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Obesity is a major cause of concern in our society. It is associated with a significant increases risk of morbidity and mortality. Obesity is characterized by an increase in cardiovascular diseases’ rate, hypertension, dyslipidemia and development of type 2 diabetes. High protein diets (HP) are in charge of a spontaneous decrease in calorie intake due to increased satiety. This effect may be partly explained by an increase in the secretion of glucagon-like peptide 1, of cholecystokinin, of peptide YY and of oxyntomudulin. These hormones influence food intake and energy homeostasis. Note the observation of a decrease in ghrelin secretion during the HP regime. An antagonist effect of proteins on mu-opioid receptors also seems to arise. The inhibition of these receptors by oligopeptides induces to gluconeogenesis, which will end up to a decreased food intake. A increased Diet-induced Energy Expenditure (DEE) is a feature of most importance in HP systems. Proteins cannot be stored, they will therefore be metabolized. The body needs then to launch metabolic reactions in order to breakdown those proteins, consuming quantity of energy. Moreover, an augmentation in protein turnover was observed in HP regime, resulting in an enhanced “sleeping metabolic rate”, increasing even more energy expenditure. HP diets also help to keep a positive nitrogen balance, allowing to spare lean body mass. HP diets do not seem to have any negative effects on kidney or liver function, but this remains to be demonstrated during a long-term use. These diets have positive effects on blood lipids, blood pressure, and bone masse, as well as cardiovascular risk. However, these data are to be balanced with the varying sources of ingested proteins, because in a normal diet, animals proteins are often accompanied by saturated fats L’obésité est un problème majeur de notre société. Elle est associée avec une mortalité et une morbidité importante, avec entre autres, une augmentation de maladies cardio-vasculaires, d’hypertension, d’une dyslipidémie et de diabète de type 2. Les régimes hyper-protéinés (HP) amènent une diminution spontanée des calories ingérées due à un sentiment de satiété élevé. Ce sentiment peut être en partie expliqué par une augmentation de la sécrétion de glucagon-like peptide 1, de cholecystokinine, de peptide YY et d’oxyntomoduline, ces hormones influençant la prise de nourriture et l’homéostasie énergétique. Notons une diminution de la ghreline lors de l’usage de régime HP. Un effet antagoniste des protéines sur les récepteurs mu-opioïdes semble également être présent. L’inhibition de ces récepteurs par les oligopeptides crée une néoglucogenèse, ce qui induira une diminution de la prise de nourriture. Une « Diet-induced energy expenditure » (DEE) plus important est caractéristique des régimes HP. Les protéines ne pouvant être stockées, elles doivent être métabolisées. Cela impose au corps des réactions métaboliques coûteuses en énergie pour digérer les protéines. En outre, une augmentation du turn-over protéique a été observée lors de régime HP, ce qui résulte en une augmentation du métabolisme de base et accroît encore la dépense énergétique. Les régimes HP permettent aussi de conserver une balance azotée positive, afin d’épargner la masse maigre. Les régimes HP ne semblent pas avoir d’effets négatifs sur la fonction rénale ou hépatique, mais la prudence reste quand à une utilisation à long terme. Ces régimes auraient des effets positifs sur les lipides sanguins, la pression sanguine, la masse osseuse ainsi que sur les risques cardio-vasculaires. Mais ces données sont à mettre en rapport avec les sources des protéines ingérées, car lors d’une alimentation normale, les protéines animales sont souvent accompagnées de graisses saturées
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Dietary Proteins. --- Proteins, Dietary --- Dietary Protein --- Protein, Dietary --- Dietary Proteins
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Dietary Proteins --- Nutritive Value --- analysis
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Dietary Proteins --- Kidney Failure, Chronic --- Dietary Proteins --- administration & dosage --- diet therapy --- adverse effects
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Amino Acids --- Dietary Proteins --- Nutritional Physiological Phenomena --- adverse effects --- metabolism
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Nutrition policy --- Nutrition --- Proteins --- Developing Countries --- Dietary Proteins --- Food Supply
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Dogs --- Nutritional requirements --- Dietary proteins --- Vegetable proteins --- Urtica dioica --- metabolism --- Dogs --- Nutritional requirements --- Dietary proteins --- Vegetable proteins --- Urtica dioica --- metabolism
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Fish protein concentrate --- Dietary Proteins --- Fish Products --- Food-Processing Industry --- Congresses
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Cardiovascular Diseases --- Glucose Tolerance Test --- Blood Glucose --- Diet --- Food Habits --- Dietary Proteins --- etiology --- analysis
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Ammonia --- Hepatic Encephalopathy --- Dietary Proteins --- Portasystemic Shunt, Surgical --- metabolism --- therapeutic use --- etiology --- adverse effects
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