Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|
Choose an application
De Koning Boudewijnstichting kreeg van de Vlaamse overheid de vraag om een innoverende toekomstvisie op het gelijke kansenbeleid voor Vlaanderen te laten uitwerken door talentvolle vrouwen van allochtone origine. Uit een groep van 56 kandidaten werden 15 vrouwen gekozen die de DIVA-denktank vormden. Aan de hand van literatuurstudie, goede praktijken op Europees niveau, enquêtes, workshops en de ervaringen van de betrokken vrouwen, werkte deze denktank een aantal beleidsaanbevelingen uit voor een masterplan 'Vlaanderen 2020: de (gekleurde) samenleving van morgen'. De Koning Boudewijnstichting (KBS) kreeg van de Vlaamse overheid de vraag om een innoverende toekomstvisie op het gelijke kansenbeleid voor Vlaanderen te laten uitwerken door talentvolle vrouwen van allochtone origine. Uit een groep van 56 kandidaten werden 15 vrouwen geselecteerd. Aan de hand van literatuurstudie, goede praktijken op Europees niveau, enquêtes, workshops en de levensloop van de 15 vrouwen - hun succesverhalen en moeilijkheden - werd gezocht naar de voorwaarden die nodig zijn om succes te hebben. Dit rapport bevat de uitwerking van een vernieuwende toekomstvisie en een aantal beleidsaanbevelingen. Op de website van de KBS kan je video's met interviews met de DIVA's bekijken.
Community organization --- gender issues --- gender --- women [female humans] --- migrantenvrouwen --- maatschappelijke ontwikkelingen --- gelijkekansenbeleid --- Flanders
Choose an application
Genderbewust opvoeden is een instrument voor begeleiders die werken met moedergroepen, vadergroepen, kortom, met allochtone ouders van kinderen tussen 0 en 12 jaar. Het vormingspakket kadert in het project 'intern debat' van het SAMV en is er gekomen na de vaststelling dat binnen veel allochtone gezinnen de opvoeding van jongens en meisjes verloopt volgens een genderstereotiep patroon. Ouders zijn zich daar vaak niet van bewust. De educatieve box streeft ernaar om het bewustwordingsproces te versnellen en tegelijkertijd de ouders doen stilstaan bij de vraag hoe hun manier van omgaan al dan niet kan tegemoetkomen aan de verwachtingen van de samenleving en van hun dochters (en zonen). In een volgende stap zouden de ouders dan zelf ook bewuste keuzes maken m.b.t. de genderopvoeding. Het pakket bestaat uit een literatuur- en een methodiekengedeelte. In het literatuurgedeelte zitten een aantal thema's vervat die de begeleider zal helpen in het situeren van mechanismen, gedragingen of houdingen, die tijdens de sessies naar boven kunnen komen. Het methodiekengedeelte bevat een waaier aan werkvormen die zijn ontwikkeld op basis van de doelstellingen van het pakket.
Choose an application
Choose an application
Choose an application
In het kader van haar actiedomein ‘Leiderschap’ wil de Koning Boudewijnstichting individuen stimuleren om door hun leiderschapsvaardigheden en innovatieve ideeën maatschappelijke verandering in de samenleving tot stand te brengen. De Koning Boudewijnstichting kreeg daarom van de Vlaamse overheid de vraag om een innoverende toekomstvisie op het gelijke kansenbeleid voor Vlaanderen te laten uitwerken door talentvolle vrouwen van allochtone origine. Uit een groep van 56 kandidaten werden er 15 DIVA’s (Diverse Inspirerende Vrouwen van een Andere Afkomst) geselecteerd door een onafhankelijke jury onder het voorzitterschap van Tessa Vermeiren. De opdracht was niet min voor deze vrouwen en de Koning Boudewijnstichting koos resoluut voor een participatieve aanpak. De DIVA- denktank kwam tot een vernieuwende visie via onderzoek, denkwerk en discussie met het oog op een gelijke kansenbeleid voor en door vrouwen van een andere afkomst. Aan de hand van literatuurstudie, goede praktijken op Europees niveau, enquêtes, workshops en de levensloop van de 15 vrouwen - hun succesverhalen en moeilijkheden - werd gezocht naar de voorwaarden die nodig zijn om succes te hebben. De twee online enquêtes die gericht waren op vrouwen met een andere afkomst en voor de betrokken stakeholders (organisaties en personen die professioneel in contact komen met allochtone vrouwen) waren bedoeld om een bredere groep te betrekken in de analyse. De DIVA-denktank heeft van in het begin een andere toon gezet. De vijftien vrouwen wilden expliciet komaf maken met het heersende negatieve beeld van de hulpbehoevende, afhankelijke vrouwen die geen aansluiting vinden bij de Vlaamse samenleving. Deze vrouwen zijn één voor één sterke, passionele vrouwen met een krachtige droom en toekomstvisie voor deze samenleving. Zij willen beschouwd worden als actieve partners voor het beleid. Hun motto leidde dan ook doorheen het traject: ‘dromen, durven en doen!’. Het rapport bevat de uitwerking van een vernieuwende toekomstvisie en een aantal beleidsaanbevelingen voor een Masterplan “Vlaanderen 2020; de (gekleurde) samenleving van morgen”. De DIVA’s en de Koning Boudewijnstichting willen met dit rapport iedereen die te maken heeft met gelijke kansen inspireren met hun verhalen en de geformuleerde beleidsaanbevelingen. En de samenleving sensibiliseren voor deze vernieuwende paradigmashift door en met de sterke inspirerende vrouwen, zonder daarbij de problemen uit de weg te gaan.
Community organization --- migrantenvrouwen --- maatschappelijke ontwikkelingen --- gelijkekansenbeleid --- Flanders --- Belgium --- Emancipatiebeleid. --- Migrantenvrouwen. --- #SBIB:316.346H20 --- #SBIB:316.8H16 --- #SBIB:39A6 --- Migranten / allochtonen (allochtonen, buitenlandse werknemers, etnische minderheden, gastarbeiders) --- Migrantenvrouwen --- Multiculturele samenleving (interculturele samenleving) --- Tewerkstelling van migranten --- Gender --- 305 --- Werk --- Multiculturele samenleving --- Positie van de vrouw in de samenleving: algemeen --- Welzijns- en sociale problemen: migranten, rassenrelaties --- Etniciteit / Migratiebeleid en -problemen
Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|