Listing 1 - 3 of 3 |
Sort by
|
Choose an application
Intermediate moisture foods --- product development --- Texture --- Rheological properties --- Jellification
Choose an application
Texture analysis is one of the fundamental aspects of human vision by which we discriminate between surfaces and objects. In a similar manner, computer vision can take advantage of the cues provided by surface texture to distinguish and recognize objects. In computer vision, texture analysis may be used alone or in combination with other sensed features (e.g. color, shape, or motion) to perform the task of recognition. Either way, it is a feature of paramount importance and boasts a tremendous body of work in terms of both research and applications.Currently, the main approaches to texture ana
Computer vision. --- Visual texture recognition. --- Visual perception --- Machine vision --- Vision, Computer --- Artificial intelligence --- Image processing --- Pattern recognition systems
Choose an application
Kwaliteit van voeding en meer specifiek dat van fruit wordt bepaald door organoleptische en nutritionele parameters zoals textuur, uitzicht, aroma, smaak, aanwezigheid van vitaminen… Al deze parameters beïnvloeden de appreciatie en bijgevolg ook het koopgedrag van de consument. Snelle analysetechnieken voor de bepaling van de diverse parameters zijn dan ook onontbeerlijk om fruit van voldoende kwaliteit aan te bieden of om de kwaliteit ervan te bepalen gedurende de bewaring. In dit proefschrift wordt dieper ingegaan op de laatste twee genoemde aspecten van fruitkwaliteit, namelijk smaak en de nutritionele waarde. Bio-analytische methoden hebben een groot potentieel voor de snelle, selectieve en nauwkeurige kwantificatie van heel wat van deze componenten. De hoofddoelstelling van dit werk was daarom de ontwikkeling van snelle en betrouwbare (semi-) automatische enzymatische methoden voor de belangrijkste smaakcomponenten (suikers en zuren) en ascorbinezuur als een belangrijke nutritionele parameter in fruit. Enzymatische methoden, gebaseerd op spectrofotometrie, voor de kwantificatie van deze componenten werden geminiaturiseerd in de openingen van een microtiterplaat (waardoor het analysevolume aanzienlijk daalt), en gevalideerd met een referentietechniek. Drie methoden voor de kwantificatie van ascorbinezuur werden met elkaar vergeleken. Voor deze component werd ook onderzocht of het gebruik van een alternatief uitleesmechanisme, gebaseerd op warmtedetectie, betere resultaten opleverde dan de onderzochte spectrofotometrische methoden. Naast geminiaturiseerde ‘batch’-systemen werden ook doorstroomsystemen ontworpen voor de kwantificatie van glucose. Eerst werd zo’n systeem mathematisch gemodelleerd om na te gaan wat de invloed is van bepaalde operationele en systeem parameters op het reactiesignaal. Het snelheidsprofiel bleek hier een belangrijke factor te zijn. Het ideale snelheidsprofiel kan relatief gemakkelijk bekomen worden in een ‘lab-on-a-chip’ systeem bestaande uit microkanalen wanneer de stroming aangedreven wordt met elektrokinetiek. Daarom werd een enzymatische methode voor glucose geïmplementeerd in een dergelijk systeem als een ‘proof-of-principle’ studie. De resultaten toonden aan dat een dergelijke implementatie mogelijk is, hoewel een verdere optimalisatie nodig is om tot meer nauwkeurige resultaten te komen.
Academic collection --- 631.56 --- 543.92 --- 641.018 --- 631.576.2 --- Preparation of produce. Treatment after harvesting. Postharvest --- Sensory reactions. Organoleptic testing. Characteristic smell, taste, texture --- Food quality. Quality of foodstuffs --- Whole fruits and nuts --- Theses --- 631.576.2 Whole fruits and nuts --- 543.92 Sensory reactions. Organoleptic testing. Characteristic smell, taste, texture --- 631.56 Preparation of produce. Treatment after harvesting. Postharvest
Listing 1 - 3 of 3 |
Sort by
|