Listing 1 - 10 of 378 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
De transfers hebben een herverdelende functie in een economische monetaire unie. De geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië zorgen voor een welvaartsoverdracht en op die manier onstaat eR convergentie.De totale financiële stroom bedraagt momenteel 6,6 miljard euro.Solidariteit mag niet onvoorwaardelijk zijn anders veroorzaakt ze inefficiëntie. De transfers moeten aan vier criteria voldoen. Ze moeten objectiev, transparant, redelijk zijn en doelmatig. Het subsidiariteitsbeginsel moet de leidraad voor België zijn. De bevoegdheidsverdeling moet herbekeken worden en moet afgestemd worden op de noden van beide regio's. De transfers zijn een vorm van secundair inkomen, die de marktwerking moet corrigeren. Eerst moet welvaart gecreëerd worden door de economie, primaire verdeling. Als de economie op volle toeren draait, zullen de transfers automatisch verminderen. Om de transfers op een duurzame manier te kunnen afbouwen moet Wallonië een sterkere groei creëren en moet de tewerkstelling omhoog.
Choose an application
Deze masterproef heeft als onderwerp het principe van competitief evenwicht, het unieke aspect van de sporteconomie. Een competitie moet over een voldoende hoog niveau van competitief evenwicht beschikken om het succes op lange termijn te garanderen. In Noord-Amerika heeft men deze wetmatigheid begrepen waardoor men een aantal instrumenten heeft gecreëerd om te waken over het niveau van competititef evenwicht binnen de 'Major Leagues'. In Europa, meerbepaald België, zijn deze instrumenten nagenoeg onbestaand. De implementatie van dergelijke instrumenten zou hierdoor misschien wel de huidige negatieve spiraal, waarin de Belgische voetbalcompetitiezich bevindt, kunnen omkeren.Het eerste deel van deze masterproef bestaat uit een literatuurstudie waarin het onderwerp, de Belgische voetbalcompetitie en het Noord-Amerikaanse sportmodel nader worden toegelicht. Het tweede deel is een marktonderzoek waar bij er gepeild wordt naar de meningen van de betrokken partijen om na te gaan of er wel voldoende draagvlak is voor de Noord-Amerikaanse instrumenten.
Choose an application
Choose an application
Verschillende beleggingsmogelijkheden in België, zowel in roerende als in onroerende goederen.
Choose an application
Binnen de Belgische visserijsector is de boomkor de meest gebruikte vistechniek. Deze methode brengt een grote bijvangst met zich mee. Rajidae (roggen) behoren tot één van de meest economisch interessante soorten in de bijvangst. Deze thesis maakt een analyse van het belang van Rajidae voor de Belgische visserijsector. Uit de analyse van de gegevens, verzameld in het kader van de Data Collection Regulation (DCR) bleek dat het gebied de grootste invloed heeft op de hoeveelheid teruggooi. De grootste hoeveelheid teruggooi (58%), binnen de dataset, kwam voor in de Ierse Zee (VIIa). Van de vijf bemonsterde roggensoorten werden Raja montagui (57%) en Leucoraja naevus (35%) het meest teruggegooid. Als bijkomend onderzoek in deze thesis werd een methode voor leeftijdsbepaling bij roggen a.d.h.v. de wervels getest. Bij de geteste methode werden de wervels tweemaal gekookt en niet gekleurd. De proef leverde afleesbare wervels op. Gedurende de onderzoeken en analyses kwamen enkele onregelmatigheden binnen de gegevens en de verwerking naar voor. Aan het eind van de onderzoeken worden, desbetreffend, enkele suggesties gegeven over hoe de onregelmatigheden vermeden kunnen worden en welke onderzoeken verder nodig zijn om de kennis over roggen uit te breiden.
Choose an application
Een vergelijking van de binnenvaarttarieven van de Belgische havens en omstreken
Choose an application
Home bias is de neiging van beleggers om meer te beleggen in binnenlandse aandelen dan in buitenlandse aandelen. Er zijn al verschillende studies gedaan naar de home bias. Maar is er in België ook sprake van de home bias en welke factoren beïnvloeden deze?
Choose an application
Een kwalitatieve analyse van de perceptie van Belgische bestuurders over de mogelijkheid om bestuursmandaten in diverse al dan niet beursgenoteerde vennootschappen te cumuleren en over het specifiek fenomeen van kruismandaten.
Choose an application
Deze masterproef onderzoekt hoe België een vorm gegeven heeft aan haar voorzitterschap in 2010 ondanks de onduidelijkheden die het Verdrag van Lissabon met zich meebracht en met de regering van lopende zaken. Met deze masterproef wil ik nagaan of België zijn stempel heeft kunnen drukken op de noodzakelijke nieuwe aanpak na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Daarbij wil ik ook te weten komen in hoeverre dat dit voorzitterschap verschilde van de vorige Belgische Voorzitterschappen. Mijn methodologie bestaat uit twee delen: literatuurstudie en de bevraging van personen die er van dichtbij bij betrokken zijn. Een kwalitatief onderzoek leek mij het best gepast bij deze case die de complexiteit, details en de context van het Belgisch Voorzitterschap van 2010 moet onderzoeken.Het onderzoek toont aan dat België een traditie heeft van de geslaagde voorzitterschappen. Alle Belgische Voorzitterschappen vertonen een zekere continuïteit. Bovendien door de uitzonderlijke omstandigheden waarin België zich bevond – met een fundamentele crisis van het eigen politieke bestel – heeft het toch kunnen aantonen dat een politieke crisis niet noodzakelijk tot politieke onstabiliteit moet leiden. België heeft al van het begin de nieuwe bepalingen van het Verdrag van Lissabon zoveel mogelijk communautair toegepast, dus ter voordele van de EU-instellingen. Het was een grote ambitie van het Belgische Voorzitterschap om zich te beperken tot het wetgevend werk. Het Belgisch Voorzitterschap heeft duidelijk een pioniersrol gespeeld na de inwerktreding van het Verdrag van Lissabon. De Belgische voorzitter bleef echter ook zijn eigen pro-Europese koers varen en bleef de vaste patronen in zijn Europabeleid volgen.
Listing 1 - 10 of 378 | << page >> |
Sort by
|