TY - THES ID - 134613200 TI - Optimalisatie van het stoomproces op laboschaal voor de geparboilde IR504 rijstvariant AU - Geukens, Steven AU - KU Leuven @ Thomas More Kempen. Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen PY - 2014 PB - Geel KU Leuven @ Thomas More Kempen DB - UniCat UR - https://www.unicat.be/uniCat?func=search&query=sysid:134613200 AB - In deze studie werd onderzocht of de IR504 rijstvariant als vervanging zou kunnen dienen voor de gebruikte Puntal variant. Omdat de IR504 momenteel een goedkopere grondstof was, zou hiermee winst gerealiseerd kunnen worden. Beide rijstvarianten ondergingen een parboilproces om een optimale kwaliteit te bekomen, welke zou moeten voldoen aan de opgelegde kwaliteitseisen voor de geparboilde 10' rijst van Uncle Ben's®. In deze studie werd dus gezocht naar procescondities waarvoor de kwaliteit van de IR504 rijstvariant dezelfde was als deze van de Puntal variant. De meeste veranderingen, die de rijst onderging tijdens het parboilen op laboschaal, werden veroorzaakt tijdens de tweedelige stoomstap. Door deze stoming te optimaliseren en de weking, de droging, de slijping en het koken te standaardiseren, konden condities gevonden worden waarbij de kwaliteit van de IR504 variant optimaal was. De tijd en temperatuur in beide stoomstappen werd geoptimaliseerd via een Design of Experiments. De optimale kwaliteit werd bekomen door een eerste keer te stomen gedurende 15 minuten bij 102°C en vervolgens een tweede keer te stomen gedurende 9 minuten bij 115°C. De validatie onder optimale condities leverde rijst op die niet voldeed aan de vooropgestelde kwaliteitseisen. Zelfs met wat bijsturing zou de IR504 rijstvariant niet kunnen voldoen aan de kwaliteitseisen. Deze rijstvariant was dus momenteel geen goede vervanging voor de gebruikte Puntal variant. Enkel indien de kwaliteitseisen zouden worden aangepast, zou deze variant mogelijks kunnen dienen als geparboilde 10' rijst van Uncle Ben's®. ER -