Listing 1 - 10 of 36 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
We merken er niks van, maar ondanks het gevoel dat we dezelfde persoon blijven, worden veel cellen en de meeste eiwitten in de loop van een mensenleven talloze malen vervangen. Buiten onze haren en nagels, waarvan we wel merken dat ze vernieuwen, worden dus veel lichaamsonderdelen regelmatig ververst. Die recycling van eiwitten en cellen is de manier waarop ons lichaam beschadigingen repareert en zich snel kan aanpassen aan veranderingen. Ons lichaam maakt kortom elke seconde vele miljoenen nieuwe eiwitten aan. Bij de aanmaak kan van alles misgaan, omdat er bij de productie en vouwing allerlei foutjes worden gemaakt. Het levert een constante stroom van eiwitten die zich niet correct gedragen en een neiging hebben samen te klonteren en neer te slaan. Een flink percentage van de eiwitten gaat daarom direct nadat ze klaar zijn alweer richting de recycling. Maar naarmate we ouder worden gaat dat minder goed: allerlei correctie- en opruimmechanismen in de cel beginnen te haperen, waardoor foute exemplaren zich kunnen gaan ophopen. Inmiddels is duidelijk geworden dat bij veel hersenziekten (Alzheimer, Parkinson, Huntington) die stapeling van foute eiwitten een hoofdrol speelt. Mogelijk biedt die kennis nieuwe aanknopingspunten voor behandeling.
Chemistry --- Parkinson-ziekte --- Alzheimer-ziekte --- eiwitten
Choose an application
Het fenomeen ‘leven’ is onlosmakelijk verbonden met de aanwezigheid van een aantal bijzondere chemische stoffen: de biomoleculen. Zonder de wisselwerking tussen deze biomoleculen, het hoofdthema van de biochemie, is er geen leven. De wisselwerking is het gevolg van hun structuur, die hun functie dicteert. Het begrijpen van structuur-functierelaties van biomoleculen, en van eiwitten in het bijzonder, is dan ook essentieel om inzicht te krijgen in de complexiteit van verschillende levensnoodzakelijke processen in organismen. Verstoring van biochemische processen leidt tot ziekte. Om via wetenschappelijk onderzoek het ontstaan van ziektes te kunnen ontrafelen en om de werking van de klassieke geneesmiddelen te begrijpen, zijn inzichten in de biochemie van groot belang. Het boek Algemene Biochemie. Functionele bouwstenen van het leven start met een algemene situering en gaat verder met een uitgebreide bespreking van de verschillende bouwstenen van cellen (suikers, nucleotiden, lipiden en eiwitten). De structuurniveaus van eiwitten worden in extenso behandeld en gradueel gekoppeld aan hun functie (en aan de regulatie ervan). Dat culmineert in een hoofdstuk waarin biochemische concepten en mechanismen gekaderd worden in de context van biologische processen of toepassingen: de bloedstolling, de werking van een antibioticum, actinegestuurde celmigratie en vertering. Er wordt aandacht besteed aan ziektebeelden en andere medisch relevante onderwerpen. Dit boek bespreekt de basisaspecten van de biochemie. Daarom is het geschikt als handboek voor studenten uit richtingen die algemene biochemie als verplicht onderdeel in hun curriculum hebben (geneeskunde, tandheelkunde, biomedische wetenschappen, biochemie en biotechnologie, biologie, scheikunde), maar het kan ook worden gebruikt als naslagwerk voor studenten uit de toegepaste biologische wetenschappen, de opleiding tot dierenarts en relevante richtingen uit de hogescholen.
Biochemie --- 577.1 --- General biochemistry --- suiker --- biochemie --- eiwitten --- enzymen --- aminozuren
Choose an application
Physicochemistry --- Semiology. Diagnosis. Symptomatology --- fazenleer --- klinische chemie --- laboratoriumdiagnostiek --- geneeskunde --- eiwitten --- elektrolyten --- fysicochemie
Choose an application
Physicochemistry --- Semiology. Diagnosis. Symptomatology --- fazenleer --- klinische chemie --- laboratoriumdiagnostiek --- geneeskunde --- eiwitten --- elektrolyten --- fysicochemie
Choose an application
Physicochemistry --- Semiology. Diagnosis. Symptomatology --- fazenleer --- klinische chemie --- laboratoriumdiagnostiek --- geneeskunde --- eiwitten --- elektrolyten --- fysicochemie
Choose an application
Biochemie --- Biochimie --- 573.4 --- biochemie --- wetenschappen --- Biologie --- DNA --- Eiwitten --- Enzymen --- Fysiologie --- Hormonen --- Koolhydraten --- Lipiden --- Maag --- Menselijk lichaam --- Nieren --- 073242.jpg --- Biochemie: menselijk lichaam --- Biochemie - Virussen - Biofysica
Choose an application
Op een basale wetenschappelijke manier wordt uitgelegd uit welke voedingsstoffen onze voeding bestaat. Gericht op hbo- en wo-studenten.
vetten (voeding) --- Nutritionary hygiene. Diet --- water --- additieven (voeding) --- voedingschemie --- voedingsstoffen --- mineralen (voeding) --- vitaminen --- koolhydraten --- eiwitten --- Voedingsleer --- Voedingsstoffen --- 628.1 --- Voedingsmiddelen : samenstelling --- 613.21 --- 664 --- Voedingsmiddelen --- gezonde voeding --- voedingsleer --- scheikunde --- Productie en verduurzaming van vaste voedingsmiddelen --- Kennis van voedings- en genotsmiddelen --- Voedingsleer algemeen, chemie --- Food --- Analysis --- Composition --- Nutrition --- Requirements --- vetten (voeding). --- Nutritionary hygiene. Diet. --- water. --- additieven (voeding). --- voedingschemie. --- voedingsstoffen. --- mineralen (voeding). --- vitaminen. --- koolhydraten. --- eiwitten. --- Voedingsleer.
Choose an application
Voedingsleer. --- 628.4 --- Voeding --- Voedingsgewoonten --- Voedingsleer --- Voedingsmiddelen --- Voedingsstoffen --- eiwitten* --- koolhydraten --- lipiden* --- mineralen --- spijsverteringsstelsel --- vitaminen --- voedingshygiëne --- voedingsleer --- 613.2 )* VOEDINGSLEER --- Eiwitten --- Koolhydraten --- Lipiden --- Mineralen --- Spoorelementen --- Vitaminen --- stofwisseling --- 612.392 --- 612.392 Foodstuffs in general --- Foodstuffs in general --- Voedingsleer; algemeen --- Nutritionary hygiene. Diet --- Pharmacology. Therapy --- lipiden --- mineralen (voeding) --- voeding --- vetten (voeding) --- voedingswaardeonderzoek
Choose an application
Het fenomeen 'Leven' is onlosmakelijk verbonden met de aanwezigheid van een aantal bijzondere chemische stoffen, de biomoleculen. Zonder de wisselwerking tussen deze biomoleculen, het hoofdthema van de biochemie, is er geen leven. Deze wisselwerking is het gevolg van hun structuur welke hun functie dicteert. Het begrijpen van structuur-functierelaties van biomoleculen en van eiwitten in het bijzonder, is dan ook essentieel om inzicht te krijgen in de complexiteit van verschillende levensnoodzakelijke processen in organismen. Verstoring van biochemische processen leidt tot ziekte. Om via wetenschappelijk onderzoek het ontstaan van ziektes te kunnen ontrafelen en om de werking van de klassieke geneesmiddelen te begrijpen, zijn inzichten in de biochemie van groot belang.Het boek Algemene Biochemie. Functionele bouwstenen van het leven, start met een algemene situering en vervolgt met een uitgebreide bespreking van de verschillende bouwstenen van cellen (suikers, nucleotiden, lipiden en eiwitten). De structuurniveaus van eiwitten worden in extenso behandeld en gradueel gekoppeld aan functie en aan regulatie van deze functie. Dit culmineert in een hoofdstuk waar biochemische concepten en processen gekaderd worden in de context van een fysiologisch proces: de bloedstolling, de werking van een geneesmiddel (het gebruik van antibiotica), en een cellulair proces (actine-gestuurde celmigratie). Doorheen de tekst wordt aandacht besteed aan ziektebeelden of andere medisch relevante onderwerpen.
573.4 --- 577.1 --- biochemie --- biochemie (gez) --- Biochemie - Virussen - Biofysica --- chemische basis van het leven. Biochemie en bio-organische chemie in het algemeen --- General biochemistry --- Biochemie --- PHL-Central Office 12 --- eiwitten
Choose an application
641.1 --- Eiwitten --- Koolhydraten --- Vitaminen --- Voedingsmiddelen --- Brochure --- voedingsleer --- voedingsmiddelen --- 642.4 --- voedingsleer - algemeen --- 612.392.5 --- Voedingsleer --- voeding --- voedingstafels --- Nutritionary hygiene. Diet --- voedingsstoffen --- voedingswaarde --- analytische chemie (scheikunde) --- tabellen --- voedingsmiddelentabellen --- voedingsmiddelentechnologie --- 613.2 --- Dieet --- 628.4 --- (zie ook: voedingshygiëne)
Listing 1 - 10 of 36 | << page >> |
Sort by
|