TY - THES ID - 134733662 TI - Met de handen eten mag! AU - Vermeulen, Janne AU - Vincke, Leslie. AU - Katholieke Hogeschool VIVES: Brugge. Studiegebied Gezondheidszorg PY - 2017 PB - Brugge : Katholieke Hogeschool VIVES: Brugge DB - UniCat UR - https://www.unicat.be/uniCat?func=search&query=sysid:134733662 AB - Het aantal ouderen in België blijft toenemen. Er wordt verwacht dat de groep ouderen met dementie over 40 jaar zal verdubbeld zijn. Het is dus uitermate belangrijk dat er wordt gestreefd naar kwaliteit van leven voor elke oudere op alle vlakken, ook op vlak van maaltijdzorg. Ouderen met dementie krijgen te maken met cognitieve en/of motorische problemen die het nuttigen van een maaltijd kunnen belemmeren. Fingerfood kan hiervoor een oplossing zijn. Doordat ouderen met hun handen eten, kunnen ze terug zelfstandig eten, waardoor ze een betere kwaliteit van leven ervaren. In WZC Lichtendal te Kortrijk werd fingerfood geïmplementeerd binnen hun werking van kleinschalig genormaliseerd wonen. Hier kwam heel wat bij kijken. Er moesten bewoners worden geselecteerd, want niet elke bewoner heeft baat bij fingerfood. Het personeel en de familie van de bewoners werden ingeïnformeerd. Er werd nagedacht over de praktische uitwerking en taakverdeling zodat de werkdruk niet verhoogt,… Het resultaat van deze denkprocessen is een draaiboek met stappen die werden ondernomen om het doel te bereiken. Er werd daarnaast ook gepeild naar de visie van het personeel. Het personeel was over het algemeen heel positief over het fingerfoodconcept. De meerwaarde van een ergotherapeut kwam ook naar voor en de bewoners hun autonomie werd vergroot door het eten van fingerfood. Er kan geconcludeerd worden dat fingerfood succesvol is geïmplementeerd in WZC Lichtendal. Er wordt nog steeds fingerfood aangeboden met de ergotherapeut als centrale figuur. ER -