TY - BOOK ID - 80809577 TI - Brood : een geschiedenis van bakkers en hun brood PY - 2021 SN - 9789460019289 9460019285 9789460019296 PB - Antwerpen Uitgeverij Vrijdag DB - UniCat KW - History KW - bakken (voeding) KW - koken (voeding) KW - eten KW - brood KW - Bread - Belgium - History KW - Bread industry - Belgium - History KW - Housekeeping KW - voedingsgewoonten KW - dagelijks leven KW - socio-economisch leven KW - Voeding--geschiedenis KW - Brood KW - 380.1 KW - Bread KW - Bread industry KW - World history UR - https://www.unicat.be/uniCat?func=search&query=sysid:80809577 AB - Om de wereld te begrijpen, is het best de kern van het bestaan te onderzoeken, en al lang draait die rond brood. In 1850 vergde brood een derde van de gezinsuitgaven en leverde het 60% van de dagelijkse calorieën. Geleidelijk veranderde dit en vandaag besteedt het gemiddelde gezin 0,8% van zijn uitgaven aan brood, wat zorgt voor 12% van de dagelijkse calorieën. Transformaties in landbouw, transport, productie, beleid en consumptie verklaren deze cijfers. Daarom is de geschiedenis van het brood in feite de geschiedenis van álles. Bepalend waren de prijsrevolutie rond 1890 en de smaakrevolutie rond 1990. De eerste zorgde voor betaalbaar en zuiver wit brood, de tweede voor betaalbaar en gezond bruin brood. In Brood bestudeert Peter Scholliers de actoren die deze geschiedenis maken: broodeters, bakkers en overheden. Hij vertelt over broodprijzen, broodconsumptie, winstmarges, fraude, heteluchtovens, additieven, nachtarbeid, broodfabrieken, lonen, wetgeving en nog veel meer. Het huldigt de kleine (thuis)bakker die elke dag smakelijk en gezond brood op de plank zet. Peter Scholliers (1953) was hoogleraar Geschiedenis (VUB). Hij onderzocht de geschiedenis van sociale ongelijkheid, levensstandaard, voeding, lonen en prijzen, en de materiële cultuur van 1800 tot vandaag. Eerder publiceerde hij Arm en rijk aan tafel en Geschiedenis van de ongelijkheid. ER -