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The case for well-designed rural development is a reasoned, impassioned and ultimately practical book identifying key barriers to rural development, and how planning applicants (whether householders, developers and landowners), and most particularly their agents who make the applications - architects, landscape architects or planners - can address, and overcome, them. Focusing on the positive aesthetic role buildings can play in the landscape, and proposing sensitive development, Building in Arcadia also explores the essential economic, social and Environmental case for more building in the countryside to make the countryside more viable. In so doing, it will actively engage, challenge and provoke debate - as well as offering practical ways forward.
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Rural societies around the world are changing in fundamental ways, both at their own initiative and in response to external forces. The Routledge International Handbook of Rural Studies examines the organisation and transformation of rural society in more developed regions of the world, taking an interdisciplinary and problem-focused approach. Written by leading social scientists from many countries, it addresses emerging issues and challenges in innovative and provocative ways to inform future policy. This volume is organised around eight emerging social, economic and environmental challenges.
Sociology, Rural. --- Rural development. --- Sociologie rurale --- Développement rural
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History --- développement rural --- condition rurale --- développement --- Amazone (cours d'eau) --- Pérou --- Amazonie --- Brésil
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À la lumière des études menées dans huit pays distincts, les auteurs de cet ouvrage observent que ce qui est qualifié de « savoirs locaux » sur les ressources et les environnements naturels est indissociable des contextes, des pratiques ou plus généralement des réseaux où ils se déploient. Ils sont difficilement décryptables en dehors des interventions des diverses catégories d’acteurs qui s’en emparent. Différentes interrogations sont ainsi soulevées : de quels types de savoirs est-il question ? Quand la notion « savoirs locaux » est-elle utilisée et par qui ? Jusqu’à quel point ces savoirs sont-ils redéfinis, reformulés voire inventés ? Les auteurs présentent une analyse critique précise et détaillée sur la notion de savoir local et sur ses divers contenus. Ils montrent que, au-delà des hésitations sémantiques pour la désigner, la notion de « savoir local » est plurivoque et s’avère de nature au moins aussi politique que cognitive. Cet ouvrage est issu des échanges intervenus lors d’un séminaire intitulé Savoirs traditionnels, l’innovation permanente organisé par l’UMR Gred (Gouvernance, risque, environnement et développement. IRD, Université Paul Valéry Montpellier 3). Les études de cas qui y sont présentées concernent huit pays ou régions : l’Australie, la Côte d’Ivoire, Madagascar, le Mali, le Maroc, le Mexique, la Nouvelle-Calédonie et le Pérou. Les auteurs relèvent de quatre disciplines : l’économie, l’agronomie, la sociologie, l’anthropologie et son sous-ensemble, l’ethnoécologie. L’ouvrage s’adresse plus particulièrement aux communautés scientifiques de ces disciplines et à leurs étudiants. Le domaine abordé et les études de cas peuvent également interpeller des décideurs agissant sur les questions environnementales.
Sustainability --- savoir traditionnel --- activité humaine --- développement durable --- développement rural --- Madagascar --- sociologie --- terroir
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Depuis la fin du XXe siècle, l’essor de l’économie néolibérale a engendré une figure spatiale et territorial inédite : l’urbain métropolisé. Une évolution qui aujourd’hui doit être interrogée et examinée à travers les problèmes de fond qu’elle soulève dans la gestion des ressources de la terre dont dépend le devenir des établissements humains. Cet ouvrage pose la question d’un changement de paradigme économique et celle du rôle primordial que l’espace rural y occuperait. Sur les bases d’une réflexion interdisciplinaire, est formulée l’hypothèse d’un renouvellement du statut des territoires ruraux autour de la notion de « métromilieux » : une notion qui, face au caractère centralisateur et prédateur du système métropolitain, traduirait la possibilité d’un processus d’établissement territorial équilibré dans une structure économique mondiale diversifiée.
Ecologie --- Développement durable --- Métropole --- Développement rural --- Relations villes-campagnes --- Économie sociale et solidaire
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Abstract: On the question of food and livelihood, international institutions and States call for efforts towards food security under the form of help in subsidies or better access to the market for farmers. Such efforts rely on large scale solutions and make food security depend on tall vertical institutions aiming at bringing change in a very large area at a time. On the other hand, small initiatives are born everywhere and take up on the question of access to healthy sustainable food. Farmers’ self-help groups, shared gardens, community supported agriculture, cooperative supermarket and other organisations make up this landscape and are being born everywhere. Such initiatives are often missed by observers as case studies of single organisations can not bring into light the global effort of such initiatives. Nevertheless, they can be put together and showed as being part of the same global movement. If their juridic forms, organisations, and goals are somewhat different, some trends can be established in the justification they offer to their action (Boltanski, Thévenot, 1991). In order to discover these justifications and establish trends, a study of the discourse and practices of such initiatives is offered in the following article. Namely, our study takes 20 initiatives dealing with agriculture and food. In order to find out trends, this article elaborates on the fieldwork of about 500 hours spent within said initiatives, and 50 interviews with project planners, coordinators, and motnitors. In order to show global trends, these initiatives have been chosen in two vastly different social and economic contexts: one takes place in Nancy, a medium French town, the other takes place in Ahmedabad, a very large Indian city. The results of the study show three major common trends between France and India, and between initiatives pertaining with small farmers, shared gardens, cooperatives and other social and solidarity initiatives. Firstly, there is a general call for localized, short food circuits, namely producers and consumers ask for a direct connection to each other, and even to grow the food they eat and eat the food they grow. Secondly, participants in said initiatives do not claim to be part of a recent innovative wave, but rather fall back on traditional ways to grow, sell, and cook food. Thirdly, despite the small size of such initiatives – with 200 participants at most and sometimes as small as 2 members – the ambition of these organisations is to change things on a global scale, make people from every path of life ask themselves questions and change their behaviour, and even, struggle against global climate change through small localized actions.
Économie sociale et solidaire. --- Agriculture. --- Développement rural. --- Écologie. --- Groupes d'entraide. --- France. --- Inde.
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Abstract: The dominant trend is an increasing separation between the land and the food products, as well as the extension of the food chain: the increasing distance between places of production and places of consumption breaks the links with nature and culture. Social economy enterprises are able to develop innovative solutions that increase productivity while delivering better services in social, health, and education services. Their contribution to economic development and well-being has been confirmed by the recent economic crisis, which has highlighted the resilience of social economy and social enterprises as well as their capacity to generate new employment and preserve existing jobs. What does it mean for a social economy enterprise to take food into account? The paper contributes to this branch of studies with the aim of understanding how social enterprises are able to generate alternative food systems to promote food sovereignty and sustainability. Firstly, a review of the relevant literature is presented, with the aim of showing an overview of the relationship between social economy enterprises and sustainable development with a specific focus on sustainable food. Following this, after a description of the methodology employed, the experiences of a number of social enterprises of food sector among Europe that have implemented innovative projects involving sustainability and counteracting the desertification of rural areas, women’s employment, migrant integration, decent job conditions and work integration. This leads to a discussion of the results, the interpretation of the new roles of social enterprises, and the identification of the main implications. The main thing that links all these cases is five key elements, which are present in all the experiences we analysed: inclusion, equity, respect, responsibility and opportunity. These elements can be seen as keywords and important aspects for a transition towards more sustainable food systems through social economy enterprises.
Économie sociale et solidaire. --- Entreprises d'économie sociale et solidaire. --- Innovation. --- Développement durable --- Développement rural --- Alimentation --- Sociologie --- Résilience.
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"La grande muraille verte est un projet révolutionnaire mis en place par les pays africains du Sahel : une bande végétale de 15 km de large, traversant le continent d'est en ouest, dont l'objectif est de combattre la désertification grâce à une gestion durable des ressources naturelles. Cela ne peut se faire sans de nombreux acteurs, chercheurs, médecins, citoyens et populations locales. La désertification d'un milieu s'accompagnant toujours d'une perte de biodiversité, il s'agit de rétablir une grande variété d'espèces, animales comme végétales, pour permettre le retour à l'équilibre écologique. Mais comment faire dans un environnement où la pluviométrie est très faible? Quelles espèces, ou association d'espèces, choisir? Quels sont les impacts sur les populations? Dix ans après la mise en place du projet, où en est-on ? C'est à la découverte de cette expérience hors du commun, soutenue par l'université Cheikh Anta Diop de Dakar et le CNRS, que nous invite cet ouvrage."--Page 4 of cover
Great Green Wall (Project) --- Desertification --- Reforestation --- Environmental policy --- Rural development --- Soil conservation projects --- Soil management --- Arid regions agriculture --- Restauration écologique --- Développement rural
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En un demi-siècle, la société paysanne a connu une mue stupéfiante, dont les effets se sont lus rapidement et violemment dans les paysages. Tandis que les remembrements remodelaient les territoires au gré des nouvelles pratiques agricoles, la standardisation gagnait les édifices désormais bien éloignés de la diversité des constructions traditionnelles. Si cet aboutissement est bien connu, les raisons et les modalités qui l'ont produit demeurent opaques. A travers l'évolution des édifices, cet ouvrage révèle les ressorts politiques, économiques et réglementaires de la transformation du monde rural durant la seconde partie du XXe siècle. Portés par des acteurs divers aux motivations multiples, de l'Etat aux dépositaires d'intérêts privés, en passant par les territoires, ces nouveaux modes d'organisation des campagnes modifient en profondeur et un rythme soutenu les paysages, mais également la sociologie et l'organisation du monde paysan. Ce voyage dans l'histoire de l'architecture agricole, richement illustré et documenté, expose ainsi le processus complexe d'une modernisation, depuis les idéologies du progrès issues des Trente Glorieuses jusqu'au surgissement des questions environnementales, dans laquelle les résistances et les ajustements rusés des héritiers de la tradition eurent toute leur place.
Agriculture de proximité --- Architecture vernaculaire --- Développement rural --- Architecture --- Constructions rurales --- Aspect environnemental --- Exploitations agricoles --- Aménagement du territoire --- Utilisation agricole du sol --- Bâtiment agricole --- Agriculture --- Ferme agricole --- Histoire rurale --- Histoire --- Constructions rurales - France - Histoire - 20e siècle --- Exploitations agricoles - France - Histoire - 20e siècle --- Développement rural - France - Histoire - 20e siècle --- Aménagement du territoire - France - Histoire - 20e siècle --- Utilisation agricole du sol - France - Histoire - 20e siècle --- Agriculture de proximité --- Développement rural
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