Narrow your search

Library

DB (4)

KBR (3)

VIVES (3)

Arteveldehogeschool (2)

Odisee (2)

Thomas More Kempen (2)

UCLL (2)

AP (1)

DocAtlas (1)

Hogeschool West-Vlaanderen (1)

More...

Resource type

book (4)


Language

Dutch (3)

Undetermined (1)


Year
From To Submit

2023 (1)

2019 (1)

2017 (1)

2005 (1)

Listing 1 - 4 of 4
Sort by

Book
Op weg naar leerlingprofielen : praktijkvoorbeeld van determineren en adviseren in het voortgezet onderwijs
Authors: --- --- ---
ISBN: 9044118072 Year: 2005 Publisher: Antwerpen Apeldoorn Garant

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inhoud: Portret van de school, het bestaande leerlingvolgsysteem en vragen rondom determinatie en advisering Aan het werk Intakegesprek Tijdens het eerste jaar Tijdens het tweede jaar Tijdens het derde jaar Proef op de som: profielen van leerlingen Terugblik en een korte blik vooruit Leren van en met elkaar. Dit boek geeft een beschrijving uit de praktijk hoe een school voor voortgezet onderwijs voor leerlingen van 12 tot 16 jaar, de Leon van Gelder in Groningen, determinatie en advisering ontwikkeld heeft. De vragen waar het om draait zijn: Hoe zorgen wij als school ervoor dat een leerling op die plek terecht komt die voor hem het meest geschikt is? Hoe doen wij dat verantwoord en zorgvuldig? En vooral ook: hoe werken wij daar met zijn allen (= schoolleiding, teams en individuele docenten) in samenhang aan? Het boek bevat geen kant- en klaar recept, maar het reikt ideeën, gedachten, mogelijkheden en producten aan waar elke school zijn voordeel mee kan doen. De beschrijving van het proces is praktisch. Elke stap die wordt gezet, eindigt met concrete producten en met een weergave van de reflectie tussen schoolleiding en ondersteuners: hoe ver zijn we nu? Wat is de volgende stap? Wat hebben andere scholen hieraan? De proef op de som vormen de zogenaamde leerlingprofielen. Deze dienen als handvatten om leerlingen zo goed mogelijk in de meest geschikte leerweg te plaatsen. Het gaat daarbij zowel om cognitieve als algemene leerlingkenmerken. Docenten van de beschreven school gebruiken deze bij hun determinatie en advisering. Dit boek behandelt tevens het gehele proces van werken aan determinatie en advisering. Een aantal vragen intrigeerden ons: Wat maakte dat de wijze waarop aan determinatie en advisering is gewerkt, ons inziens succesvol was? Wat vraagt dat van de schoolleiding, het team, individuele docenten en van de ondersteuners? Wat maakt dat docenten leren? In het laatste hoofdstuk worden hier enkele gedachten aan gewijd.


Book
Ziko-Vo Handleiding
Authors: --- --- --- --- --- et al.
ISBN: 9789401462464 Year: 2019 Publisher: Leuven LannooCampus

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Kijk ik : Het kindvolgsysteem voor de kinderopvang en het kleuteronderwijs
Authors: ---
ISBN: 9789401497145 Year: 2023 Publisher: Lannoo Campus

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Kijk ik is een individueel invulboekje waarin elke begeleider in de kinderopvang en elke kleuterleraar peilt naar hoe het kind zich voelt en zich ontwikkelt.Het bevat zes in te vullen kindportretten om de eigen observaties met die van de ouder(s) te delen. Samen kom je tot een rijker beeld.Het geeft zo uitzicht op wat we voor het kind in de opvang, op school en thuis kunnen doen.Bron: https://docenten.lannoocampus.be/kijk-ik


Book
Zicht op leerwinst : scenario's voor gestandaardiseerd toetsen
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 9789463440349 9463440348 Year: 2017 Publisher: Leuven Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Zijn gestandaardiseerde toetsen voor het opvolgen van leerresultaten van leerlingen en scholen wel zinvol? Er woedt daarover in ons onderwijssysteem een aanhoudende discussie. Er waren en zijn goede redenen voor terughoudendheid. Maar ondertussen onderneemt een groeiend aantal landen wél stappen in die richting. In sommige landen is het gestandaardiseerd in kaart brengen van leerresultaten en leerwinst van leerlingen al gemeengoed.De aanhoudende discussie kan begrepen worden vanuit twee ogenschijnlijk tegengestelde visies op onderwijs(kwaliteit). Aan de ene kant staat een visie die pleit voor competitie en beloning van verdiensten en prestaties. Aan de andere kant staat een visie die competitie ontmoedigt, die inzet en goede processen beloont en die aan collectieve verantwoordelijkheid de voorkeur geeft boven individuele verantwoordelijkheid. Enerzijds wordt gepleit voor een transparante meting van de prestatie van openbare diensten zoals onderwijs, terwijl anderzijds een lans gebroken wordt voor vertrouwen in onderwijsprofessionals.Dit boek wil de genoemde tegenstellingen overstijgen, voorbij de karikaturen in het denken over gestandaardiseerd toetsen. Het boek maakt duidelijk dat het loont om een (meer) systematisch zicht te krijgen op leerresultaten, leerwinst en toegevoegde waarde in het leerplichtonderwijs. Daartegenover staat dat we sommige monitoringssystemen inderdaad kritisch moeten bekijken en dat ongewenste effecten zich kunnen voordoen. De auteurs beschrijven bestaande ? buitenlandse ? monitoringssystemen met hun positieve en negatieve effecten. Zo komen ze tot concrete scenario?s om leerwinst in kaart te brengen. De wenselijkheid ervan toetsten zij bij betrokkenen in scholen, bij beleidsverantwoordelijken en bij specialisten. Daaruit blijkt dat het draagvlak voor monitoring groter is dan vermoed.

Listing 1 - 4 of 4
Sort by