Listing 1 - 10 of 53 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Zout --- Mineralogie
Choose an application
Chemistry --- zout --- vloeistoffen
Choose an application
Recepten (kookkunst) --- Zout --- Peper
Choose an application
Voeding --- Suiker --- Zout (smaak)
Choose an application
Zout (scheikunde) --- Zand --- Spel --- Poëzie
Choose an application
Smaakmaker uit zee: Ooit was zout peperduur en aanleiding tot oorlogen. Nu kost een kilogram dertig cent, en eten we meer zout dan goed voor ons is. Zonder kunnen we echter niet, een volwassene heeft dagelijks anderhalve gram nodig. Het meeste zout halen we uit de bodem van Twente en Oost-Groningen, waar ooit een binnenzee golfde. Zout is een belangrijke grondstof en hulpstof in de voedingsmiddelen- en chemische industrie. Die maakt er bijvoorbeeld chloor van door zout te ontleden in een membraanelektrolysecel. Natuurwetenschappers bedoelen met zouten een hele groep van stoffen die op een soortgelijke manier zijn samengesteld: zoals soda, kalksteen, gips, bot en bakpoeder. Het zijn meestal vaste stoffen met een kristalstructuur. Ook zijn er vloeibare zouten met bijzondere eigenschappen, ionische vloeistoffen, die chemici lang zagen als curiositeit. Inmiddels fungeren ze als oplosmiddel dat niet verdampt en lang herbruikbaar is. Wereldwijd is een groot tekort aan zoet water en verzilt het land. Veel gewassen kunnen daar slecht tegen. Steeds vaker wordt drinkwater met hulp van (zonne)energie gemaakt uit zeewater. Daar waar zoet en zout water elkaar ontmoeten, valt energie te winnen. Voor Nederland met zijn delta lijkt dat een interessante, duurzame energiebron: blauwe energie. Op de Afsluitdijk is er onlangs een proefcentrale voor opgestart.
Chemistry --- zout --- duurzame ontwikkeling --- drinkwater --- oplosmiddelen
Choose an application
Soep --- Zout (smaak) --- Grap --- Dorst --- Deugnietenstreek --- Jeugdpoëzie
Choose an application
Listing 1 - 10 of 53 | << page >> |
Sort by
|