TY - THES ID - 127566317 TI - Validatie van een voedselfrequentie vragenlijst omtrent de inname van isoflavonen AU - Bauwens, Sanna AU - Vanfleteren, Charlotte AU - Hogeschool Gent AU - FMW AU - Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde, Universiteit Gent AU - De Keyzer, Willem PY - 2012 PB - Gent : [s.n.], DB - UniCat UR - https://www.unicat.be/uniCat?func=search&query=sysid:127566317 AB - In het kader van onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van fyto-oestrogenen uit soja (i.e. isoflavonen), is het belangrijk de inname van producten en supplementen op basis van soja te kunnen inschatten.DoelPeilen naar de gebruikelijke jaarlijkse inname van soja-isoflavonen tijdens verschillende levensfasen aan de hand van een FFQ en eetdagboekje.Materiaal en methodeEr werd een korte zelf-in-te-vullen semi-kwantitatieve FFQ ontwikkeld op basis van gevalideerde vragenlijsten voor soja. De gegevens uit de FFQ werden vervolgens vergeleken met de gegevens bekomen met de eetdagboekjes, zo kon er nagegaan worden in welke mate ze overeenstemden. Dit noemen we ook wel de gouden standaard methode. Er werd zowel onderzoek gedaan naar de hoeveelheid en het soort isoflavonen die de onderzochte populatie innam via de voeding.ResultatenDe variabelen (totaal isoflavonen, daidzeïne, genisteïne en glyciteïne) bleken niet normaal verdeeld te zijn. De Spearman correlatiecoëfficiënten (voor de validatie waren statistisch significant) en varieerden van 0,168 tot 0,407 wat overeenkomt met een zeer lage tot zwakke correlatie. Daarnaast werd een significant verschil gevonden tussen de daidzeïne-, genisteïne- en glycteïne-inname berekend op basis van het eetdagboekje en FFQ. Voor de inname van totaal isoflavonen was dit verschil niet statistisch significant.ConclusieUit deze resultaten kan er besloten worden dat de FFQ niet gebruikt kan worden voor het categoriseren op populatieniveau. Daarnaast kan deze FFQ niet gebruikt worden om de gemiddelde inname van daidzeïne, genisteïne en glyciteïne in te schatten, wel voor het inschatten van de gemiddelde inname van totaal isoflavonen. ER -