Narrow your search

Library

KU Leuven (17)

KBR (1)

UAntwerpen (1)

UCLouvain (1)

UGent (1)

UNamur (1)

VUB (1)


Resource type

dissertation (18)

book (1)


Language

Dutch (14)

French (4)


Year
From To Submit

2019 (3)

2018 (3)

2017 (3)

2016 (3)

2015 (1)

More...
Listing 1 - 10 of 18 << page
of 2
>>
Sort by
Qui millies allegatur : les allégations du droit savant dans les dossiers du Grand Conseil de Malines (causes septentrionales, ca 1460-1580)
Author:
ISBN: 9004077537 9004077545 9004077553 9789004077553 9789004077539 9789004077546 9789004610149 Year: 1985 Volume: 11 Publisher: Leiden: Brill,


Dissertation
Qui millies allegatur : les allégations du droit savant dans les dossiers du Grand Conseil de Malines (causes septentrionales, ca. 1460-1580)
Authors: ---
Year: 1985 Publisher: Amsterdam s.n.

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Dissertation
Qui millies allegatur : les allégations du droit savant dans les dossiers du Grand Conseil de Malines (causes septentrionales, ca. 1460-1580)
Authors: ---
Year: 1985 Publisher: Amsterdam s.n.

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Dissertation
Le Grand Conseil de Malines et le droit namurois au XVIIIe siècle
Authors: --- ---
Year: 2018 Publisher: Louvain-la-Neuve: UCL,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Dissertation
« Nous voilà libres enfin … mais qu’allons-nous devenir ? » : Een rechtshistorisch onderzoek
Authors: --- ---
Year: 2018 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Rechtsgeleerdheid

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het doel van dit rechtshistorisch onderzoek is het in kaart brengen van de politiek-juridische denkbeelden die vervat liggen in de laat-achttiende-eeuwse pamflettenliteratuur. Tijdens de revolutie die wij nu kennen als de Brabantse Omwenteling, spoelden pamfletten als een vloedgolf en in grote getalen over de in een hevige strijd verzeilde Oostenrijkse Nederlanden. Slechts een klein percentage van deze pamfletten heeft echter relevante juridische waarde. De opzet van deze masterthesis is dan ook juist deze pamfletten te onderzoeken die ons meer vertellen over de dromen en wensen van verschillende burgers met het oog op de inrichting van een nieuwe staat.

Keywords


Dissertation
De Luikse Revolutie
Authors: --- ---
Year: 2019 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Rechtsgeleerdheid

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In dit werk wordt gezocht naar het revolutionair gehalte van de Luikse Revolutie. het onderzoek verloopt in twee delen. In het eerste deel zal worden ingegaan op de staatsrechtelijke situatie van het Prinsbisdom Luik. Hier zal een vergelijking worden gemaakt met de situatie voor en na de Luikse Revolutie. In tweede instantie wordt een vergelijking gemaakt met de Franse Revolutie. Aan de hand van een analyse van beide onderdelen zal een antwoord gezocht worden op de centrale onderzoeksvraag: ´Wat is de plaats van de Luikse Revolutie in het revolutionaire tijdperk van de 18de eeuw?´

Keywords


Dissertation
Belgische handelsverdragen tussen 1830 en 1875
Authors: --- ---
Year: 2016 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Rechtsgeleerdheid

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De scriptie gaat dieper in op handelsverdragen met betrekking tot België. Het onderzoekt de evolutie van Belgische handelsverdragen tussen de Belgische Omwenteling en 1875. De periode die dit eindwerk dus in acht neemt is de periode van 1830 tot 1875. Deze masterscriptie wil kijken hoe België als pas gevormde staat omging met handelsakkoorden en of er een evolutie te zien is in de afgesloten verdragen in de eerste fase van het bestaan van België. De onderzoeksvraag die in deze masterscriptie centraal staat is dan ook de volgende: “Evolueren de Belgische handelsverdragen tussen 1830 en 1875?” Het onderzoek zal zo veel mogelijk gebeuren aan de hand van primaire bronnen, in dit geval de handelsverdragen. Rechtspraak wordt buiten beschouwing gelaten. De studie van handelsverdragen hangt nauw samen met de studie van handelspolitiek. Bij het onderhandelen, sluiten en goedkeuren van een handelsverdrag met een ander land kwamen verschillende belangen kijken. België besefte dat dergelijk regime nefast was voor de Belgische economie. De tweede fase ontstond naar het einde van de jaren 1840 toe. België verlaagde zijn invoer- en uitvoerrechten aanzienlijk. Deze periode is gekenmerkt door een vrijhandelsbeleid. Via het Cobden-Chevaliernetwerk en de clausule van de meest begunstigde natie gold een zeer laag tariefregime. Verdragen uit deze periode hadden een algemener karakter. In plaats van de invoer- en uitvoerrechten per product te regelen, verklaarden verdragen dat een zeer liberaal regime van kracht was voor verschillende categorieën van producten. De Belgische handelsverdragen regelden vaak meer dan enkel de handel. Er werden onder meer regelingen getroffen met betrekking tot diplomatie, rechtsbescherming of legerdienst. Ook al hebben deze bepalingen op het eerste zicht niet veel te maken met handel toch gaven ze de handelaren en burgers van de contractspartij enige bescherming en zekerheid. Wat betreft deze bepalingen van de handelsverdragen geldt het gemaakte onderscheid niet. Zij kwamen gedurende de hele onderzochte periode voor.

Keywords


Dissertation
Soevereiniteit op zee : De problematiek met de vrije uitgifte van kaperbrieven
Authors: --- --- ---
Year: 2014 Publisher: Leuven : K.U. Leuven. Faculteit Rechtsgeleerdheid

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Deze thesis poogt vooral een uitleg te geven over waarom de kaapvaart op dit moment niet meer bestaat. De voornaamste reden hiervoor is de aanwezigheid van vele misbruiken in het systeem. Om tot deze conclusie te komen wordt er in dit werk eerst het ontstaan besproken van de kaapvaart met zijn Germaanse roots en Romeinsrechtelijke verantwoording. Hier kan men reeds duidelijk de evolutie zien van een noodzakelijke systeem van rechtshandhaving naar een zeer winstgevende tak van de oorlogsindustrie. Reeds in de beginjaren van de kaperij zag men in dat er een grote mogelijkheid bestond tot ontsporingen. In het werk zal hierop enkele aandachtspunten gelegd worden. Ook op welke wijze door de plaatselijke machthebber werd gereageerd zal voorkomen. Om een volwaardig beeld te kunnen scheppen over de werking van deze industrie volgt er na het relaas over het ontstaan een bespreking over de wijze van uitgifte van kaper- of commissiebrieven. In deze bespreking zullen de uitgevende instellingen, de personen die het konden bemachtigen en de gestelde voorwaarden voorkomen. Daarop volgt een uitleg over de praktische uitvoering van een 'kaping'. Hier worden ook de procesrechtelijke aspecten aangesneden zoals de behandeling van neutrale schepen en de mogelijkheid tot teruggave van de goederen indien er een onregelmatigheid voorkwam. Om de verschillende ontsporingen, hun bestaansreden en werking beter te begrijpen wordt er daarop een synthese gemaakt van de bestaande misbruiken en hun gevolgen. Finaal wordt er geëindigd met een bespreking van de gemaakte evolutie van de 16e eeuwse kaperij tot de complete afschaffing ervan door middel van verdragen en Vredesconventies in de 19e-20e eeuw, nadat men op andere wijzen getracht had de kaapvaart onder controle te krijgen.

Keywords


Dissertation
De intrede en evolutie van vrouwen bij de politie: onderzoek naar discriminatie
Authors: --- ---
Year: 2017 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Rechtsgeleerdheid

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de politie, vooral in leidinggevende functies. Dit is een wijdverspreid probleem dat zich reeds geruime tijd voordoet. Heden ten dage bestaat er geen twijfel over dat vrouwen en mannen gelijke kansen zouden moeten hebben. Bovendien is het voor de politieorganisatie belangrijk een goede afspiegeling te zijn van de samenleving. Het doel van dit onderzoek was daarom te achterhalen wat de oorzaken zijn van de ondervertegenwoordiging van vrouwen bij de Belgische politie en of er nog discriminaties zijn in dat verband. Bovendien had dit onderzoek als oogmerk het voorstellen van maatregelen die kunnen worden genomen om eventuele discriminaties weg te werken en om de positie van vrouwen bij de politie te bevorderen. Hiervoor zijn twee centrale onderzoeksvragen opgesteld: ‘Waarom zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in (top)politiefuncties in België?’ en ‘Welke initiatieven kunnen worden genomen om gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in (top)politiefuncties te bekomen?’. Om deze onderzoeksvragen te beantwoorden werd een rechtshistorische, vergelijkende methode toegepast. De intrede en evolutie van vrouwen bij de politie werd bestudeerd, hierbij inbegrepen de regelgeving en maatschappelijke opvattingen die gelijktijdig evolueerden. Aan de hand van deze methode kan de huidige positie van vrouwen bij de politie beter worden begrepen en kan met kennis van zaken voorstellen worden gedaan om de positie van vrouwen bij de politie te verbeteren. Daarnaast werd de situatie in België vergeleken met de situatie in Nederland, omdat Nederland het steeds beter doet wat de vertegenwoordiging van vrouwen bij de politie betreft. Uit het onderzoek is gebleken dat er drie voorname oorzaken te onderscheiden zijn die elkaar beïnvloeden, namelijk het hanteren van achterhaalde genderstereotypen, discriminerende praktijken bij de rekrutering en benoeming van politievrouwen en de moeilijke combinatie tussen werk- en zorgtaken. Om hieraan tegemoet te komen kunnen verschillende maatregelen worden genomen. Eerst en vooral moet men komaf maken met genderstereotypen. De werkende vrouw en de zorgende man moeten genormaliseerd worden. Bovendien kan men selectieproeven aanpassen zodat discriminaties in de rekruteringsfase niet meer plaatsvinden en kunnen maatregelen worden genomen om benoemingen vlotter te laten verlopen voor vrouwen. Tenslotte kan de toepassing van duobanen geëxploreerd worden en kan men overwegen kinderopvang binnen de politie te openen om de combinatie tussen werk- en zorgtaken te vergemakkelijken. Het beleid omtrent vrouwen bij de politie moet bovenal aanhoudend worden verdergezet. Politievrouwen staan thans veel verder dan enkele decennia geleden en zullen in de toekomst mits het verderzetten van het beleid allicht nog veel verder staan dan vandaag.

Keywords


Dissertation
De geldboete als instrument van criminele politiek

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords

Listing 1 - 10 of 18 << page
of 2
>>
Sort by