Listing 1 - 10 of 46 << page
of 5
>>
Sort by

Book
Cultuurgeschiedenis van de wijn: een bloemlezing
Author:
ISBN: 9044115936 Year: 2004 Publisher: Antwerpen Garant


Book
En schiep hen naar zijn beeld : een joodse visie op de lichamelijkheid van de mens.
Author:
ISBN: 9025940218 Year: 1973 Publisher: Baarn Ten Have


Book
Hemelse spijzen : een jaarkrans van recepten en hun diepere betekenis
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 9059950070 Year: 2004 Publisher: Tielt Lannoo


Book
Kwestie van konijnen : verrassende verklaringen voor alledaagse gebruiken
Authors: --- ---
ISBN: 9789059087545 9059087542 Year: 2016 Publisher: Antwerpen Davidsfonds/WPG Uitgevers België nv

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Verklaringen voor feesten en dagelijkse gewoonten en gebruiken, met name in België.


Book
Ons dagelijks brood : over oude en nieuwe spijswetten
Author:
ISBN: 9789033479151 Year: 2010 Volume: 57 Publisher: Leuven Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Eten is altijd al meer geweest dan voedsel consumeren. In dit boek wordt gefocust op het besef dat ‘wat je eet’ en ‘wie je eet’ er toe doet. Mag alles gegeten worden? De organisatie EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) vindt alvast van niet en sluit hiermee in zeker zin aan bij de ‘oude’ voedselrestricties van joden en moslims, ook wel ‘spijswetten’ genoemd. De Joodse traditie meent dat we ons via voedsel kunnen verheffen tot een hoger geestelijk niveau. Het strikte opvolgen van de kosjer voorschriften, de praktijk van het kasjroet, komt in dit boek ter sprake. Ook moslims besteden uitzonderlijke zorg aan spijswetten. Wie ooit gevlogen heeft met een Turkse vliegtuigmaatschappij weet dat het voedsel gecertificeerd is. Maar waarom zijn varkens haram en niet halal en delen moslims dit voedselvoorschrift met joden? En hoe hanteren voedseldistributeurs de kasjroetlijst die het Rabbinaat jaarlijks uitbrengt? Jezus van Nazareth spreekt wel veel over voedsel maar spijswetten zijn overbodig. Perioden van niet-eten of vasten zijn echter wel belangrijk. Vasten in de aanloop naar belangrijke feesten zijn standaard in de christelijke traditie en zijn vergelijkbaar met de ramadan in de islam of Jom Kippoer in het jodendom. Kan vasten opnieuw iets betekenen, gezien de nieuwe aandacht voor voedsel? Kunnen we de bijbelse voedselsymboliek heractualiseren? Brengt rust in het hoofd trouwens ook geen rust in de stofwisseling: van het vroegere ‘versterven’ naar spiritueel afvallen? Voldoende stof om over na te denken. Voedsel is nooit en nergens een neutraal gegeven. Nadenken over oude en nieuwe ‘spijswetten’ - belangrijk in religies én in een geseculariseerde samenleving - is daarom interessant.


Book
Suiker & macht: de rol van suiker in de geschiedenis
Author:
ISBN: 9020425986 9789020425987 Year: 1987 Publisher: Utrecht Veen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De ontwikkeling van suiker van uitheems luxe-produkt tot alledaagse zoetstof en de grote sociaal-economische en politieke waarde ervan in de loop der eeuwen.


Book
De smaak van het verleden : de Franse tafel en keuken van 1300 tot 1789.
Authors: ---
ISBN: 9035105257 9789035105256 Year: 1988 Publisher: Amsterdam Bakker


Book
Eten door de eeuwen : de geschiedenis van de culinaire cultuur
Author:
ISBN: 9024645476 Year: 1989 Publisher: Baarn Bosch en Keuning


Book
Manger en Europe : patrimoines, échanges, identités
Authors: --- ---
ISBN: 9789052017389 9052017387 Year: 2011 Volume: 1 Publisher: Bruxelles P.I.E. Peter Lang

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Si les institutions communautaires de l'Europe permettent aujourd'hui d'identifier un espace politique et économique, qu'en est-il du sentiment d'appartenance des Européens à une civilisation partagée ? En dépit de nombreux traits d'union, leurs identités et leurs cultures matérielles demeurent multiples. Ce premier livre de la collection "L'Europe alimentaire" s'inscrit dans une dynamique croissante de l'intérêt porté par des publics divers et nombreux aux pratiques de l'alimentation. Il réunit les positions de spécialistes des cultures alimentaires sur la notion, très complexe à définir, des identités alimentaires. Cet ouvrage croise l'analyse de l'anthropologie et de l'histoire pour présenter la formation des patrimoines gastronomiques, les processus d'échanges culinaires et l'émergence, à différentes époques et dans plusieurs pays de recettes, de produits et de manières de manger. Il s'en dégage que les Européens ont su à la fois développer des traditions locales très marquées et faire confluer leurs goûts par la circulation des marchandises, des hommes et des idées. La stratégie contemporaine, et capitale pour l'Europe, de valorisation par la qualité de ses produits considérés comme typiques, trouve dans ce récit les sources originelles d'un patrimoine commun aux Européens.

Listing 1 - 10 of 46 << page
of 5
>>
Sort by