Listing 1 - 10 of 561 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Dit startpakket 'TaalKracht voor bedrijven' bevat een praktische handleiding om laaggeletterdheid aan te pakken, een dvd met voorbeelden uit de praktijk en voorbeelden van hulpmiddelen die ingezet kunnen worden bij de aanpak.
Choose an application
Dit startpakket bevat praktische informatie voor gemeenten die iets aan laaggeletterdheid willen doen. De aanpak van laaggeletterdheid en succesvolle bevordering van duurzame participatie is gebaseerd op zeven pijlers : laaggeletterdheid bespreekbaar maken, zorgen dat meer mensen onze communicatie begrijpen, lezen bevorderen, taalachterstanden verminderen bij kinderen, jongeren en hun ouders, laaggeletterden zonder werk stimuleren te participeren, laaggeletterdheid op de werkvloer bestrijden en wet- en regelgeving benutten. Voor de reeds actieve gemeenten bieden het pakket en de bijbehorende website inzicht in wat andere gemeenten en provincies aan activiteiten ondernemen.
Choose an application
Deze publicatie beschrijft de huidige stand van zaken rondom laaggeletterdheid op basis van het ALL-onderzoek (Adult Literacy and Life Skill Survey). De omvang, kenmerken en achtergronden van de groep mensen die moeite heeft met het begrijpen van en toepassen van relatief eenvoudige taalopdrachten, komen uitgebreid aan bod. De tien belangrijkste uitkomsten van het onderzoek staan op een rijtje in een handige samenvatting. Aan bod komen o.a. wat de kenmerken zijn van de grote groep laaggeletterden, hoe ze bereikt kunnen worden en op welke manieren ze gemotiveerd kunnen worden om het peil van heun geletterdheid te verhogen.
Choose an application
In een reeks essays stelt CINOP vragen, problemen en dilemmas aan de orde, die zich voordoen bij het leren en ontwikkelen van mensen. Vraagstukken waarvoor we geen pasklare oplossingen hebben, maar wel een idee van de richting waarin die gezocht moet worden. Deze derde aflevering is gewijd aan taalontwikkeling en geletterdheid. In gesprekken met Marli Tijssen zocht Tjeu Cornet naar haar verhaal achter het belang van taalverwerving. CINOP en haar voorlopers hebben daaraan steeds een bijdrage geleverd. Dit essay spitst zich toe op de problemen van laaggeletterdheid in het middelbaar beroepsonderwijs en onder de grote groep volwassenen die zich door hun gebrekkig taalniveau in een maatschappelijk kwetsbare positie bevinden.
Choose an application
Eén op de zes werkzoekenden in Vlaanderen kent geen of zeer weinig Nederlands. Om deze talenten beter te benutten, pleit de Commissie Diversiteit van de SERV ervoor om de taalopleiding en het zoeken naar werk voor deze anderstaligen meer te laten samenlopen. Zo kan Nederlands leren meteen ook geoefend worden op de werkvloer mits de nodige begeleiding. Karel Van Eetvelt, voorzitter Commissie Diversiteit: De Vlaamse sociale partners en de kansengroepen willen inzetten op een honderd procent sluitend taalbeleid op de arbeidsmarkt. Daarom moet de VDAB het taalniveau van werkzoekenden nog beter en sneller detecteren en moeten de taalopleidingen in het volwassenenonderwijs intensiever en flexibeler worden. Als de bedrijven en organisaties voldoende ondersteuning krijgen, kunnen anderstaligen perfect aan de slag vooraleer ze het Nederlands volledig onder de knie hebben. De werkvloer geeft hen de kans de taal verder te oefenen en zich te vervolmaken.
Choose an application
Het boekje Taalverhalen 17 maskers afgezet is een uitgave van Stichting Lezen & Schrijven in samenwerking met Stichting ABC. In het boekje komen zeventien voormalig laaggeletterden aan het woord. Zij vertellen wat hun motivatie was (alsnog) te leren lezen en schrijven. Deze mooie en hoopgevende getuigenissen van mensen die het roer omgooiden kunnen inspireren om de strijd tegen laaggeletterdheid aan te gaan.
Choose an application
De projectgroep curriculum heeft een servicedocument ontwikkeld ten behoeve van de gebruiker van de vernieuwde opleidingsprofielen NT2. Dit servicedocument biedt achtergrondinformatie bij de geactualiseerde opleidingsprofielen NT2 secundair volwassenenonderwijs. Het schetst de historiek en de werkwijze bij de ontwikkeling en de belangrijkste veranderingen in de opleidingsprofielen NT2. Volgende punten komen uitvoerig aan bod: de redenen voor actualisering van de opleidingsprofielen NT2 SVO; de flexibilisering van het aanbod NT2; het ERK als referentiekader; de belangrijkste wijzigingen in de opleidingsprofielen; de opbouw van de opleidingsprofielen.
Choose an application
Taalvaardig aan de start (TaalVaST) is een project gefinancierd door het aanmoedigingsfonds dat de instroom en doorstroom wil bevorderen van studenten uit bevolkingsgroepen die ondervertegenwoordigd zijn in het hoger onderwijs. Om de noden en behoeften van de eerstejaarsstudenten in kaart te brengen is geopteerd voor een behoefteanalyse, die in deze publicatie besproken wordt.
Listing 1 - 10 of 561 | << page >> |
Sort by
|