Listing 1 - 10 of 198 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Will universities survive the e-learning revolution? De klassieke universiteit ligt op sterven! Vermoord de universiteit niet! De krantenkoppen van het voorbije jaar liegen er niet om. Moeten onze universiteiten en hogescholen de digitale revolutie omhelzen als de sleutel tot een nieuwe toekomst of moeten ze die juist afhouden als een bedreiging voor hun wezen zelf? Hebben ze de boot misschien al gemist? Dat laatste zeker (nog) niet. De Vlaamse instellingen zijn zeer intensief met e-learning bezig: door wetenschappelijk onderzoek, via een uitgebreide waaier aan pilootexperimenten en door grondige discussie en reflectie. In 2014 hebben zij in het kader van het Denkersprogramma van de KVAB hun visies en ervaringen uitgewisseld met twee gerenommeerde buitenlandse experten (denkers): Diana Laurillard van de University of London en Pierre Dillenbourg van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. Hun ideeën liggen aan de basis van de eigen visie, voorstellen en aanbevelingen die de KVAB-reflectiegroep Blended Learning uitgewerkt heeft in het voorjaar 2015. Deze worden geformuleerd in dit Standpunt. De position papers van de denkers zelf werden gepubliceerd als KVAB Standpunt 33: Higher Education in the digital era. A thinking Exercise in Flanders. Het lijdt geen twijfel dat de digitalisering ongekende mogelijkheden biedt voor onderwijs en leren, in de breedte zowel als in de diepte. Dankzij de nieuwe mogelijkheden in de breedte kunnen universiteiten en hogescholen onderling cursussen uitwisselen en hun maatschappelijke functie uitbreiden naar nieuwe doelgroepen. Ze kunnen hun internationale dimensie versterken door cursussen aan te bieden en af te nemen in het kader van internationale netwerken (virtuele mobiliteit).De nieuwe mogelijkheden in de diepte zullen zich niet vanzelf realiseren: niet de technologie op zich zal de onderwijskwaliteit verbeteren, maar wel de doordachte combinaties van traditioneel contactonderwijs (met zijn onschatbare rijkdom aan persoonlijke en sociale contacten en ervaringen) met online learning. Deze combinaties hebben een naam: blended learning. Om het digitale potentieel optimaal te valoriseren zijn krachtige acties nodig op de verschillende niveaus: dat van de docent en de klas, dat van de instelling en dat van de overheid. Zonder die krachtige acties missen onze universiteiten en hogescholen wellicht deze unieke kans om via de digitale revolutie hun onderwijs grondig te vernieuwen, te verbreden en te verbeteren en op die manier hun maatschappelijke functie op te krikken.
Choose an application
91 (489.4) --- 55 (489.4)
Choose an application
Kunst is een vorm van denken; een ongewone bron van kennis. In deze studie maakt de lezer kennis met Art-Based Learning, een methode die de toeschouwer in staat stelt met kunstwerken in dialoog te gaan. Aan de hand van drie triptieken laat de auteur zien hoe kunstwerken werken als een "sprekend object". Deze studie is bedoeld voor studenten en docenten theologie, filosofie en antropologie, theater- en filmwetenschap, literatuurwetenschap en (kunst)geschiedenis. De hier ontwikkelde methodiek is ook uitermate geschikt voor Artistic Research aan kunstacademies, theateracademies, conservatoria, film- en dansacademies.
art education --- kunstonderwijs --- museumeducatie --- literatuuronderwijs --- filmeducatie --- Didactics of the arts --- kunstopvoeding --- Kunst --- 489.4 --- Hoger onderwijs; didactiek
Choose an application
Dit boek is geschreven voor wie staat voor een grote curriculuminnovatie in het hoger onderwijs. Het is een praktische handleiding, gericht op een onderwijsomgeving, waarin onderwijsprogramma's door samenwerking van veel docenten en vakgebieden tot stand moeten komen. Hoewel het boek niet specifiek is gericht op medisch onderwijs zal de lezer af en toe voorbeelden hieruit tegenkomen. Het zijn voorbeelden waar de auteurs persoonlijk ervaring mee hebben en gebruiken om de materie voor een breed lezerspubliek inzichtelijk te maken Het hele proces van curriculumvernieuwing wordt doorlopen: van de eerste globale ideeën tot en met de kwaliteitszorg en bijstelling van het nieuw ontwikkelde curriculum. Het opzetten en plannen van een ontwikkeltraject, het helder krijgen van randvoorwaarden en consequenties, zicht op de kosten van een onderwijsvernieuwing, draagvlak, implementatie en kwaliteitszorg zijn zaken die van belang zijn los van de inhoud van de vernieuwing. Door de voorbeelden, checklists, modellen en schema's is het daarnaast tevens een naslagwerk, geschikt om regelmatig op terug te grijpen tijdens een proces van curriculumvernieuwing. Deze uitgave is een handreiking aan professionals die vanuit verschillende invalshoeken en rollen betrokken zijn bij grootscheepse curriculumvernieuwing. Dat kunnen docenten zijn, maar ook bestuurders, opleidingsdirecteuren, voorzitters van curriculumcommissies, projectleiders, leden van opleidingscommissies en onderwijskundig adviseurs.
onderwijsvernieuwing --- Curriculum development --- curriculumontwikkeling --- Higher education --- HO (hoger onderwijs) --- Hoger onderwijs --- 489.4 --- Kwaliteitszorg --- Leerinhouden --- Onderwijsvernieuwing --- Didactiek --- Hoger onderwijs.
Choose an application
De laatste decennia brachten ontwikkelingen met zich mee die de nodige consequenties hadden voor het onderwijs. Drie ervan, de ontwikkeling van internet, de ontwikkeling van de constructivistische visie op leren en de ontwikkeling van mass customisation, zijn van grote invloed op het curriculum van onderwijsorganisaties. De drie ontwikkelingen zijn in dit onderzoek 'vertaald' naar drie dimensies. Met de dimensies wordt een model samengesteld: de E-kubus. 'De verantwoordelijkheid voor het leren' staat op de x-as van deze kubus, 'ICT & leren' op de y-as en 'Maatwerk & leren' op de z-as. Oogmerk van dit proefschrift is na te gaan of het model bruikbaar is om het curriculum van onderwijsorganisaties te positioneren met betrekking tot deze drie dimensies. In dit onderzoek zijn een drietal onderwijsorganisaties geanalyseerd. Per dimensie worden via de E-kubus de drie onderwijsorganisaties gepositioneerd voor het gewenst, waargenomen en geregistreerd curriculum. Het proefschrift heeft een exploratief karakter. De E-kubus kan als onderdeel van een kwaliteitszorginstrument voor onderwijsorganisaties fungeren en kan bijdragen aan de discussie over wat goed onderwijs is in relatie tot de drie dimensies.
Onderwijskunde. --- Leerplannen --- Leerplanontwikkeling --- Evaluatie --- Analyse --- Onderwijsorganisatie --- Wetenschappelijk onderzoek --- Curriculumontwikkeling --- Lerarenopleiding --- 489.4 --- Didactiek --- Leerplan --- Natuurwetenschappen --- Onderzoek (wetenschap)
Choose an application
Open learning. --- Adult education --- Computer-assisted instruction. --- #KVHA:Didactiek --- #KVHA:Computerondersteund onderwijs --- 489.4 --- Flexibilisering --- Hoger onderwijs --- ICT --- Leren --- Didactiek
Choose an application
Dit boek gaat over de aanpak van onderwijsvernieuwing die van cruciaal belang is voor het slagen of falen van de voorgenomen vernieuwing. Wanneer vernieuwingsprocessen vastlopen, zoeken vernieuwers de oorzaken daarvan doorgaans in de structuur of in de cultuur van de organisatie, in de machtsverhoudingen of in individueel psychologische factoren. 'Slechte bedrijfsorganisatie met machteloos management', zo luidt een bekende diagnose. De auteurs vinden het opmerkelijk dat vernieuwers de oorzaak van het falen zelden zoeken in de aanpak van de vernieuwing, dat wil zeggen in aspecten als de activiteiten die directie en docenten in het vernieuwingsproces uitvoeren: het leidinggeven, de werkverdeling, de manier waarop de vernieuwing start, de kwaliteit van het projectplan en de controle. Het is juist de aanpak die van cruciaal belang is voor het slagen of falen van de voorgenomen vernieuwing. Over die aanpak gaat het in dit boek.
onderwijsvernieuwing --- 450.46 --- 489.4 --- casestudies --- hoger onderwijs --- onderwijs --- Onderwijsvernieuwing --- innovatie --- Theoretische onderwijsvernieuwing --- Didactiek (hoger onderwijs) --- School management
Choose an application
Guerre mondiale 1939-1945 --- Sciences sociales --- Sociale wetenschappen --- Wereldoorlog 1939-1945 --- Wereldoorlog II --- 355.489 (4) "1939 : 1945"
Choose an application
Guerre mondiale 1939-1945 --- Sciences sociales --- Sociale wetenschappen --- Wereldoorlog 1939-1945 --- V-1 --- V-2 --- 355.489 (4) "1944 : 1945"
Choose an application
In het onderwijs zijn projecten bedoeld om studenten kennis te laten opdoen van complexe beroepsvraagstukken en hen aan de hand van theoretische modellen hiervoor oplossingen te laten bedenken. Dit alles stelt hoge eisen aan de docenten die de projecten ontwikkelen. Hoe zorg je ervoor dat deze passen in het curriculum? Hoe werk je samen met reële opdrachtgevers uit de praktijk? Welke rol is er weggelegd voor docentbegeleiders en inhoudelijke experts? Op dit soort vragen geeft dit boek antwoord. Aan het werk!, over het ontwikkelen en begeleiden van onderwijsprojecten, kwam tot stand in samenwerking met diverse medewerkers van de Hogeschool Rotterdam.
489.4 --- hoger onderwijs --- projecten --- Hoger onderwijs --- Projectonderwijs --- Didactiek (hoger onderwijs) --- Hoger onderwijs buiten de universiteit --- Leraren hoger onderwijs --- Hogeschool --- Leraar hoger onderwijs
Listing 1 - 10 of 198 | << page >> |
Sort by
|