Narrow your search

Library

KU Leuven (20)

KBR (1)

TPC (1)

UAntwerpen (1)


Resource type

dissertation (15)

book (7)


Language

Dutch (22)


Year
From To Submit

2024 (1)

2023 (1)

2022 (1)

2021 (3)

2020 (1)

More...
Listing 1 - 10 of 22 << page
of 3
>>
Sort by

Book
Het water... uw vriend !
Author:
Year: 1938 Publisher: Amsterdam Wereldbibliotheek

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Book
Het zwemonderwijs
Author:
Year: 1941 Publisher: Rotterdam Nijgh en Van Ditmar

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Book
Het zwemonderwijs
Author:
Year: 1960 Publisher: Rotterdam Nijgh en Van Ditmar

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Book
Het zwemonderwijs.
Author:
Year: 1969 Publisher: Rotterdam Nijgh en Van Ditmar

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Book
Filosofische beelden in wetenschap : de relatie tussen ethiek en methodologie in toegepast wetenschappelijk onderzoek
Author:
ISBN: 905166740X Year: 1999 Publisher: Delft Eburon

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Book
Speeltuinen
Authors: ---
Year: 1935 Publisher: Rotterdam Nijgh en Van Ditmar

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Book
Wetenschappelijk begrijpen
Authors: --- --- ---
Year: 2011 Publisher: Amsterdam Boom

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Behandelingsstrategieën bij IVIG-resistente ziekte van Kawasaki
Authors: --- ---
Year: 2019 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De ziekte van Kawasaki is een systeemvasculitis, met als belangrijkste complicatie coronaire aneurysmata. De standaardtherapie bestaat uit toediening van intraveneuze immuunglobulines (IVIG) in combinatie met aspirine. Bij ongeveer 20% van de behandelde kinderen blijft de koorts persisteren na deze behandeling. Dan spreekt men van IVIG-resistentie. Hierbij is er een groter risico op coronaire aneurysmata. Momenteel is het onduidelijk wat de beste behandelingsstrategie is in geval van IVIG-resistentie. Deze review hoopt hierop een antwoord te kunnen geven. Naast een tweedelijnsbehandeling bestaan er scores om het risico op IVIG-resistentie in te schatten en een intensere eerstelijnstherapie op te starten. Deze review onderzoekt of deze strategie een alternatief vormt voor de huidige aanpak, waarbij het effect van een eerste dosis IVIG wordt afgewacht. Een literatuurstudie werd uitgevoerd met als primaire outcome: het verdwijnen van koorts 36-48 uur na toediening van een behandeling. Secundaire outcomes waren: coronaire aneurysmata, duur van de koorts, hospitalisatieduur en neveneffecten. Bij tweedelijnsbehandeling van IVIG-resistente patiënten blijken infliximab, methotrexaat en corticosteroïden niet superieur te zijn aan de huidige richtlijn, waarbij een tweede dosis IVIG wordt toegediend. Bij de intensere eerstelijnsbehandeling werd een gunstig resultaat gevonden van de combinatie IVIG en corticosteroïden. Deze populatie bevat mogelijks ook niet-IVIG-resistente kinderen, waardoor deze resultaten wellicht te optimistisch zijn. Daarnaast zijn de scoresystemen enkel geldig in een Japanse populatie. Ondanks deze limitaties kan voorzichtig gesteld worden dat deze behandelingsstrategie een alternatief vormt voor de huidige klinische praktijk. Bij refractaire ziekte van Kawasaki bleek dat de toediening van cyclosporine, infliximab of anakinra nuttig kan zijn.

Keywords


Dissertation
De invloed van rookexpositie bij kinderen met mucoviscidose
Authors: --- ---
Year: 2023 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Achtergrond: Mucoviscidose is een autosomaal recessieve aandoening. In de kliniek gaat het om patiënten van alle leeftijden met onder andere recidiverende respiratoire klachten. Ook bestaat er vaak een sluimerende impact op de longfunctie. Dankzij de huidige neonatale screening stelt men vaak vroeg de diagnose. En met verschillende behandelingsopties wordt de ziekte adequaat aangepakt, zeker op vlak van de longfunctie. Probleemstelling: Kinderen komen al op jonge leeftijd in contact met omgevingsfactoren. Zoals verscheidene aandoeningen is ook mucoviscidose potentieel onderhevig aan bepaalde gen-omgevingsinteracties. Een ruim vertegenwoordigde omgevingsfactor met bewezen ongunstig effect op de gezondheid is het roken van tabak. Op heden is een gelijkaardig effect op de respiratoire gezondheid van kinderen slechts dubieus beschreven. Vandaar dat hier de impact van passieve blootstelling aan sigarettenrook bij kinderen met mucoviscidose werd onderzocht. Methode: Voor het schrijven van deze literatuurstudie werden vier databanken doorzocht. Resultaten: Een eerste constatering is dat procentueel meer kinderen aan sigarettenrook worden blootgesteld naarmate de socio-economische status van het gezin waarin het kind opgroeit lager scoort. Ten tweede is de meest relevante impact op respiratoir vlak beschreven als frequentere en/of langer durende hospitalisatie ten gevolge van die blootstelling en op langere termijn een verlies aan longfunctie (FEV1). De aard van CFTR-mutatie aanwezig bij de patiënt beïnvloedt bovendien de mate van impact op de longfunctie. Besluit: Deze beschreven nefaste gevolgen van passief roken op de respiratoire uitkomsten van het kind met mucoviscidose betekenen argumentatie om te investeren in preventie. Namelijk preventieve maatregelen om dergelijke blootstelling aan sigarettenrook in de toekomst te vermijden.

Keywords


Dissertation
Angst en depressie bij kinderen met mucoviscidose
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Introductie: Het is reeds gekend dat angst en depressie frequenter voorkomen bij mensen met een chronische ziekte, inclusief de pediatrische populatie. Net zoals bij andere chronische ziekten zien we bij mucoviscidose (CF) meer angst en depressie in vergelijking met gezonde kinderen. Deze literatuurstudie heeft als doel een overzicht te schetsen van de beschikbare informatie die tot nu geweten is over angst en depressie bij kinderen met CF. Zo zijn we nagegaan wat de prevalentie van angst en depressie is, wat de kenmerkende symptomen zijn en wat er vervolgens kan gedaan worden om deze te voorkomen en te behandelen. Methode: We deden uitgebreid literatuuronderzoek in de database Pubmed naar studies gepubliceerd tussen januari 2000 en november 2021. We maakten gebruik van MESH-termen en namen als zoektermen “CF”, “anxiety”, “depression”, “children”, synoniemen van deze voorgaande termen en hieraan gerelateerde termen. Hierna selecteerden we studies op basis van titel en abstract en vervolgens op basis van de volledige tekst. Resultaten: Prevalenties varieren bij kinderen met CF van 10 % tot 52 % voor angst en van 3 % tot 29 % voor depressie bij gebruik van verschillende beoordelingsmethoden. Verder stellen we vast dat angst en depressie frequenter voorkomen bij het vrouwelijk geslacht en dat ze gepaard gaan met verminderde levenskwaliteit en longfunctie. Voor therapietrouw is er een significant negatieve associatie met depressie, maar een significant positieve associatie met angst. Tegen de verwachtingen in was er minder COVID-gerelateerde angst bij kinderen met CF in vergelijking met gezonde kinderen. Tenslotte zien we dat slechts bij een minderheid van de patiënten met angst-/depressiesymptomen een gepaste behandeling lopende is. Conclusie: Het grote belang van regelmatige (minstens jaarlijks) screening bij kinderen met CF en hun ouders moet nogmaals benadrukt worden. Ook zijn het correct doorverwijzen en het betrekken van mentale gezondheidsspecialisten in de interdisciplinaire teams van de CF-centra cruciale stappen om de juiste zorg te kunnen voorzien.

Keywords

Listing 1 - 10 of 22 << page
of 3
>>
Sort by