Narrow your search

Library

KU Leuven (23)

KBR (1)


Resource type

dissertation (24)


Language

Dutch (16)

English (8)


Year
From To Submit

2024 (5)

2023 (6)

2022 (2)

2021 (2)

2020 (4)

More...
Listing 1 - 10 of 24 << page
of 3
>>
Sort by

Dissertation
The value of signs and symptoms for the diagnosis of serious infections in children in primary care
Authors: ---
Year: 2006 Publisher: Leuven Katholieke Universiteit Leuven

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Gewichtige kinderen : een studie rond overgewicht en obesitas bij kinderen.
Authors: --- ---
Year: 2008 Publisher: Leuven K.U.Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Dissertation
Implementatie van dikkedarmkankerscreening in de huisartsenpraktijk : op welke manier wensen patiënten geïnformeerd te worden over screening naar dikkedarmkanker?
Authors: --- ---
Year: 2010 Publisher: Leuven K.U.Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Dissertation
Welke factoren beïnvloeden de deelname aan colorectale kankerscreening bij systematische invoer in een huisartsenpraktijk?
Authors: --- ---
Year: 2010 Publisher: Leuven K.U.Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Dissertation
C-reactive protein point-of-care testing in pediatric infections: an observational study in primary care
Authors: --- ---
Year: 2024 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Background: Acute infections are the most important reason for pediatric consultations in primary care, but distinguishing serious from mild self-limiting infections remains a challenge. This differentiation is crucial to prevent inappropriate antibiotic prescribing, unnecessary investigations and referrals. C-reactive protein (CRP) point-of-care (POC) testing can complement clinical assessment and diminish diagnostic uncertainty. Objective: We aimed to evaluate the impact of CRP POC testing on physicians’ preliminary diagnosis in acutely ill children presenting to primary care. Methods: This was a post-hoc analysis of a prospective cross-sectional study in 39 general practices and two emergency departments in Belgium. CRP POC testing was conducted in acutely ill children (three months - 18 years). We evaluated how the preliminary diagnoses changed after the CRP result. In addition, we analysed whether the CRP result had an impact on the severity of the preliminary diagnoses. Results: We included 514 children in the analysis. The number of children with a preliminary diagnosis for which hospital referral is required decreased from nine to four after the CRP result became available. Additionally, the number of children with no diagnosis decreased from 19 to 14. Conversely, more children were diagnosed with a mild and self-limiting condition (from 386 to 394). The number of children that were diagnosed with a moderately severe condition treatable in primary care remained more or less the same (from 111 to 113). Conclusion: These findings suggest a potential role for CRP POC testing to lower unnecessary hospital referrals and antibiotic treatment.

Keywords


Dissertation
Online vignetten-onderzoek: ‘niet-pluis’-gevoel van huisartsen bij patiënten met acute buikpijn.
Authors: --- ---
Year: 2024 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Achtergrond. In de eerstelijnszorg kampen huisartsen regelmatig met diagnostische onzekerheid. Ook bij acute buikpijn is het soms moeilijk om het onderscheid te maken tussen ernstige en banale oorzaken, met repercussies op het beleid. Hierbij zou het ‘niet-pluis’-gevoel kunnen helpen. Dit is een verontrustend gevoel dat er mogelijk iets ernstigs aan de hand is, ookal kent men de diagnose niet. Doelstellingen. Het doel van onze studie was exploreren hoe het ‘niet-pluis’-gevoel van huisartsen varieert met het wisselend alarmerend karakter van bepaalde klinische presentaties van acute buikpijn. Daarnaast onderzochten we de relatie tussen het ‘niet-pluis’-gevoel en de voorkeursdiagnose en beleidskeuze van de huisarts. Methodes: Een kwalitatief onderzoek via een vragenlijst over casus-vignetten rond ectopische zwangerschap en acute appendicitis. De vignetten varieerden in ernst. Per vignet onderzochten we de aanwezigheid van het ‘niet-pluis’-gevoel en de sterkte ervan op een schaal van tien en welke diagnose en beleidsoptie de huisartsen verkozen. Resultaten. 29 huisartsen vulden de survey in, waarvan 19 tot de laatste vraag. De sterkte van het ‘niet-pluis’-gevoel nam toe met de ernst van de vignetten. Een afwezig ‘niet-pluis’-gevoel ging samen met geruststellende diagnosen en een behandeling in eerste lijn, terwijl de aanwezigheid ervan vaker gepaard ging met ernstigere diagnosen en verwijzing naar de tweede lijn. De sterkte van het ‘niet-pluis’-gevoel scoorde het hoogst wanneer naar de spoedgevallendienst werd verwezen. Conclusie. Het ‘niet-pluis’-gevoel kan gebruikt worden als signaal voor een potentieel ernstige aandoening en kan een reden zijn voor verwijzing bij acute buikpijn. Verder onderzoek is nodig naar andere determinanten en de diagnostische accuraatheid van het ‘niet-pluis’-gevoel bij acute buikpijn.

Keywords


Dissertation
Het gebruik van een sneltest voor Chlamydia Trachomatis en Neisseria Gonorrhoeae in de huisartsenpraktijk.

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Context De laatste decennia is er meer belangstelling voor de ontwikkeling van een adequate sneltest voor de detectie van Chlamydia Trachomatis en Neisseria Gonorrhoeae (CT/NG sneltest). Onderzoek naar de percepties van gezondheidsmedewerkers over de belangrijkste testeigenschappen en het gebruik van deze CT/NG sneltest in de praktijk is tot op heden zeer beperkt. Onderzoeksvragen Het doel van deze studie is om de visie van gezondheidsmedewerkers, meer bepaald huisartsen, over een CT/NG sneltest te exploreren en barrières voor implementatie in kaart te brengen. Dit kan bijdragen tot het ontwikkelen van een adequate CT/NG sneltest die in België gebruikt zou kunnen worden. Methode In het eerste deel van dit onderzoek werd een literatuurstudie uitgevoerd in Pubmed, Embase en Cochrane naar artikels, gepubliceerd vanaf 2010 tot op heden, met als onderwerp de visie van gezondheidsmedewerkers en/of patiënten over het gebruik, de karakteristieken en de mogelijke barrières van een CT/NG sneltest. Het tweede deel bestaat uit een user experience onderzoek, namelijk een prospectieve bevraging, waarbij na het voorstellen van een prototype van een CT/NG sneltest in de praktijk een gestructureerde, online vragenlijst werd ingevuld door 29 praktiserende huisartsen in de provincie Antwerpen. Resultaten Het literatuuronderzoek levert 15 artikels op die voldoen aan de in- en exclusiecriteria. De belangrijkste testeigenschappen die naar boven komen zijn accuraatheid, kostprijs en testduur. Ideaal is de accuraatheid voldoende hoog om de sneltest ook bij asymptomatische patiënten te gebruiken. De context waarin deze studies plaatsvonden is echter niet vergelijkbaar met die van het eigen user experience onderzoek. De huisartsen beschrijven een minimale sensitiviteit en specificiteit van 95%. De maximale kostprijs voor de CT/NG sneltest is 10 à 15 euro en de maximale analysetijd bedraagt 5 à 10 minuten. Onderbreking van de workflow, een te hoge kostprijs, gebrek aan evidentie over kosteneffectiviteit en gezondheidsvoordelen, het gebruik van eerstestraalsurine en het gebrek aan officiële registratie van het resultaat zijn belangrijke barrières voor het ontwikkelen van een CT/NG sneltest. Conclusie Deze studie geeft inzicht in de belangrijkste vereisten waaraan de sneltest moet voldoen en de barrières die de implementatie voorlopig nog tegenhouden. Er is ruimte voor het gebruik van een CT/NG sneltest in de huisartsenpraktijk. Een voordeel van de CT/NG sneltest is de mogelijkheid om binnen eenzelfde patiëntencontact de diagnose te stellen en de behandeling op te starten. Er is duidelijk nood aan verder onderzoek naar acceptatie, implementatie, gezondheidseffecten en kosteneffectiviteit alvorens een geschikte CT/NG sneltest op de markt te brengen en in de huisartsenpraktijk te gebruiken.

Keywords


Dissertation
Drempels en kansen voor het toepassen van richtlijnen rond lage rugpijn in de huisartspraktijk
Authors: --- ---
Year: 2023 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inleiding: Ondanks het bestaan van goede, evidence based richtlijnen voor het behandelen van lage rugpijn, worden die in de praktijk vaak niet gevolgd. Methode: Een systematisch literatuuronderzoek van kwalitatieve studies, waar in totaal 807 zorgverleners in de eerste lijn aan deelnamen. De databases PubMed en CINAHL werden hiervoor geraadpleegd. De studies werden beoordeeld op hun kwaliteit aan de hand van de CASP-criteria. De geselecteerde artikels werden thematisch geanalyseerd en een synthese werd gemaakt. Resultaten: De remmende en bevorderende factoren voor guideline compliance konden in vier categorieën geplaatst worden. De inhoud van de richtlijnen, de houding van artsen tegenover de richtlijn, de kennis van de richtlijnen en de praktische bezwaren. Clinici vinden de richtlijnen vaak onduidelijk en te rigide. Ze hebben hun eigen visie op de aanpak van lage rugpijn en hebben slechts beperkt vertrouwen in de richtlijnen, die niet steeds op een goeie manier aangebracht worden. Zorgverleners hebben onvoldoende kennis van het biopsychosociaal model van rugpijn. De praktische bezwaren gaan van de organisatie tot het gebrek aan middelen. Conclusie: Er zijn zeer veel factoren die meespelen bij het maken van een klinische beslissing, de richtlijnen zijn er daar maar een van. Zowel bij de artsen zelf als beleidsmatig is er ruimte voor groei.

Keywords


Dissertation
Point of care ultrasound (POCUS) in the diagnosis of acute abdominal pain: a systematic review

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Background Acute abdominal pain is one of the most common complaints in ambulatory care and general practitioners often struggle differentiating benign and self-limiting pathologies from acute and life-threatening. Point of care ultrasound (POCUS) is a safe and affordable diagnostic tool and could be a valuable bedside instrument in the diagnostic process of acute abdominal pain. However, data on its accuracy is limited. Our study aims to investigate the current literature on diagnostic value of POCUS for adults with acute abdominal pain. Methods This study was conducted in accordance with the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-analyses guidelines. It is part of a systematic review on the accuracy of signs and symptoms of adults with acute abdominal pain. Medline, Embase, Dare, Cinahl and Web of Science databases were searched using a comprehensive search strategy. Citations were searched. cross-sectional prospective diagnostic accuracy studies on clinical features, laboratory tests and imaging in patients aged 18 or older presenting with acute non-specified abdominal pain to an ambulatory care setting were included. We assessed the risk of bias using QUADAS-2. A subset analysis was performed to investigate the accuracy of POCUS. Results 16,933 unique articles were identified and 51 studies were included with a low to moderate risk of bias. Six different outcomes of acute abdominal pathology were found. Meta-analysis was performed for appendicitis and cholecystitis. Pooled data for appendicitis yielded an overall sensitivity and specificity of 78.7% and 90.0% for POCUS, compared to 79.8% and 82.1% for RADUS, respectively. For cholecystitis, POCUS showed an overall sensitivity of 92.6% and a specificity of 90.9%, while RADUS showed corresponding values of 65.9% and 93.2%. To compare the overall diagnostic accuracy of POCUS and RADUS, all 4 studies with paired data were included in a meta-analysis and revealed an overall sensitivity and specificity of 86.3% and 81.3% for POCUS, in comparison with 73.1% and 94.2% for RADUS, respectively. Conclusion This review showed reasonable sensitivity and specificity for POCUS and RADUS. These results suggest that POCUS is a useful bedside imaging technique in the workup of acute abdominal pain. Further research is needed to accurately evaluate the diagnostic accuracy of POCUS in the general practitioners setting.

Keywords


Dissertation
Point-of-care ultrasound (POCUS) in the diagnosis of acute abdominal pain: a systematic review
Authors: --- --- ---
Year: 2023 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Background Acute abdominal pain is one of the most common complaints in ambulatory care and general practitioners often struggle differentiating benign and self-limiting pathologies from acute and life-threatening. Point of care ultrasound (POCUS) is a safe and affordable diagnostic tool and could be a valuable bedside instrument in the diagnostic process of acute abdominal pain. However, data on its accuracy is limited. Our study aims to investigate the current literature on diagnostic value of POCUS for adults with acute abdominal pain. Methods This study was conducted in accordance with the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-analyses guidelines. It is part of a systematic review on the accuracy of signs and symptoms of adults with acute abdominal pain. Medline, Embase, Dare, Cinahl and Web of Science databases were searched using a comprehensive search strategy. Citations were searched. cross-sectional prospective diagnostic accuracy studies on clinical features, laboratory tests and imaging in patients aged 18 or older presenting with acute non-specified abdominal pain to an ambulatory care setting were included. We assessed the risk of bias using QUADAS-2. A subset analysis was performed to investigate the accuracy of POCUS. Results 16,933 unique articles were identified and 51 studies were included with a low to moderate risk of bias. Six different outcomes of acute abdominal pathology were found. Meta-analysis was performed for appendicitis and cholecystitis. Pooled data for appendicitis yielded an overall sensitivity and specificity of 78.7% and 90.0% for POCUS, compared to 79.8% and 82.1% for RADUS, respectively. For cholecystitis, POCUS showed an overall sensitivity of 92.6% and a specificity of 90.9%, while RADUS showed corresponding values of 65.9% and 93.2%. To compare the overall diagnostic accuracy of POCUS and RADUS, all 4 studies with paired data were included in a meta-analysis and revealed an overall sensitivity and specificity of 86.3% and 81.3% for POCUS, in comparison with 73.1% and 94.2% for RADUS, respectively. Conclusion This review showed reasonable sensitivity and specificity for POCUS and RADUS. These results suggest that POCUS is a useful bedside imaging technique in the workup of acute abdominal pain. Further research is needed to accurately evaluate the diagnostic accuracy of POCUS in the general practitioners setting.

Keywords

Listing 1 - 10 of 24 << page
of 3
>>
Sort by