Listing 1 - 10 of 10 |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
In Vlaanderen leven de meeste personen met dementie in hun gewone huiselijke omgeving. Maar een overgang naar het woonzorgcentrum is vaak onvermijdelijk, eens het proces van dementie zover gevorderd is dat de draagkracht van de mantelzorg overschreden wordt of wanneer het alleen wonen zeer onveilig wordt. Vele mensen met dementie brengen bijgevolg hun laatste levensmaanden door in een woonzorgcentrum. De overgang van thuis naar een tehuis gaat gepaard met afspraken over de zorgplanning en over levenseindeplanning in het bijzonder.In dit boek brengen we een visie en inspiratie voor de aanpak van deze gesprekken over zorg bij het levenseinde van personen met dementie in de praktijk van woonzorgcentra. Deze inzichten en praktische casussen zijn ontwikkeld in de context van onderzoek over de toepassing van Shared Decision Making of Kiezen in overleg in de praktijk van woonzorgcentra. Met deze publicatie hopen we velen te inspireren en aan te zetten tot een optimale kwaliteit van zorg en ondersteuning met het oog op een goede dood voor mensen met dementie in het woonzorgcentrum.(https://www.politeia.be/nl/publicaties/202393-vroegtijdige+zorgplanning+in+woonzorgcentra)
Woonzorgcentra --- Shared decision making --- Ouderen --- Dementie --- woonzorgcentra --- dementie --- zorgplanning --- persoonsgerichte zorg --- levenseinde --- Social policy and particular groups --- Geriatrics --- zorgverstrekking --- WZC (woonzorgcentrum) --- gerontagogie --- Woonzorgcentrum --- Oudere --- Gemeenschap --- School --- Buurt
Choose an application
Hygiene. Public health. Protection --- welzijnswerk --- dementie --- gerontagogie
Choose an application
Dit rapport is het derde in een reeks van publicaties rond vroegtijdige zorgplanning. Het bevat verschillende adviezen en beleidsaanbevelingen die uit het actieonderzoek met twaalf pilootprojecten in België resulteerden (2013-2014).De Koning Boudewijnstichting vroeg LUCAS (Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy, KU Leuven) en Braises (Franstalig interuniversitair netwerk voor deskundig onderzoek naar het ouder worden) om deze pilootprojecten te begeleiden en een actieonderzoek te voeren met als doel beleidsaanbevelingen op te stellen voor de praktische toepassing van vroegtijdige zorgplanning, zowel wat betreft de relatie met de persoon als op het niveau van de instelling en het beleid.Deze pilootprojecten vertegenwoordigen een grote diversiteit aan verschillende zorgsettings en hebben op een of andere manier allemaal bijgedragen tot de formulering van adviezen rond de toepassing van vroegtijdige zorgplanning : door taboes te doorbreken, door te werken aan de communicatie met de persoon in kwestie of door multidisciplinair werk en de overdracht van informatie te bevorderen. U zal lezen dat er niet één goede handelwijze bestaat en dat elke organisatie de taak heeft haar eigen visie te ontwikkelen. (Bron: website kbs-frb.be)
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Bij personen met dementie is het niet makkelijk om persoonsgerichte zorg toe te dienen. Omwille van onder andere cognitieve achteruitgang eigen aan de aandoening is het immers voor deze patiëntengroep niet evident om hun voorkeuren omtrent zorg te bespreken. Dit kan leiden tot een onderbehandeling van pijnsymptomen, maar kan er ook voor zorgen dat personen met dementie levensrekkende behandelingen ontvangen terwijl dit eigenlijk hun wens niet is. Vroegtijdige zorgplanning is een proces waarbij zorgverleners in een vroeg stadium in gesprek treden met de persoon met dementie en/of zijn naasten over de voorkeuren en wensen omtrent de toekomstige zorg. Vroegtijdige zorgplanning tracht het mogelijk te maken om de kwaliteit van dagdagelijkse zorg en zorg aan het levenseinde aan te passen aan de noden en wensen van het individu. In deze masterproef wordt onderzoek gedaan naar de ervaringen van naasten van personen met dementie bij gesprekken over vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra. Het eerste deel van deze masterproef bestaat uit een literatuurstudie waarin ingegaan wordt op vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie. Hierin komen onder andere shared decision making en barrières en facilitatoren voor vroegtijdige zorgplanning aan bod. In het tweede deel van deze masterproef wordt de methode van dit onderzoek beschreven. Aan de hand van een kwalitatief onderzoeksdesign werd bij naasten van personen met dementie gepeild naar hun ervaringen bij gesprekken over vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra. In het derde deel worden de onderzoeksresultaten besproken. In het vierde deel volgt een discussie met de globale conclusies van het onderzoek, aangevuld met suggesties voor vervolgonderzoek. In de resultaten van dit onderzoek is vastgesteld dat naasten gesprekken over vroegtijdige zorgplanning als positief ervaren. Naasten benadrukken het belang van een serene sfeer en een gesprek dat aangepast is aan hun noden. Alle naasten geven aan dat het voeren van gesprekken over vroegtijdige zorgplanning niet evident is. Uit verschillende interviews blijkt dat er een onderliggende nood aan gesprekken over vroegtijdige zorgplanning aanwezig is, maar naasten niet geneigd zijn om hier zelf initiatief toe te nemen. In een vervolgonderzoek zouden de ervaringen van naasten via een kwantitatief onderzoek bevraagd kunnen worden, om zo tot conclusies met ruimere omvang te komen, gezien deze studie met slechts zes participanten een beperkte omvang kent.
Choose an application
De laatste decennia komt een participatief zorgmodel met onder meer de gelijkwaardigheid van patiënt en zorgverlener steeds meer op de voorgrond te staan. Aspecten als het informeren van de patiënt zijn dan ook in steeds belangrijkere mate deel gaan uitmaken van de arts-patiënt-interactie. Aansluitend vormt de efficiëntie en effectiviteit van persoonsgerichte informatieoverdracht vaker het onderwerp van onderzoek. Deze masterproef onderzoekt via een exploratieve studie de informatieverstrekking en het communicatieproces ten aanzien van perifere nierpatiënten die een pretransplantatie-voorbereiding doorlopen aan het UZ Leuven. Na een korte inleiding behandelt hoofdstuk 1 een literatuurstudie rond de onderzochte thematiek. Vervolgens komt in een tweede hoofdstuk de gehanteerde methodologie van het empirisch onderzoek aan bod. Aan de hand van een kwalitatief onderzoeksopzet wordt het verloop van de informatieverstrekking zowel inhoudelijk als procesmatig geanalyseerd. Concreet gebeurt dit aan de hand van semigestructureerde interviews en observaties van drie teams van zorgprofessionals (nefrologen, chirurgen en paramedici) en patiënten. De onderzoeksvragen focussen op welke informatie zorgprofessionals wensen te verstrekken, welke informatie effectief wordt aangeboden en wat patiënten hiervan onthouden. Aansluitend wordt nagegaan hoe het informatieverstrekkingsproces plaatsvindt en hoe professionals en patiënten dit proces beleven. Hoofdstuk 3 behandelt respectievelijk de inhoudelijke en procesgerelateerde resultaten. Een laatste hoofdstuk wijdt zich volledig aan een kritische discussie van deze bevindingen en doet daarbij aanbevelingen naar de praktijk. Dit hoofdstuk sluit af met de beperkingen van het gevoerde onderzoek, alsook met een aantal suggesties voor toekomstig onderzoek. Als belangrijkste conclusies van deze thesis kunnen volgende elementen worden meegegeven: vooreerst kan worden gesteld dat de globale dienstverlening vanuit patiëntperspectief zeer positief wordt onthaald. Evenzeer lijkt het opportuun om het huidige format van het informatieverstrekkingsproces te herzien gezien de aanzienlijke informatiehoeveelheid momenteel tot bezorgdheid leidt. Verder blijkt er voor elk van de onderzochte teams van professionals nood te zijn aan afstemming omtrent de invulling van het inhoudelijke luik, waar momenteel weinig consensus over bestaat. Aansluitend zijn er ook rond de manier waarop de informatie verstrekt wordt nog een aantal aandachtspunten, voornamelijk omtrent vaardigheden rond het inschatten van de hoeveelheid en soort informatie die de patiënt wenst, het bevorderen van het begrijpen en onthouden door de patiënt, alsook het thema gezamenlijke besluitvorming. Globaal bekeken hebben de nefrologen en in mindere mate de chirurgen het meeste baat bij het extra inzetten op vaardigheden die deze processen bevorderen.
Listing 1 - 10 of 10 |
Sort by
|