Narrow your search

Library

UGent (2)


Resource type

dissertation (2)


Language

English (2)


Year
From To Submit

2013 (1)

2008 (1)

Listing 1 - 2 of 2
Sort by

Dissertation
De Morgen stops using the word 'allochtoon': a study of the opinions of 'allochtone' youngsters
Authors: --- ---
Year: 2013 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstellingen: De Morgen besliste op 20 september 2012 om het woord allochtoon niet meer te gebruiken, omdat het woord stigmatiserend en uitsluitend zou zijn. Naar aanleiding van deze beslissing wil ik nagaan of allochtone jongeren de mening van De Morgen delen. Middelen of methode: Het onderzoek naar de mening van allochtone jongeren bestond uit een kwantitatieve en een kwalitatieve studie. Enerzijds werd de mening van allochtone jongeren ondervraagd aan de hand van een enquête. Anderzijds waren er ook zes semi-gestructureerde diepte-interviews met allochtone jongeren. Bovendien werd er ook een interview afgenomen met Bart Eeckhout, chef cultuur bij De Morgen. Bart Eeckhout was betrokken bij het beslissingsproces van de krant om het woord allochtoon te schrappen. Resultaten: Het onderzoek heeft aangetoond dat allochtone jongeren gemiddeld het woord allochtoon negatief vinden. Die negatieve connotatie werd door de respondenten vooral toegeschreven aan de media, maar ook aan politiek en de maatschappij. De meeste allochtone jongeren vinden dat De Morgen een goede beslissing heeft genomen door het woord allochtoon te schrappen. Een problematisch gegeven dat bevestigd werd door de interviews is de vage definitie van het woord allochtoon in het dagelijkse gebruik. Los van de definities in woordenboeken, blijkt bovendien dat uiterlijk en gedrag een van de meest cruciale factoren zijn om iemand een allochtoon te noemen. Hoewel er 'officiële' definities zijn voor het woord allochtoon, blijkt dat elk individu een eigen interpretatie heeft van waar het begrip allochtoon precies voor staat.


Dissertation
The Diana-inquest: difference in lexical specificity and connotation in reports from The Times and De Morgen (August 2007 - April 2008)
Authors: ---
Year: 2008 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: Er bestaan enorm veel verschillen in de verslaggeving van verschillende kranten. Ook over de taalgrenzen heen zijn die verschillen merkbaar. In deze masterproef wordt nagegaan of er verschillen bestaan in lexicale specificiteit en connotatie tussen artikels uit De Morgen en artikels uit The Times. Middelen of methode: 24 artikels uit De Morgen worden vergeleken met 24 niet-parallelle artikels uit The Times.In 70 voorbeelden worden de lexicale specificiteit en de verschillen in connotatie van 85 Nederlandse woorden en woordgroepen vergeleken met 83 Engelse woorden en woordgroepen. Resultaten: In 37 van de 102 gevallen was De Morgen specifieker in woordkeuze dan The Times. In 28 gevallen was the Times specifieker en in 37 gevallen was er geen verschil in lexicale specificiteit. In 16 gevallen had De Morgen een negatievere connotatie dan The Times, 26 keer had The Times een sterkere connotatie dan de Morgen, waarvan 1 keer een positievere en 25 keer een negatievere connotatie. In zes gevallen was de connotatie vergelijkbaar en 54 keer was er geen connotatieve betekenis. Uit deze resultaten kan geconcludeerd worden dat The Times specifieker is in woordkeuze en dat de artikels uit the Times ook sterker connotatief geladen zijn dan degene uit De Morgen.

Listing 1 - 2 of 2
Sort by