TY - BOOK ID - 131625970 TI - De wetenschap over voeding AU - Gijsel, Liesbeth AU - Schoonhoven, Marieke van AU - Verweire, Els AU - Vanwijnsberghe, Peter AU - Verhaeghe, Kim PY - 2018 PB - Antwerpen Cascade DB - UniCat KW - Didactics of biology KW - Nutritionary hygiene. Diet KW - gezondheid KW - wetenschappelijk onderzoek KW - geschiedenis KW - SO (secundair onderwijs) KW - voeding KW - dieet KW - gezondheidspromotie KW - alcohol UR - https://www.unicat.be/uniCat?func=search&query=sysid:131625970 AB - **Onderzoek** Eten is genieten, maar hoe werkt het precies? Hoe werpen we een dam op tegen overgewicht en obesitas? En kunnen onze darmbacteriƫn ons iets leren over gezond eten? Wetenschappers reppen zich om als eerste vlees uit het lab in de rekken te krijgen, sleutelen aan voedsel zonder E-nummers en proberen die watertomaten uit de supermarkt opnieuw smaak te geven. Een blik op veelzijdig voedingsonderzoek. **Gezondheid** Laat aanrukken die boter en dat kokosvet, of is vet alsnog de vijand? Een glaasje op je gezondheid, of toch maar liever niet? Waarom je beter niet op dieet gaat en ook te gezond kunt eten. En een kritische noot bij het onderzoek naar gezond eten. **Geschiedenis** Eten als een oermens is hip, maar wat schafte de paleopot echt? Hoe maak je 16de-eeuwse wijn, en wie vond spuitwater, kipnuggets en pindakaas uit? Een reis doorheen onze culinaire geschiedenis, van de savanne naar de supermarkt. **Duurzaamheid** Tegen 2050 moeten we 9 miljard mensen zien te voeden zonder de planeet om zeep te helpen. Zal er dan nog koffie en chocolade zijn? Schiet het wat op met de zoektocht naar duurzame zalm? Bestaat diervriendelijk vlees? En hoe we met afvalsoep en oereieren minder voedsel kunnen verspillen. ER -