TY - BOOK ID - 134314928 TI - Le bananier plantain. Enjeux socio-économiques et techniques AU - Temple, Ludovic AU - Kwa, Moïse PY - 2019 PB - Gembloux Uliège Library DB - UniCat KW - Tropical agriculture: practice & techniques KW - Conservation of wildlife & habitats KW - Sustainable agriculture KW - Cooking bananas KW - plantains bananas UR - https://www.unicat.be/uniCat?func=search&query=sysid:134314928 AB - Cooking bananas and plantains are crucial productions of countries in the humid tropics. Highly energetic (110 to 120 cal/100 g), rich in minerals and vitamins, these foods meet the challenges of food security and nutrition. The forest regions of Africa, Latin America and Asia produce an average of 30 million tons per year (nearly 70% in Africa) and the average consumption is 50 to 200 kg/inhab/year. Most of the production is carried out in family farming systems, and most of it is sold locally or consumed by the farmers themselves, in the form of a wide variety of dishes, but few processed products are available on the markets. Entrepreneurs are investing in plantain production for export to the United States and Europe, and for flour production. The multiplicity of uses and the ability of plantain to adapt to various agroclimatic zones are assets of this sector. This book refers more particularly to research and production in sub-Saharan Africa. Clear, concise and well-illustrated, it presents the state of knowledge and innovations available on plantain cultivation, as well as the assets and constraints of this sector. Transferring technical and scientific advances and attracting the interest of entrepreneurs and industrialists, on the one hand, and farmers and professionals, on the other, are the challenges for the development of the plantain sector. This book is intended for all agents of the sector involved in plantain production and marketing activities, and is also intended for teachers and students. / Les bananes à cuire et plantain sont des productions cruciales des pays des zones tropicales humides. Très énergétiques (110 à 120 cal/100 g), riches en éléments minéraux et en vitamines, ces aliments répondent aux enjeux de sécurité alimentaire et nutritionnels. Les régions forestières d'Afrique, d'Amérique latine et d'Asie en produisent en moyenne 30 millions de tonnes par an (près de 70 % en Afrique) et la consommation moyenne est de 50 à 200 kg/hab./an. Conduite le plus souvent dans des modes de production d'agriculture familiale, la majeure partie de la production est vendue localement ou autoconsommée, sous forme de mets très variés, mais peu de produits transformés sont disponibles sur les marchés. Des entrepreneurs investissent dans la production de plantain pour l'export vers les Etats-Unis et l'Europe, et pour des filières orientées vers la fabrication de farines. La multiplicité des usages et la capacité d'adaptation du plantain à des zones agroclimatiques diverses sont des atouts de cette filière. Cet ouvrage se réfère plus particulièrement aux recherches et aux productions d'Afrique subsaharienne. Clair, concis et bien illustré, il présente un état des connaissances et des innovations disponibles sur la culture du bananier plantain, ainsi que les atouts et les contraintes de cette filière. Transférer les avancées techniques et scientifiques, et intéresser les entrepreneurs et les industriels, d'une part, les agriculteurs et les professionnels, d'autre part, constituent les enjeux du développement de la filière du plantain. Cet ouvrage est destiné à tous les agents de la filière engagés dans des activités de production et commercialisation du plantain, et s'adresse aussi aux enseignants et aux étudiants. ER -