Listing 1 - 10 of 165 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Ouderdom --- Vieillesse --- 612.67
Choose an application
Overwegingen van een Amerikaanse chirurg over ouder worden, de daarbij passende leefsituatie, chronische ziekten, palliatieve en terminale zorg. Atul Gawande bespreekt aan de hand van onderzoek en aangrijpende verhalen de grootste uitdaging van zijn vak: hoe kan de geneeskunde niet alleen het leven maar ook het levenseinde verbeteren?Het proces van ouder worden en sterven is een medische aangelegenheid geworden die door professionals in de gezondheidszorg gemanaged wordt. In verzorgingshuizen zitten mensen omwille van de veiligheid in rolstoelen. In ziekenhuizen liggen stervenden geïsoleerd aan een monitor terwijl er niets meer te genezen valt. Artsen gaan gesprekken over de dood uit de weg en vallen terug op valse hoop en behandelingen die het leven eerder verkorten dan verbeteren. Patiënten en hun familieleden hopen op een wonder en gaan daarin mee.Gawande geeft voorbeelden van persoonlijke en sociale zorg voor zieken en afhankelijke ouderen. Hij verkent allerlei vormen van terminale zorg en toont hoe rijk en gevarieerd de laatste weken of maanden van het leven kunnen zijn. Voor mensen heeft het leven betekenis omdat het een verhaal is. En bij verhalen doet het einde ertoe.
Choose an application
Het verlies van een vader of moeder op jeugdige leeftijd is een ingrijpende gebeurtenis, die onuitwisbare sporen achterlaat. Het veroorzaakt een diepe leegte in het bestaan. Harris interviewde meer dan zestig volwassenen die op jonge leeftijd een van hun ouders verloren. Het resultaat is een heldere uiteenzetting over de gevolgen van de dood van een ouder op iemands persoonlijkheid en functioneren.
Choose an application
Wat kun je zelf doen als je dementie hebt en steeds meer moeite hebt met koken? Wat kan een naaste doen die merkt dat eten blijft staan? Hoe kan een zorgprofessional cliënten of bewoners met slikproblemen helpen? Gezond én aangenaam eten en drinken is voor mensen met dementie heel goed mogelijk. Als men maar weet wat daarvoor nodig is. De auteurs van het boek Voeding en dementie: Gezondheid en genieten in 1 recept willen hen houvast geven. Het boek bundelt tientallen adviezen voor zowel mensen met dementie, naasten als zorgprofessionals. Er staan veel tips in voor situaties waar lezers in terecht kunnen komen. Positief en praktisch, dat zijn de belangrijkste ingrediënten van Voeding en dementie. Bij elk probleem dat zich bij eten en drinken kan voordoen wordt uitgelegd wat er wel mogelijk is. Er zijn aparte hoofdstukken met specifieke adviezen voor mensen met dementie, naasten en zorgprofessionals. Acht deskundigen, zoals naasten, diëtisten en onderzoekers, vertellen over hun eigen ervaringen met voeding en dementie. Ook geven zij specifieke adviezen. In het boek staan tevens beproefde recepten, met de vitamines Herkenbaar, Lekker en Genieten
Dementie --- Voeding --- 612.67/57 --- Drank --- Gezondheid
Choose an application
Verdriet en gemis als gevolg van een handicap, een liefdeloze jeugd, bij een vernederende scheiding, of wanneer je je vaderland noodgedwongen moet verlaten. Aanhoudende pijn veroorzaakt door de dood van een kind, zoals bij het schrijversechtpaar A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, na het overlijden van hun enige kind Tonio. Verbijstering en shock bij de nabestaanden van Antoine en zijn gezin, slachtoffers van de MH17-ramp. Hoe slagen mensen erin om overeind te blijven en verder te gaan? Troost die ertoe doet illustreert wat troost kan betekenen bij het loskomen uit de beklemming van droefenis, om de schoonheid om ons heen weer toe te laten en de verlorene of het gemis een nieuwe plaats in ons leven te geven. Troost in brede zin komt aan daarbij aan bod. Welke rol spelen bijvoorbeeld social media bij troost? Kunnen dieren en robots troosten? Wat is de troostende werking van liefde, geloof, kunst, sport en genotsmiddelen? Getroffen door het intense verdriet van de ander, gingen Inez Lips en Cobi Klappe op zoek naar troost die ertoe doet. Het resultaat is een boek met meer dan 40 verhalen waarin mensen getuigen van hun persoonlijke ervaringen met verdriet, verlies en rouwverwerking en van datgene wat hun daarbij bijzondere bemoediging gaf.(https://www.epo.be/nl/filosofie-algemeen/4440-troost-die-ertoe-doet-9789463402699.html)
Rouwen --- Rouwproces --- Verliesverwerking --- rouw --- 612.67
Choose an application
Zorgverstrekkers worden steeds vaker geconfronteerd met de zorg voor personen met dementie. Met haar onvoorspelbare en onomkeerbare verloop heeft deze chronische ziekte een belangrijke impact op de patiënt en zijn omgeving. Het progressieve cognitieve verval en de vaak moeilijk te controleren gedragsproblemen maken de patiënt met dementie bijzonder kwetsbaar. De rolpatronen in de directe omgeving wijzigen gaandeweg en de zorg voor de patiënt treedt steeds meer op de voorgrond. De mantelzorger is in dit zorgproces een essentiële, maar zwaarbelaste en vaak ook zorgbehoevende schakel. De zorgverstrekker staat hier voor een complexe problematiek.Het onderzoek in het dementiedomein staat ver, en toch schieten de beperkte richtlijnen tekort en geven ze onvoldoende houvast. Er zijn heel wat positieve initiatieven in het uitgebreide zorglandschap, maar het blijft vrij versnipperd, wat de zoektocht naar geschikte ondersteuning bemoeilijkt.Dit zakboek Dementie is een nuttige wegwijzer in de dagelijkse professionele zorg voor patiënten met dementie en hun familie en mantelzorgers. Van bij de ziektediagnostiek tot de fase van het levenseinde geeft dit boek een helder, wetenschappelijk overzicht van de zorg. Zowel huisartsen als andere hulpverleners uit de eerste lijn vinden in dit boek concrete antwoorden op hun vragen in dit ziektedomein.
Dementie --- Mantelzorg --- dementie --- Geriatrics --- Psychiatry --- bejaarden --- Dementie. --- 612.67
Choose an application
Dat dementie een steeds groter wordende uitdaging is voor onze maatschappij, is ondertussen al lang duidelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat het aantal mensen dat aan de aandoening lijdt tegen 2050 zal verdriedubbelen. Bovendien is het zorglandschap aan een enorme evolutie bezig én blijven ouderen almaar langer thuis wonen. Vaak is die thuisomgeving niet optimaal aangepast aan hun noden. De Toolbox dementie is een praktisch instrument en reikt eenvoudige oplossingen aan voor dat probleem. Zowel zorgprofessionals als mantelzorgers vinden er een waaier aan methodeveranderingen. Die passen een activiteit of handeling zo aan, dat de persoon met dementie die gemakkelijker, sneller, veiliger en zelfstandiger kan uitvoeren. Elk hoofdstuk vertegenwoordigt een kamer in de woning, waar voor de meest alledaagse uitdagingen methodeveranderingen voorgesteld worden. Elke aanpassing krijgt dezelfde structuur: een omschrijving van de situatie, gevolgd door uitleg bij de werking, een aantal tips of oplossingen en ten slotte ook een prijsindicatie. Al kan je heel wat van die oplossingen mits enige creativiteit zelf maken. Zie je dat zelf niet zitten, dan kan je digitale voorbeelden en fiches downloaden op VIEWZConnect. Elke methodeverandering start uiteraard vanuit respect voor de persoon met dementie. De focus ligt daarbij op wat wél lukt en op het verder versterken van zijn autonomie. Methodeveranderingen kunnen erg ingrijpend zijn. Daarom vertrekken de auteurs altijd vanuit de minst invasieve methodeverandering en vragen ze bij ingrijpende veranderingen altijd een ethische afweging te maken. Methodeveranderingen moeten bovendien altijd in overleg opgestart worden en constant geëvalueerd worden. Het ultieme doel? Personen met dementie zo lang en comfortabel mogelijk thuis laten wonen, hun autonomie verhogen en uiteindelijk ook hun levenskwaliteit.
dementie --- Geriatrics --- Psychiatry --- geheugenstoornissen --- 362.31 --- Dementie --- Ouderen --- 612.67
Choose an application
Leven met iemand met dementie is meestal niet gemakkelijk. Het gedrag dat hij of zij vertoont, is voor de omgeving vaak raadselachtig. Hij stelt voortdurend dezelfde vragen, maar weet wel goed de weg in het verre verleden. Hij wil naar huis terwijl hij thuis is; vergeet alles maar klaagt zelden over vergeetachtigheid, enzovoort. Wat de naaste omgeving het meest verwart, is dat het gedrag de vroegere voorspelbaarheid mist. Toch zit achter het vreemde gedrag een zekere logica. Twee eenvoudige dementiewetten volstaan om het dementeringsproces te begrijpen: de gestoorde inprenting en het oprollend geheugen.
Age group sociology --- Geriatrics --- Neuropathology --- hulpverlening --- dementie --- Dementie --- 612.67
Choose an application
crisisinterventie --- communicatie in de hulpverlening --- rouw --- relatietherapie --- 361.18 --- 361.2 --- 612.67 --- 615.87
Choose an application
rouw --- verlies --- psychotherapie --- psychische therapie --- 612.67 --- 159.94 --- 615.8
Listing 1 - 10 of 165 | << page >> |
Sort by
|