Listing 1 - 10 of 51 << page
of 6
>>
Sort by

Book
Gebrand op koffie : van boon tot barista.
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 9789058265142 Year: 2008 Publisher: Leuven Davidsfonds

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Bistro & Co : De beste recepten
Authors: ---
ISBN: 9020924141 Year: 1994 Publisher: Tielt Lannoo

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Wild in de keuken : verrassend lichte en eenvoudige wildgerechten
Authors: ---
ISBN: 9789058268266 Year: 2011 Publisher: Leuven Davidsfonds Uitgeverij

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Legal! Optimisme, realiteit, hoop
Author:
ISBN: 9789081486828 Year: 2012 Publisher: Brussel Wervel

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Wervel publiceerde een nieuw boek over de interafhankelijkeid van Brazilië-Europa, Brazilië-China. Internationaal dreigt denken en handelen i.v.m. 'duurzame ontwikkeling' bezet te worden door de industrie met zijn zogenaamde 'groene economie' (in het Portugees: 'capitalismo verde'), die vooral niet wil doorstoten naar een 'ecologische economie'. Het nieuwe Wervelboek ontmaskert heel wat vormen van Greenwashing en Newspeak, in dienst van 'meer van hetzelfde', maar nu onder de vorm van 'groen kapitalisme'. Het is het vierde Wervelboek dat gelijktijdig in het Nederlands en Portugees verschijnt en dat in de vorm van korte ervaringsverhalen ('crónicas' in het Portugees) moeilijke kwesties als Wereldbank, Wereldhandelsorganisatie WTO, nanotechnologie, etc. in eenvoudige en aanprekende taal probeert te brengen. 'Legal!' heeft in het Portugees een dubbele betekenis: 'plezant/leuk!' en 'legaal'. De grootgrondbezitters stellen graag: 'Alles wat wij doen, bijvoorbeeld ontbossen, is legaal'. Het boek eindigt met de slottekst van Nyeleni-Europe. In augustus 2011 schoolden 400 Europeanen uit 34 landen samen in Krems te Oostenrijk om het nieuwe concept van 'Voedselsoevereiniteit' concreet te maken. Met een voorwoord van Herman Verbeek. Studenten kunst van de universiteit Matinhos illustreerden het boek met collages per hoofdstuk. (Bron: website epo.be)


Book
Koffiestories : Koffie van brander tot barista
Authors: --- ---
ISBN: 9789463887557 9463887555 Year: 2020 Publisher: Veurne : Hannibal,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Alles over Belgische koffie, de plant, de branderijen en de kunst van het koffiezetten. Een dampend kopje koffie biedt troost, afleiding of een ogenblik rust. Het hoort bij thuis, of net bij onderweg. Ook voor de intrigerende geschiedenis van de Belgische koffie is er geen gebrek aan invalshoeken. Bijvoorbeeld de koffieplant. Die werd in de zeventiende eeuw begeerd en beschermd onder Arabisch monopolie, maar groeide uit tot een plantageplant die wereldwijd succes oogstte. Tegenwoordig staat hij opnieuw onder druk, deze keer door de klimaatverandering. Omgekeerd verging het het ambacht van de koffiebrander. Van bij het ontstaan van koffiebranderijen werden stappen gezet naar meer industrialisering en mechanisering. Maar net op het punt dat de koffiebrander overbodig leek te worden, schoten ambachtelijke branderijen weer als paddenstoelen uit de grond. En wie denkt dat de barista een hedendaagse uitvinding is, is bij deze een illusie armer: al van bij de opkomst van koffiehuizen sinds het midden van de zestiende eeuw werd het zwarte goud geschonken door een specialist die de kneepjes van het vak kende.00Vandaag doen authenticiteit en beleving in de koffiewereld weer hun intrede. Bonen krijgen een gezicht en een verhaal. In heldere teksten en geïllustreerd met originele foto's worden in dit boek het erfgoed, het vakmanschap en de koffietradities belicht.


Book
De smaak van thuis : erfgoed en voeding in Vlaanderen tussen 1945 en 2000
Author:
ISBN: 9789462701274 9789461662477 9461662475 946270127X Year: 2018 Publisher: Leuven Universitaire Pers Leuven

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Voeding als erfgoed in na-oorlogs Vlaanderen. In De smaak van thuis belicht Anneke Geyzen hoe voedingserfgoed wordt gemaakt. Ze leidt de lezer rond in de receptenrubriek van drie vrouwenmagazines en verduidelijkt hoe verschillende ideologische en sociaal-economische groepen met voeding als erfgoed omgaan. Aan de hand van thema's als voedselbewaring, feestcultuur en streekgastronomie werpt ze een boeiende blik op hoe maatschappelijke groepen met hun verleden omspringen en hoe ze voeding hierin een betekenis geven. De auteur schetst haar verhaal tegen de achtergrond van de globalisering en de industrialisering van de voedselketen, de politieke en sociaal-economische ontwikkelingen in België en de bredere aandacht voor erfgoed in Vlaanderen na de Tweede Wereldoorlog. Het boek levert zodoende een belangrijke bijdrage aan kritische erfgoedstudies en voedingsgeschiedenis, twee multidisciplinaire onderzoeksvelden die momenteel aan een stevige opmars bezig zijn.


Book
Boer, molenaar, bakker : brood van de steentijd tot nu
Authors: ---
ISBN: 9020912003 Year: 1984 Publisher: Tielt Lannoo

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Vrolijk gezond ! : hoe voeding je lichaam en geest kan sturen.
Author:
ISBN: 9789058266460 Year: 2009 Publisher: Leuven Davidsfonds Uitgeverij

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Last van een opgeblazen gevoel? Moeilijkheden om je gewicht onder controle te houden? Ben je vaak ziek en heb je te weinig energie, maar vind je de oorzaak niet? Neem dan je voedingspatroon eens onder de loep! De invloed van onze voeding op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid wordt vaak onderschat. Nochtans is een goed voedingspatroon dé basis voor een frisse geest in een gezond lichaam. In dit praktische voedingsboek vind je de pijlers voor een gezond voedingspatroon. Ontdek hoe belangrijk de verhouding is tussen verzurend en basisch voedsel en welke factoren je spijsvertering beïnvloeden. Ook de combinatie van voedingsmiddelen heeft een groot effect op je gezondheid: wel of geen brood bij een slaatje eten kan een hemelsbreed verschil maken! Regelmatige vastenperiodes zijn dan weer van groot belang voor het herstel van je lichaam.


Book
Arm en rijk aan tafel : tweehonderd jaar eetcultuur in België
Author:
ISBN: 9064457263 9051140320 9789064457265 Year: 1993 Publisher: Berchem : EPO,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dit boek gaat over worst, taart, faro, masteluinbrood, château Lafitte, ajuinsaus, tarbot, groentekrans, friet en nog veel meer soorten voedsel en drank. Het schetst wie wat at, wanneer en waarom, hoe er werd gekookt en wat de voeding kostte. Informatie uit de (keuken)archieven van Leopold II, uit ongekende rapporten over de honger rond 1920 en uit enquêtes over de cola-consumptie van de Vlaamse jeugd in 1950 werd verzameld. De voeding van (zeer) arm en (zeer) rijk wordt geplaatst tegen het decor van de grote en kleine maatschappelijke veranderingen van 1800 tot vandaag. (Bron: covertekst)

Keywords

Diet --- Food habits --- Food --- Sociale geschiedenis: België --- History --- sociale geschiedenis --- levensstandaard --- 392.8 --- 641 <09> --- -Diet --- -Food --- -Food habits --- -#SBIB:949.3H1 --- overzicht --- geschiedenis --- voeding --- sociale klassen --- consumptie --- sociale ongelijkheid --- cultuur --- België --- 392.8 <493> --- #A9401A --- cultuurgeschiedenis --- maatschappelijk welzijn --- Eating --- Food customs --- Foodways --- Human beings --- Habit --- Manners and customs --- Nutrition --- Oral habits --- Foods --- Dinners and dining --- Home economics --- Table --- Cooking --- Dietaries --- Gastronomy --- Health --- 308 --- 339 --- Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- Geschiedenis van de voeding --- -History --- -Geschiedenis van België: godsdienst en cultuur --- Habitudes alimentaires --- Histoire --- Sociale geschiedenis: België. --- 641 <09> Geschiedenis van de voeding --- 392.8 Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- welvaartsstaat --- kansarmoede --- cultuurtrends --- maatschappelijke ontwikkelingen --- mensbeelden --- economische ontwikkelingen --- industrie --- landbouw --- gezondheid --- eetcultuur --- History of civilization --- alcoholisme --- anno 1800-1999 --- Belgium --- Belgique --- --XIVe-XXe s., --- Histoire sociale --- --Vie quotidienne --- --Gastronomie --- --Diet --- voedsel --- Beschavingsgeschiedenis --- Histoire des civilisations --- Recepten (kookkunst) --- Recettes culinaires --- Voeding: België: geschiedenis --- #SBIB:949.3H1 --- Geschiedenis van België: godsdienst en cultuur --- Social aspects --- Primitive societies --- 950 --- eetgewoonten --- histoire culturelle --- XIVe-XXe s., 1301-2000 --- Vie quotidienne --- Gastronomie --- Diet - Belgium - History - 19th century --- Diet - Belgium - History - 20th century --- Food habits - Belgium - History - 19th century --- Food habits - Belgium - History - 20th century --- Food - History - 19th century --- Food - History - 20th century --- BELGIQUE --- ALIMENTATION --- CONDITIONS SOCIALES --- 19E-20E SIECLES --- CONDITIONS ECONOMIQUES --- HISTOIRE

Listing 1 - 10 of 51 << page
of 6
>>
Sort by