Listing 1 - 3 of 3 |
Sort by
|
Choose an application
Essay bij De Maand van de Filosofie 2018. Het utopisch denken van de jaren zestig belandde de afgelopen decennia in het verdomhoekje van grootheidswaan en totalitair verlangen. Maar de laatste jaren keren utopische vergezichten weer voorzichtig terug aan de horizon van de politiek. Femke Halsema laat in dit essay zien dat sinds de jaren tachtig de politiek technocratisch en repressief is geworden. Aan de hand van werk van filosofen als Richard Rorty en Hannah Arendt pleit ze vurig voor een terugkeer van idealisme, verbeelding en hoop in de politiek.
politieke filosofie --- 157.3 --- macht --- filosofie --- 32 --- Werken van wijgeren --- Political philosophy. Social philosophy
Choose an application
De menselijke conditie is het hoofdwerk van Hannah Arendt. Zij geeft in dit boek een originele analyse van de vita activa van de mens. Arendt maakt onderscheid tussen drie fundamentele menselijke activiteiten: arbeiden (verbonden met het biologische proces van het lichaam), werken (verbonden met het niet-natuurlijke deel van het bestaan) en handelen (verbonden met de interactie tussen mensen). Het zijn activiteiten die elk een eigen waarde hebben voor het mens-zijn. Met haar historische analyse van de vita activa geeft Arendt een cultuurkritiek van de moderne tijd die nog altijd tot nadenken stemt.
Choose an application
Frantz Fanon heeft het denken over de gevolgen van kolonialisme en racisme blijvend beïnvloed. In 'Zwarte huid, witte maskers' (1952) beschrijft hij wat het psychologisch betekent voor een zwarte persoon om te leven in de witte westerse wereld. Hij analyseert de manieren waarop zwarten duidelijk wordt gemaakt dat ze gelden als minderwaardig en hoe zij dit proberen te compenseren door zich ‘wit’ te gedragen. Zwarte mensen worden gedwongen ‘witte maskers’ op te zetten. Fanon streefde ernaar de vervreemding van zwarten op te heffen, maar hij sprak ook over ‘blanken die niet minder van zichzelf vervreemd zijn geraakt’. Vanuit zijn eigen ervaringen en op basis van literaire, psychoanalytische en filosofische werken roept Fanon een beeld op van de problematische relatie tussen gekleurde en witte mensen dat tot op de dag van vandaag herkenbaar is.
Black race --- Blanken. --- Culturele identiteit. --- Psychologische aspecten. --- Race relations. --- Rassenverhoudingen. --- Sociale situatie. --- Zwarten. --- Psychology. --- Social conditions. --- Sociology of minorities --- racisme --- culturele diversiteit --- kolonialisme --- filosofie --- cultuurfilosofie --- twintigste eeuw --- Afrika --- 130.2 --- 32 --- postkolonialisme --- politiek --- Rassenvraagstuk --- Diversiteit --- Kolonialisme --- Racisme --- Huidskleur --- Zwart --- Zwart (kleur) --- Inclusie --- Maatwerk --- 157.3 --- 905.2 --- Martinique --- dekolonisering --- 20ste eeuw --- geschiedenis der wijsbegeerte, 1900-heden, werken van wijsgeren --- cultuurfilosofie, -psychologie en -sociologie --- 20ste eeuw65 --- 1 FANON, FRANTZ --- 1 FANON, FRANTZ Filosofie. Psychologie--FANON, FRANTZ --- Filosofie. Psychologie--FANON, FRANTZ
Listing 1 - 3 of 3 |
Sort by
|