Listing 1 - 10 of 25 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Research on teaching --- Initial didactic situation --- Primary education --- NT2 (Nederlands tweede taal) --- klassfeer --- taalvaardigheid
Choose an application
Choose an application
Choose an application
In dit onderzoek komen de volgende onderzoeksvragen aan bod: Hoe taalvaardig zijn leerlingen in de Vlaamse rand rond Brussel? Hoe denken leerlingen over hun school? Hoe beoordelen leerkrachten hun school- en klasklimaat? Omdat uit onderzoek blijkt dat leerlingkenmerken zoals de socio-economische achtergrond van leerlingen en hun thuistaal samengaan met hun schoolprestaties, worden in dit onderzoek ook achtergrondgegevens van leerlingen bevraagd. Naast de beschrijvingen van de achtergrondgegevens, toetsresultaten en de antwoorden van de leerlingen en leerkrachten op de verschillende vragenlijsten, gaat men ook na of er verbanden zijn tusen deze verschillende onderzoeksgegevens.
Sociology of education --- Primary education --- Secondary education
Choose an application
Via dit eerste deel uit de reeks 'Lees(s)lang' krijgen de leerlingen interactieve en taakgerichte leeskansen: ze lossen raadsels op, voeren instructies uit, stellen stripverhalen samen, gaan op schattenjacht, ... 'Leesprikkels' bundelt 30 lessen voor begrijpend lezen in het eerste leerjaar. Het materiaal is ook geschikt voor groepen van een vergelijkbaar niveau in het buitengewoon onderwijs. Het bevat ook praktische tips voor leerkrachten die zelf soortgelijke activiteiten willen ontwikkelen. 'Leesprikkels' is naast elke leesmethode te gebruiken. Leerkrachten kunnen vrij kiezen wanneer ze een bepaalde activiteit aanbieden.
Choose an application
Verschillende mensen die actief zijn in het leesbevorderingslandschap, stellen in dit boek hun ideeën voor een goede klaspraktijk voor.
Choose an application
Lezen is goed voor ons en heeft positieve effecten op verschillende vlakken: van een goede taalontwikkeling tot een sociaal-emotionele ontwikkeling en misschien zelfs een gezonder en langer leven. Onderzoek (PIRLS, 2016) toont echter aan dat kinderen steeds minder goed en minder graag lezen. Hun eerder negatieve houding tegenover lezen, heeft minder goede effecten op hun leesvaardigheid en leesattitude. Om kinderen aan het lezen te krijgen, is leesplezier een belangrijke voorwaarde. Daarom investeert de bibliotheek Utopia Aalst dit jaar in een nieuw proefproject voor meer leesplezier bij startende lezers. Om dit project te verwezenlijken zocht de bibliotheek van Aalst enkele gemotiveerde studenten om een reeks activiteiten rond leesvaardigheid en leesplezier uit te werken en te begeleiden. Shari en ikzelf vonden dit een heel interessant onderwerp en stelden onszelf meteen kandidaat. Op vraag van de openbare bibliotheek Utopia Aalst hebben we speelse activiteiten ontwikkeld om met startende lezers op een kwalitatief hoogstaande manier te werken rond leesvaardigheid en leesplezier. Opdat ons project het meeste kans van slagen zou hebben, is eerst een literatuuronderzoek uitgevoerd. We hebben onderzocht wat kenmerken zijn van leesbevorderende activiteiten, welke leerplandoelen er zijn voor leesvaardigheid en leesplezier en hoe hieraan gewerkt wordt, welke materialen er al voorhanden zijn voor startende lezers en aan welke criteria succesvolle initiatieven voldoen. Op basis van de resultaten uit dit onderzoek hebben we een reeks van 6 activiteiten uitgewerkt om te werken rond leesvaardigheid en leesplezier. De activiteiten gingen steeds door op zaterdagvoormiddag in de bibliotheek van Aalst. Uitgaande van onze observaties tijdens de verschillende activiteiten, onderscheiden we een aantal criteria die eraan kunnen bijdragen dat kinderen meer gemotiveerd raken om te lezen. Zo bleken een divers boekenaanbod, de ondersteuning van een enthousiaste begeleider, tijd en aandacht om te lezen, voorlezen, kansen tot vrij lezen in een stimulerende leesomgeving en differentiatie belangrijke criteria te zijn om de leesmotivatie te verhogen. Ook een goede samenwerking en overleg tussen de betrokkenen hebben ervoor gezorgd dat dit project kon slagen. Tijdens de bijeenkomsten hebben we gemerkt dat door deze criteria toe te passen de kinderen meer plezier en voldoening hadden tijdens het lezen en leren lezen. De bijeenkomsten waren m.a.w. een goede manier om aan leesbevordering te werken. We hopen dan ook dat dit onderzoek een leidraad kan zijn voor leerkrachten, bibmedewerkers en ouders die willen werken aan meer leesplezier.
Choose an application
Choose an application
Deze bachelorproef schreef ik met het doel mijn diploma Bachelor: lager onderwijs te behalen. In de praktijk werd steeds vaker de vraag gesteld of er initiatieven bestonden die kinderen helpen met het ontdekken van leesplezier en het stimuleren van hun leesvaardigheid. Lezen is en blijft een belangrijk aspect van onze samenleving. Kinderen ervaren echter steeds vaker moeilijkheden met lezen en het leesplezier blijft bij velen achterwege. In het academiejaar 2017-2018 werd een initiatief gestart vanuit de hogeschool Odisee in samenwerking met de Openbare bibliotheek Utopia (te Aalst) waarbij kinderen uit de derde graad met leesproblemen terecht konden om hun leesmotivatie en leesvaardigheid bij te spijkeren. Naar analogie werd dit jaar hetzelfde project opgestart, maar werd daarnaast ook een project opgestart voor startende lezers. In het kader van deze bachelorproef deed ik eerst een grondige literatuurstudie naar waarom lezen belangrijk is, wat leesproblemen zijn, hoe men startende lezers kan aanzetten tot lezen en nam ik verschillende onderzoeken rond lezen, het PIRLS-onderzoek en het PISA-onderzoek, onder de loep. Vanuit het onderzoek dat we voerden konden we een aantal ontwerpcriteria voor activiteiten beschrijven. Vervolgens toetsten we deze literatuurstudie aan de werkelijkheid en werkten we 6 leesbevorderende activiteiten uit waarmee we het leesplezier en de leesvaardigheid van startende lezers wilden bevorderen. Hiervoor baseerden we ons op de ontwerpcriteria die we uit ons onderzoek haalden. Achteraf wordt hier grondig op gereflecteerd. Aan de hand van dit onderzoek stelden we een conclusie op waarin we stellen of de activiteiten weldegelijk bevorderend werken, lijsten we de beperkingen van ons onderzoek op en geven we tot slot aanbevelingen voor wie leesbevorderende activiteiten wil ontwerpen voor startende lezers. Met deze bachelorproef hoop ik ouders, leerkrachten en bibmedewerkers ondersteuning te bieden in hun zoektocht naar manieren om de leesmotivatie van startende lezers op te krikken en ondertussen ook hun leesvaardigheid te stimuleren.
Choose an application
Listing 1 - 10 of 25 | << page >> |
Sort by
|