Listing 1 - 4 of 4 |
Sort by
|
Choose an application
Het Gouden Ei (1984), de klassieker van Tim Krabb, werd tweemaal verfilmd: in Nederland als Spoorloos (1988) en in de Verenigde Staten als The Vanishing (1993). Het boek werd wereldwijd vertaald en er werden meer dan een kwart miljoen exemplaren van verkocht. 'Rex stond weer op en liep naar de auto. Hij pakte het polaroidtoestel uit Saskia's mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zo meteen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chaufferen. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL-station en de geparkeerde auto's, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.'
genre-thema"">
Choose an application
Het jaar is 2024, de plaats Tel Aviv. Israël is gekrompen tot een zwaarbeveiligde stadstaat. Daar, op dat kleine strookje land, runt Bram Mannheim een bureautje dat ouders helpt hun verdwenen kinderen op te sporen. Zijn eigen zoontje verdween zestien jaar eerder. In zijn vrije tijd werkt hij als vrijwilliger bij de ambulancedienst. Na een bloedige aanslag op eengrenspost doet Bram een ontdekking die zijn leven opnieuw ingrijpend zal veranderen. Een bloedstollende roman van een internationale bestsellerauteur over hoop en wanhoop, waanzin en zelfbedrog, op de puinhopen van een mensenleven.
Arabisch-Israëlisch conflict
---
Verdwijningen
---
Romans
---
Arabisch-Israëlisch conflict.
---
literatuur : adolescenten
---
verhalen 16+
---
Jeugdliteratuur ; verhalend
---
112223.jpg
---
Arabisch-Israëltisch conflict: jeugdboeken
---
Verdwijningen: jeugdboeken
---
Israël
---
Dutch literature
---
genre-thema"">
Choose an application
Op reis in Frankrijk met haar ouders verdwijnt de 17-jarige Lisa spoorloos. Haar onherroepelijke afwezigheid staat centraal in het leven van drie mensen : haar stiefvader Sebastiaan, haar moeder Sophie en haar vriendje Talm. Alle drie voelen zich op één of andere manier schuldig aan haar verdwijning, het motto van het boek is niet voor niets 'Guilt is a very destructive notion' (David Bohm). Talm kan zijn eerste liefde na zeven jaar nog steeds niet vergeten, hij voelt haar adem elke dag. Opgesloten in zijn verdriet wil hij antwoord op talloze vragen, niet het minst op de vraag waarom Lisa eigenlijk besloot van de aardbodem te verdwijnen. Hij hoopt dat antwoord bij de ouders te vinden, o.m. bij Sebastiaan. Maar de gewezen briljante academicus is aan lager wal geraakt en de alcoholicus-zwerver die hij is geworden, kan Talm enkel vertellen welke gruwelijke geheime schuld hem treft bij de verdwijning van zijn dochter. Hoewel Talm op de hoogte is van diens 'incestueuze' relatie met Lisa, is hij nu pas uitzinnig van woede. Wellicht is Talm niet alleen kwaad om de perverse relatie tussen stiefvader en dochter, maar vooral omdat hij bij de gesprekken met Sebastiaan op pijnlijke wijze merkt dat er een Lisa bestond die hij niet kende. Tot eenzelfde besluit komt Talm na een bezoek aan Sophie. Enigszins uitgeblust laat hij zich uiteindelijk door de oudere vrouw in de armen nemen : zij lijkt immers op haar dochter. Net als zijn met de Generale-Bank-Literatuurprijs bekroonde De passievrucht (1999), leest deze nieuwe roman van Karel Glastra van Loon erg vlot. Stijl, taal en structuur zijn ongecompliceerd. De verschillende fundamentele levensvragen die de auteur bij monde van de personages opwerpt, zijn herkenbaar en spreken de lezer in hun directheid aan. De vragen over o.m. schuld, kwaad, waarheid en liefde worden echter zelden met enige diepgang uitgewerkt. Een schijn van diepgang creëert de schrijver door uitputtend te citeren uit het werk van Shakespeare of Oscar Wilde, citaten notabene uitgesproken door de kapotgezopen Sebastiaan. Het maakt dit personage daarom niet altijd even geloofwaardig. Zoiets is jammer voor een boek dat probeert de vinger te leggen op de diverse, vaak onduidelijke motieven achter de façade van elke mens. Dat neemt niet weg dat Karel Glastra van Loon er in slaagt verschillende actuele vragen over menselijke verhoudingen te berde te brengen. De lezer kan naar believen hierop zelf antwoorden verzinnen en er zodoende voor kiezen Lisa's adem in zijn nek voelen. Of hij kan het verhaal louter op het spannende anekdotische niveau lezen. Met het oog op beide lecturen is Lisa's adem een verdienstelijke roman.
genre-thema"">
Choose an application
De vader van Darkus (13) is spoorloos verdwenen. Darkus vermoedt dat zijn vader ontvoerd is en gaat op onderzoek uit. Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek: Baxter, een grote zwarte neushoornkever, blijkt meer te weten. Vanaf ca. 10 jaar.
Fiction --- English literature --- fantasie (themawoord fictie) --- kevers (themawoord fictie) --- insecten (themawoord fictie) --- lager onderwijs 2de graad (doelgroep) --- lager onderwijs 3de graad (doelgroep) --- Insecten --- Fantasie --- Verdwijningen --- Jeugdboeken 10-12 jaar --- Kevers --- Fantasieverhalen --- Jeugdboek 9+ --- Insect --- Verdwijning --- Bestrijding
Listing 1 - 4 of 4 |
Sort by
|