Listing 1 - 10 of 1055 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Enzymology --- enzymen
Choose an application
Choose an application
enzymen --- Enzymology --- biochemie --- biotechnologie
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Wat ooit begon als een voedzaam meelpapje van gekneusde tarwekorrels, komt nu dagelijks dampend uit de oven. Vooral de combinatie van een krokante, knapperige korst en het zachte, elastische binnenste (kruim) maakt versgebakken brood zo bijzonder lekker. De belangrijkste grondstof voor brood is graan, dat behalve zetmeel (koolhydraten) ook belangrijke voedingsstoffen als eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezel bevat. Dat juist tarwe de koning van de broodgranen is geworden, komt door het gluteneiwit dat in deze graansoort rijkelijk aanwezig is en dat zorgt voor een mooie, elastische en luchtige broodstructuur. Brood is tegenwoordig veel meer dan gebakken deeg van meel, zout, gist en water. Bakkers gebruiken noten, zaden en meelmixen om allerlei verschillende soorten brood te bakken. En met broodverbeteraars slagen ze erin de kruimstructuur te verbeteren, de baktijd te verkorten, de houdbaarheid te verlengen en de smaak en kleur aan te passen. Maar het oudbakken worden blijft een probleem van alle broden. De knapperige korst wordt taai en leerachtig en het kruim wordt stug. Toch komen onderzoekers stapje voor stapje dichter bij een oplossing. Speciale enzymen lijken het verouderingsproces te vertragen.
Choose an application
Wat er na de dood met je lijf gebeurt, is iets waar je liever niet over nadenkt. Vaak is het nodig dat nabestaanden de dag erna direct een beslissing nemen over de eindbestemming: begraven of cremeren. Binnen 6 dagen dient de uitvaart zich volgens de wet te hebben voltrokken. Wanneer de overledene zijn lichaam aan de wetenschap heeft gedoneerd voor onderzoek en onderwijs, moeten nabestaanden nog sneller afscheid nemen. Het is dan zaak het lichaam snel te conserveren. Eenmaal onder de grond zorgen enzymen, micro-organismen en chemische reacties voor de ontbinding van het stoffelijk overschot tot de basisbouwstenen van het leven. Bij verbranding in een crematieoven verdwijnt al het organische stof via de schoorsteen en blijven alleen as en eventuele chirurgische metaalprotheses over. Die laatste zijn te recyclen. Meer keus dan begraven of verbranden is er voorlopig niet in Nederland. De uitvaartbranche werkt wel aan nieuwe technieken als vriesdrogen of oplossen in loog. Of het publiek en de politiek die omarmen, is de vraag.
Chemistry --- uitvaarten --- chemie --- enzymen
Choose an application
Listing 1 - 10 of 1055 | << page >> |
Sort by
|