Listing 1 - 3 of 3 |
Sort by
|
Choose an application
Eten is altijd al meer geweest dan voedsel consumeren. In dit boek wordt gefocust op het besef dat ‘wat je eet’ en ‘wie je eet’ er toe doet. Mag alles gegeten worden? De organisatie EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) vindt alvast van niet en sluit hiermee in zeker zin aan bij de ‘oude’ voedselrestricties van joden en moslims, ook wel ‘spijswetten’ genoemd. De Joodse traditie meent dat we ons via voedsel kunnen verheffen tot een hoger geestelijk niveau. Het strikte opvolgen van de kosjer voorschriften, de praktijk van het kasjroet, komt in dit boek ter sprake. Ook moslims besteden uitzonderlijke zorg aan spijswetten. Wie ooit gevlogen heeft met een Turkse vliegtuigmaatschappij weet dat het voedsel gecertificeerd is. Maar waarom zijn varkens haram en niet halal en delen moslims dit voedselvoorschrift met joden? En hoe hanteren voedseldistributeurs de kasjroetlijst die het Rabbinaat jaarlijks uitbrengt? Jezus van Nazareth spreekt wel veel over voedsel maar spijswetten zijn overbodig. Perioden van niet-eten of vasten zijn echter wel belangrijk. Vasten in de aanloop naar belangrijke feesten zijn standaard in de christelijke traditie en zijn vergelijkbaar met de ramadan in de islam of Jom Kippoer in het jodendom. Kan vasten opnieuw iets betekenen, gezien de nieuwe aandacht voor voedsel? Kunnen we de bijbelse voedselsymboliek heractualiseren? Brengt rust in het hoofd trouwens ook geen rust in de stofwisseling: van het vroegere ‘versterven’ naar spiritueel afvallen? Voldoende stof om over na te denken. Voedsel is nooit en nergens een neutraal gegeven. Nadenken over oude en nieuwe ‘spijswetten’ - belangrijk in religies én in een geseculariseerde samenleving - is daarom interessant.
Christian moral theology --- C1 --- voeding --- religieuze symboliek --- consumentenaangelegenheden --- godsdienst --- 392.8 --- 641 <09> --- Academic collection --- Voeding --- Ethiek (moraal, zedenleer) --- #GGSB: Jodendom --- 210 --- voeding en maatschappij --- Kerken en religie --- Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- Geschiedenis van de voeding --- 641 <09> Geschiedenis van de voeding --- 392.8 Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- Jodendom
Choose an application
Sociology --- History of civilization --- restaurants --- Europe --- Drinking customs --- Food habits --- Boissons --- Habitudes alimentaires --- History --- Fonctions sociales --- Histoire --- National characteristics, European. --- #SBIB:013.AANKOOP --- #SBIB:309H040 --- #SBIB:316.7C140 --- Voeding en maatschappij --- Eetgedrag --- Voedingsgewoonten --- Populaire cultuur algemeen --- Cultuursociologie: cultuur en globale samenlevingen --- cultuurgeschiedenis --- eetcultuur --- Caractère national européen
Choose an application
De centrale vraag van dit boek is wie de vruchten plukt van de internationale landbouw. Zeker niet de boer zelf, want geen enkele sector toont immers scherper waartoe een ongeremde globalisering wel kan leiden. De concurrentie tussen de grote verwerkende bedrijven en de distributiesector leidt tot een aanhoudende daling van de prijzen op de grondstoffenmarkten, met de kleine boer als slachtoffer. Als oplossing wijst Barrez resoluut de Europese subsidiepolitiek af, die net als de vrijemarktpolitiek van het IMF een ontwikkeling van de landbouw in Afrika en Zuid-Amerika in de weg staat. De oplossing ligt volgens Barrez in een familiale landbouw die lokaal en regionaal verankerd is. Barrez' gedachtegoed is geworteld in de antiglobalistische beweging, met sterke ecologische en sociale accenten. Zijn betoog wordt ondersteund door cijfermateriaal en tabellen. Barrez' protectionistische standpunten zijn vaak controversieel, maar zijn pleidooi is bevlogen en warm
globalisering --- voeding --- landbouw --- Basic Sciences. Agriculture --- Alternative Farming. --- Agronomy --- agriculture --- distributie --- globalization --- International economic relations --- chaos --- agro-industrie --- Landbouw ; globalisering --- #SBIB:316.334.5U32 --- #SBIB:316.334.5U34 --- 323.325 --- 331.626.131 --- 63 --- 475 Landbouw --- Globalisering --- 354.4 --- Landbouw --- 630.5 --- Landbouw (lt) --- Voeding en maatschappij --- familiebedrijven --- globalisering (lt) --- economische politiek --- landbouweconomie --- landbouwproductie --- ontwikkelingslanden --- Agro-industrieën --- Duurzame landbouw --- Landbouwbeleid --- Voedselproductie --- 338.439 --- 339.922 --- 631 --- 631 Agriculture in general --- Agriculture in general --- 338.439 Economie van de voedselproductie. Economie van de voedingsindustrie. --- Economie van de voedselproductie. Economie van de voedingsindustrie. --- Sociologie van de landbouw --- Sociologie van stad en platteland: milieuproblematiek --- landbouwers --- tewerkstelling in de primaire sector (zie ook 631) --- landbouw (zie ook 323.325) --- Afzonderlijke vraagstukken der internationale economische politiek --- Economische integratie. Globalisering --- Internationale economische betrekkingen --- Landbouweconomie --- departement Lerarenopleiding 09 --- Internationalisering --- Voedselprobleem --- Ecologische voetafdruk --- Duurzame ontwikkeling --- Ecologie --- 630 --- 304 --- 628 --- Maatschappelijke vraagstukken --- Milieuproblematiek (Milieuvervuiling, Milieuzorg) --- AGRO-industrie 63::338.45 --- Distributie 658.84 --- Consument --- bosbouw, jacht, landbouw en visserij --- Contains audio-visual material --- Economie van de voedselproductie. Economie van de voedingsindustrie --- Tuinbouw --- Milieu --- Gezondheidszorg --- Druktechniek --- Bouwsector --- Stadsvernieuwing --- 570 --- duurzame ontwikkeling --- internationale handel --- milieu --- environnement
Listing 1 - 3 of 3 |
Sort by
|