TY - THES ID - 128712854 TI - De invloed van afvullen en nagisting op de gasconcentraties in bier AU - Hendrickx, Jef AU - GTB. AU - HoGent. AU - Hogeschool Gent. PY - 2013 PB - Gent : s.n., DB - UniCat KW - Afvullen. KW - Bottelen. KW - H350-linguïstiek. KW - H480-italiaanse-taal-en-letterkunde. KW - Koolstofdioxidegehalte. KW - Nagisting. KW - T360-biochemische-technologie. KW - T430-levensmiddelentechnologie. KW - Zuurstofgehalte. UR - https://www.unicat.be/uniCat?func=search&query=sysid:128712854 AB - In de literatuur is niet zoveel terug te vinden over de nagisting op fles. De belangrijkste reden hiervoor is dat nagisting op fles niet zo veel wordt uitgevoerd in de wereld. Het is iets dat vooral in België en bij hobbybrouwers wordt toegepast. Toch biedt de nagisting op de fles vele extra voordelen ten opzichte van hetzelfde bier zonder nagisting. De nagisting dient correct uitgevoerd te worden want heel wat problemen kunnen optreden bij de nagisting. Het grootste voordeel van nagisting zou een extra bescherming van het bier tegen oxidatieprocessen moeten zijn. De nagisting van een industrieel bier en een niet-industrieel bier is in de tijd opgevolgd in de studie. Het gaat om een nagistingperiode van 4-5 weken. Verschillende parameters zijn hierbij gemeten waaronder het zuurstofgehalte en CO2-gehalte evenals het laboratoriumquotiënt en alcoholgehalte. Uit verschillende andere gemeten gegevens kon ook telkens het totale zuurstofgehalte in de fles bepaald worden. De nagisting duurt langer bij het industrieel bier. Hier zit ook minder zuurstof in, die de gist nodig heeft om te groeien. De vergisting duurt daarom langer omdat er lagere gistaantallen zijn en mogelijks heeft ook het hoger CO2- en alcoholgehalte in dit bier een rol gespeeld.Bij het niet-industriële bier werden flessen rechtopstaand en schuddend nagegist. De nagisting was door het schudden een week vroeger beëindigd. Verder heeft het bier met schudden tijdens de nagisting een finaal lager zuurstofgehalte, dit komt ten goede aan de houdbaarheid en stabiliteit van het bier. ER -