn hoort mondigheid en zelfontplooiing. Waardigheid is echt iets voor oudere mensen. Maar wat is waardig? In dit boek staat die vraag centraal. Menswaardigheid, waardige zorg, een waardig levenseinde, Frits de Lange vindt dat wij deze waarden niet kunnen missen, als we een moreel ijkpunt zoeken voor een goed leven op onze oude dag. Maar ook voor een goed sterven, als we uiteindelijk dood moeten.Waardigheid heeft met respect van doen, maar ook met zelfrespect. Hoe meer van beide, des te beter zal het ouderen vergaan, is zijn stelling.De waardigheid van oude mensen is echter in het geding. Was de oudere ooit een patiënt voor wie gezorgd moest worden, nu is hij de soevereine burger die zelf moet opkomen voor zijn zorg- en voorzieningenpakket. Wat voor ouderen menswaardig is, lijkt daarmee afhankelijk te worden van hun zelfredzaamheid en van de willekeur van de publieke moraal. Hoe voorkomen wij dat ouderen als de nieuwe paria's van de vergrijsde samenleving worden weggezet?Een herijking van hun waardigheid is nodig, willen we een kwade oude dag in de 21e eeuw kunnen vermijden. De kern van persoonlijke waardigheid ligt volgens De Lange uiteindelijk in de vrije instemming met wie je bent geworden. Zonder blind te zijn voor de ontluistering, verdedigt dit boek hartstochtelijk dat er glans ligt in de ouderdom. Je moet het echter wel willen zien.
gerontagogie --- filosofie --- Social ethics --- sociale ethiek --- spiritualiteit --- levenskunst --- bejaarden --- Social policy and particular groups --- Bejaarden / ouderen (bejaardenzorg, ouderen) --- Waardigheid --- Ouderdom --- Bejaarden --- Gerontologie --- Ouderen --- Ouderen. --- Oudere --- Gemeenschap --- School --- Buurt
Choose an application
De vraag rijst dan, of er wel voldoende 'bekommernis' is vanuit de samenleving voor deze doelgroep. Auteurs schetsen hun kijk op de ontwikkelingen vanuit verschillende betrokkenheid: zowel denkers, beleidsmakers als uitvoerenden in de zorg. Samen bieden hun bijdragen zicht op een nieuwe aanpak in de zorg voor ouderen, zorg in de brede zin (Bron: covertekst)
Ouderenzorg --- Veranderingsproces --- Duurzaamheid --- bejaardenzorg --- Ouder worden --- Ouderdom --- S20100569.JPG --- 362.6 --- geriatrie --- dementie --- gerontagogie --- Geriatrics --- vergrijzing --- hulpverlening --- Social policy and particular groups
Choose an application
Cognitive psychology --- Philosophy and psychology of culture --- geheugen --- ouderdom --- 159.953 --- Bejaardenpsychologie (ouderenpsychologie) --- Geheugen (vergeetachtigheid) --- Reminiscentie --- Geheugen. Herinnering --- Reminiscing in old age. --- Reminiscing. --- Autobiographical memory. --- Memory --- Age factors. --- 159.953 Geheugen. Herinnering
Listing 1 - 10 of 33 | << page >> |
Sort by
|