Listing 1 - 10 of 226 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Dit boek bevat de levensverhalen van vrouwen uit de wijk Steenveld - Beringen. Terwijl hun mannen in de mijn gingen werken en daar sociale contacten uitbouwden, beleefden de vrouwen de integratie op een totaal andere manier. Zowel allochtone als autochtone vrouwen komen aan bod, want de migratie was voor beide groepen een ingrijpend gebeuren. Hun verhalen bieden een verrassende inkijk in hun ervaringswereld en worden bovendien schitterend geïllustreerd met unieke privédocumenten en foto's.
Choose an application
Zowel in beleid als wetenschap wordt de mogelijkheid geopperd dat de woonomgeving van invloed is op de maatschappelijke positie van allochtonen. De ruimtelijke concentratie van allochtonen zou hun integratie in de Nederlandse samenleving belemmeren. Of beter gezegd: het tekort aan (potentieel) contact met autochtonen plaatst allochtonen in een isolement van waaruit zij de taal onvoldoende leren beheersen en niet op de hoogte geraken van de gebruiken van de Nederlandse samenleving. Dit zou een negatieve uitwerking hebben op hun sociaal-economische en sociaal-culturele positie. In dit licht bezien lijkt het (al dan niet actief) spreiden van allochtonen over 'wittere' wijken een voor de hand liggende oplossing. Bovendien, zo is de heersende gedachte, leidt spreiding van allochtonen dan wel autochtonen, tot een hogere mate van leefbaarheid in concentratiewijken. In dit boek wordt antwoord gegeven op de centrale vraag of, en in welke mate, de etnische concentratie van de woonbuurt van invloed is op de leefomgeving en de maatschappelijke positie van allochtonen.
Choose an application
Het vergroten van de betrokkenheid van burgers bij hun eigen woonomgeving staat in veel gemeenten hoog op de agenda. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de participatie van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Hoe zorgen we ervoor dat ook deze bewoners meedenken over de toekomst van de wijk en meedoen aan het organiseren van activiteiten? Wat zijn belangrijke succes- en faalfactoren bij het betrekken van allochtone bewoners bij buurtinitiatieven? In deze publicatie beschrijven de auteurs een raamwerk voor een dergelijk project. Dit wordt toegelicht aan de hand van twee praktijkvoorbeelden, uit Haarlem en Zaanstad. Deze publicatie wil het welzijnswerk, woningcorporaties en gemeenten informeren en stimuleren om te blijven investeren in multicultureel samenwerken in de Noord-Hollandse wijken en buurten.
Choose an application
Dit boek bevat zes getuigenissen van Marokkaanse vrouwen die naar Nederland migreerden. Iedere vrouw heeft haar eigen unieke verhaal en is met dromen en verwachtingen naar het kleine paradijs in het noorden van Europa gekomen. Ze praten over hun jeugd, hun huwelijk, hun dromen en het leven in Nederland. Uiteindelijk komen ook hun dochters aan het woord die reflecteren op het leven van hun moeder. Daarnaast vertellen zij over wat er veranderd is binnen één generatie.
Choose an application
Dit rapport geeft een beeld van de verschillende soorten beleidsinterventies (maatregelen, subsidies en overige initiatieven) in Nederland en in het buitenland die een bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van etnische concentraties in woonwijken en het bevorderen van contacten tussen etnische minderheden en de autochtone bevolking. Om zicht te krijgen op de aard en de werking van dergelijke interventies is een uitgebreide literatuurstudie verricht.
Choose an application
In deze korte documentaire komen vijf voormalige prostituees aan het woord. Ook de VN-rapporteur inzake mensenhandel, Europese parlementsleden en vertegenwoordigers van de Coalition Against Trafficking in Women (CATW) en de European Women's Lobby (EWL) werden geïnterviewd. De film is een aanklacht tegen prostitutie en tegen vrouwenhandel.
Choose an application
De laatste jaren is de betekenis die aan hoofddoek en haar gegeven wordt, grondig veranderd: van privé-aangelegenheid naar etnisch groepsfenomeen, van een religieuze of opvoedkundige kwestie binnen het gezin naar een maatschappelijke discussie over de positie van de vrouw, haar lichamelijkheid en seksualiteit. De reductionistische manier waarop het hoofddoekendebat in het Westen wordt gevoerd, doet de rijke betekenisinhoud van de hoofddoek onrecht aan. Clijsters plaatst de betekenisverandering van hoofddoek en haar in een historisch en intercultureel perspectief, waarbij de seksuele betekenis slechts één van de mogelijkheden is.
Choose an application
De huidige generatie beleidsmakers verwacht dat differentiatie in de woningvoorraad van wijken leidt tot een bevolkingssamenstelling waarin meer sociale samenhang is, met meer sociale stijgingskansen voor kansarmen en een versterkte integratie van allochtonen. Gideon Bolt en Ronald van Kempen van de Universiteit Utrecht geven aan in hoeverre de verwachte effecten zich in werkelijkheid voordoen. Zij proberen daarmee de hoge verwachtingen van beleidsmakers te temperen. Want, herstructurering haalt veel overhoop in een wijk en leidt bij bewoners juist tot boosheid en ongenoegen. De auteurs stellen dat beleidsmakers kritischer moeten zijn. Als de lokale overheid precies voor ogen heeft wat zij met sloop en stedelijke vernieuwing in een wijk wil bereiken, kan zij meer draagvlak voor deze radicale ingrepen verkrijgen bij de bewoners van die wijk.
Choose an application
FORUM heeft in 2008 diverse wetenschappers, beleidsmakers, adviseurs, uitvoerders uit Nederland, Australië, Duitsland en Turkije gevraagd een essay te schrijven over de kwaliteit van multiculturele wijken. De FORUM-publicatie Atelierboek 2 beschrijft de principes en kenmerken van sturing van stedelijke vernieuwing bij de transformatie van multiculturele wijken. In het eerste deel van het Atelierboek 2 wordt vooral de nadruk gelegd op het actuele vraagstuk van de wijkaanpak in de stedelijke vernieuwing. In het tweede deel wordt ingegaan op het vraagstuk van diversiteit in ontwerpen en architectuur in relatie tot actieve betrokkenheid van migranten in stedelijke vernieuwing in Nederland en het buitenland (Duitsland, Australië). Dit boek sluit aan op de eerder uitgegeven Atelierbox.
Choose an application
In dit boekje reizen we met tien vrouwen mee, in de tijd - naar de momenten waarop ze zelf kind waren - en in de ruimte - naar de landen waaraan ze nog intense herinneringen bewaren. Allen wonen ze in Antwerpen, maar de meeste van hen hebben hun roots buiten België. Wat ze gemeenschappelijk hebben is hun 'mama-zijn'. 'Moeder Land' is het resultaat van het project opvoedingsverhalen van het Antwerpse steunpunt opvoedingsondersteuning in samenwerking met het Intercultureel Vrouwencentrum Antwerpen. Men ging op zoek naar moeders die opvoedingsverhalen uit verschillende culturen vertellen. Belangrijk aandachtspunt hierbij was het achterhalen hoe deze moeders omgaan met de cultuurverschillen tussen hun land van herkomst en de Antwerpse / Belgische situatie. Rocio Ferero vormde de verhalen om tot literaire en gevoelsvolle portretten. Achteraan in het boek staan de foto's van alle moeders, dochters en zonen die meewerkten aan het project.
Listing 1 - 10 of 226 | << page >> |
Sort by
|