Listing 1 - 8 of 8 |
Sort by
|
Choose an application
Kotosa is een documentaire over ouder worden in het multiculturele Brussel. De film werd gerealiseerd in samenwerking met De Mangoboom in Bloei, een zelforganisatie van Brusselaars met Afrikaanse roots. De mangoboom staat symbool voor een gemeenschap die elkaar solidair steunt en belangrijke zaken op een democratische manier bespreekt. De ouderen, de wijzen, zowel mannen als vrouwen, hebben een cruciale rol onder de palaverboom. Kotosa laat vier vrouwen aan het woord die geboren zijn in Congo, Rwanda en Kameroen. Zij hebben een rijke ervaring in de Belgische zorgsector en stellen pertinente vragen. Wat betekent het om zorg te krijgen in een totaal andere context dan waar je ooit geboren en getogen bent? Hoe kijken zorgverstrekkers van Afrikaanse afkomst daar zelf tegenaan in de Brusselse context? Wat kan onze westerse zorgcultuur leren van andere culturen? Hoe kunnen we verschillen koesteren, discriminatie tegengaan en leren omgaan met diversiteit? In dit Cahier worden deze vragen verder uitgediept.
Personnes âgées --- Kotosa (film) --- Conditions sociales --- Brussel --- Multiculturele samenleving ; Brussel --- Ouderenzorg --- 665 Ouderen --- 668.5 Migrantenvrouwen
Choose an application
In het najaar 2009 startte de Brusselse Welzijns- en gezondheidsRaad het project 'Bruggenbouwers'. In het eerste halfjaar van het project werden 74 personen uit verschillende Brusselse netwerken gerekruteerd om een vormingstraject te volgen als doorverwijzer. De bedoeling was dat deze personen, vrijwilligers, meer kennis kregen van de welzijnssector zodat zij mensen die zij tegenkwamen met hulpvragen, konden doorverwijzen naar de hulpverlening. Dit verslagboek stelt de methode voor en wil andere organisaties inspiratie bieden bij het opzetten van een gelijkaardig project.
Sociology of minorities --- Social welfare methods --- Flanders --- Brussels
Choose an application
Binnen de welzijnssector is de probleemstelling al langer gekend: mensen hebben nu eenmaal onvoldoende informatie over het bestaande hulpverleningsaanbod en lopen daardoor soms professionele hulp mis. Dit komt omdat de klassieke bekendmaking van organisaties niet altijd samenvalt met de wijze waarop mensen informatie zoeken. Heel vaak worden we in ons dagelijkse leven geholpen, doordat iemand die we kennen een goede tip geeft waar en bij wie we terecht kunnen met bepaalde vragen. Deze vragen kunnen zeer divers zijn. Helaas merken we dat mensen die in armoede leven, ouderen, vereenzaamde mensen, nieuwkomers, kortom vele kwetsbare personen over een 'verschraald' netwerk beschikken, waar weinig 'tipgevers' aanwezig zijn. Toch zijn er op het terrein, in de Brusselse wijken, sterke sleutelfiguren te vinden die de zorg voor hun naaste willen opnemen. Deze sleutelfiguren zijn, mits de nodige vorming en omkadering, de ideale 'bruggenbouwers' voor informatiedoorstroming en naar hulpverlening.
Choose an application
Choose an application
Wat begon als een bescheiden ambitie om gegevens te verzamelen die belangrijk zijn om de context te begrijpen waarin de Brusselse zorg en ondersteuning vandaag, maar vooral ook morgen, zich ontwikkelt, groeide uit tot dit omvangrijk rapport: ‘Brussel, gezond en wel? Hierin maken we de staat op van de Brusselaar en zijn leef- en zorgomgeving: wat kenmerkt Brussel en zijn inwoners, hoe ziet het welzijns- en zorglandschap er anno 2018 uit, wat zijn de socio-demografische en beleidsontwikkelingen waar we rekeningen mee moeten houden en welke trends en tendensen zullen deze ontwikkelingen mee beïnvloeden? De actieradius die we met de analyse voor ogen hebben is het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad. Wanneer er in het sprake is van‘Brussel’ of het ‘Brussels Hoofdstedelijk Gewest’ mag dit ook zo begrepen worden.
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Listing 1 - 8 of 8 |
Sort by
|