TY - THES ID - 135868208 TI - "Flavour-nutrient" conditionering in mensen: feit of fictie? AU - Ganne, Elise AU - Van Oudenhove, Lukas AU - Van Diest, Ilse AU - Jongen, Daniëlle AU - KU Leuven. Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Opleiding Master in de psychologie (Leuven) PY - 2019 PB - Leuven KU Leuven. Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen DB - UniCat UR - https://www.unicat.be/uniCat?func=search&query=sysid:135868208 AB - ‘Flavour-nutrient’ conditionering is een vorm van pavloviaanse conditionering en speelt een belangrijke rol bij welke voedingskeuzes mensen maken en hoeveel ze ervan consumeren. Er wordt een associatie gevormd tussen de sensorische kenmerken van voedsel en de post-ingestieve gevolgen die dit voedsel teweegbrengt. Bij dieren is deze vorm van leren veelvuldig aangetoond, maar bij mensen worden er minder eenduidige resultaten gevonden. Evidentie voor het bestaan van humane ‘flavour-nutrient’ conditionering zou kunnen bijdragen aan hulpmiddelen voor mensen die lijden aan overgewicht en obesitas. In deze studie werd het effect van ‘flavour-nutrient’ conditionering nagegaan voor gekleurde drankjes met een bepaalde smaak versus gekleurde drankjes met een bepaalde smaak en toegevoegde maltodextrine op ‘liking’, ‘wanting’ en verwachte verzadiging. De studie hanteerde een ‘within-subjects’ design, wat inhoudt dat de participanten zowel het drankje met als het drankje zonder toegevoegde maltodextrine consumeerden. De studie bestond uit vier delen. Eerst vond de screeningssessie plaats waarin bepaald werd of de participanten al dan niet in aanmerking kwamen om deel te nemen aan de eigenlijke studie. Vervolgens vonden twee conditioneringssessies plaats op aparte dagen. Daaraan namen reeds 17 van de 30 participanten deel. Aangezien het beoogde aantal van 30 participanten niet werd bereikt toont deze studie preliminaire data. Op één van de twee conditioneringsdagen werd het drankje met maltodextrine aangeboden en op de andere conditioneringsdag het drankje zonder maltodextrine. Ten slotte vond de testsessie plaats waarin beide drankjes werden aangeboden zonder toegevoegde maltodextrine. Op deze laatste dag werd nagegaan of de participanten een verhoogde ‘liking’, ‘wanting’ en/of verwachte verzadiging hadden verworven voor het drankje dat met maltodextrine werd aangeboden. Uit de resultaten van de testsessie bleek dat er geen significant verhoogde score op ‘liking’, ‘wanting’ en verwachte verzadiging tot stand was gekomen, noch een significante voorkeur was ontstaan voor het drankje dat met maltodextrine werd aangeboden tijdens de conditioneringssessies. Enerzijds kan er geconcludeerd worden dat het studiedesign van de studie mogelijk niet optimaal was waardoor ‘flavour-nutrient’ conditionering niet tot uiting kwam. Anderzijds kan er geconcludeerd worden dat de resultaten van deze studie evidentie bieden voor het feit dat ‘flavour-nutrient’ conditionering zich mogelijk niet duidelijk voordoet bij mensen. Vervolgstudies zullen het eventuele bestaan van humane ‘flavour-nutrient’ conditionering verder moeten uitklaren. ER -